Сблъсъци на протестите в Лондон срещу расизма

Хиляди демонстранти се събраха и в германски градове
Обновена: 6 юни 2020 22:46 | 6 юни 2020 22:46, Веселина Йорданова
146
Сблъсъци на протестите в Лондон срещу расизма
Снимка: БГНЕС

Протестиращи в Лондон срещу смъртта на Джордж Флойд при полицейски арест в САЩ и расизма като цяло влязоха за кратко в сблъсъци с полицията днес, предаде Ройтерс.

Демонстрациите в центъра на британската столица събраха хиляди участници. Те до голяма степен преминаха мирно.

Още по темата
Малък брой демонстранти обаче започнаха да замерят с бутилки служителите на реда близо до резиденцията на премиера Борис Джонсън. Те бяха отблъснати от конна полиция.

Преди това над 1000 демонстранти преминаха покрай посолството на САЩ, блокирайки трафика.
Хиляди протестиращи изпълниха площада пред британския парламент. Някои от тях държаха плакати със станалия емблематичен надпис "Животът на чернокожите има значение".

В Швейцария хиляди демонстранти срещу расизма излязоха по улиците на столицата Берн и други градове, предаде ТАСС. Протестът в Базел събра около 5000 участници.

В Берн бе проведена седяща стачка на площада пред гарата. Няколко десетки демонстранти си сложиха на лицето медицинска маска с надпис "Не мога да дишам" - последните думи на Джордж Флойд, чийто врат бил натиснат с коляно от бял полицай, преди да почине.

В полската столица Варшава, протест срещу расизма събра 1000 участници, много от които младежи, облечени в черно. Към тях се присъедини с маска на лицето кандидат-президентът на левицата Роберт Бедрон, предаде Франс прес.

Десетки хиляди демонстрираха днес в градове в Германия срещу расизма и полицейското насилие и в знак на солидарност с афроамериканеца Джордж Флойд, починал при ареста си от бял полицай в САЩ, предаде ДПА.
По данни на германската полиция на площад "Александерплац" в центъра на столицата Берлин са се били събрали 15 000 души, въпреки че за проявата са били регистрирани само 1500 участници.

Органите на реда са призовавали присъстващите да спазват безопасна дистанция и да слагат предпазни маски заради коронавируса. Проявата, съпътствана от мълчание от 8 минути и 45 секунди (времето, през което полицаят е притискал с коляно врата на Флойд), е приключила без сериозни инциденти след няколко часа.
В Мюнхен митингът събра 20 000 човека - десет пъти повече от заявените от организаторите 2000 участници. Проявата премина мирно с незначителни инциденти. Във Франкфурт демонстрантите бяха 8000.

В северния град Хамбург, където митингът събра 14 000 човека, полицията разгони в края му със сълзотворен газ група агресивни демонстранти, хвърлящи пиротехнически средства. При друг инцидент полицаите са използвали водно оръдие срещу протестиращи, които хвърляли по тях предмети. (БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


146
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
122
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
стига с тези колонии. от 150 години нито една западна страна не разчита на колонии, хората са си изградили социален капитализъм с добра икономика, не са шуро-баджанаци-рушветчии-еврофонд заеми като у нас.
121
2
 
5
 
! Отговори
blm преди 3 години
вижте видеото където двама черни наръгват с нож бяло момче и след това се радват докато детето лежи на земята цялото в кръв
120
2
 
4
 
! Отговори
До 126 преди 3 години
Даааа...за съжаление няма такова нещо като "честно" на този свят -джунла. Останките от индианци и в момента са все още под негласен геноцид.А богатите европейски държави 90% от които са натрупвали столетия богатството си ЕДИНСТВЕНО на основа безжалостно ограбване и повече от варварско отношение към колониите си , бързо забравиха ...и сега поучават света . Поне да се научиме да имаме самочувствие и да се устояваме интересите си
119
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 97 В Лондон, Меката на Африка срещнах двама черни колеги единия от Уганда другия Ямайка, Карибеца веднага го почна другият от Уганда че навремето са ги продали на англичаните за Роби значи те са си били роби в Африка на под черен крак а за да извичат полза непрекъснато въртят старата плоча расизъм та расизъм на крива ракета Космоса...най ми е жал за местните индианци изтребени до крак Горките нищо не се чува за тях!На скандиращите им пожелавам да отидат да по живеят в Париж или Лондон!
118
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Цветнокожите направиха един престъпник, зарязал жена си и детето си,порно звезда и наркоман светец. Означава ли това, че те всички се отъждествяват с него.Влизат в неговия образ и го приемат за норма. За мен човек като бившия пандизчия Флойдчо, бял или черен, не буди симпатии и никога няма да си губя времето в протести за него.След това което изброих , аз заявявам че няма как да уважавам живота на черните, щом за тях е нормално да нахлуят в дома ми въоръжени и да упражнят насилие върху детето ми
117
2
 
8
 
! Отговори
ПроСоТо преди 3 години
е това вече на нищо не прилича!Ептян откачи тоя свят!..-Полицай причинил смъртта на некой и това вече стана световен "РАСИСТКИ" проблем..Абе хора,там всеки полицай може да те застреля ако не му се подчиниш.Бял,црън,пимбян,няма значение!..То и у нас важеше:-"Хукне ли да бега,стреляш на мЕсо"....Не ми харесва тая патърдия...Полицая да го осъдят ако трябва ,макар че не виждам как,но да го осъдят.Обаче такива ЗАВИХРЯНИЯ по цял свят ..нещо не ги разбирам..ПРОБЛЕМА НЕ Е РАСИСТКИ!!!цръните да
116
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Няма закони срещу цветнокожите. За какъв расизъм се говори тогава.Неможете със закон да ме да взема некомпетентен и мързелив на работа, или да ме накарате да се женя за него. Неможете със стачки или закони да ме накарате да си избирам приятелите или да бъда приятел с хора , които не харесвам, не спазват законите, друсат се , снимат се в порно филми, грабят и разбиват магазини, осъждани за въоръжени кражбежи, оправдаващи се за всичката си некадърност с расизъм. Е това няма как да стане.
115
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Много шум за нищо...
114
0
 
12
 
! Отговори
абг преди 3 години
Има надежда, защото до скоро имаше мирни протести срещу новото робство и в Германия всеки ден протестираха милиони, само в Кьолн 50 хил. души, във всички други градове от 5 до 40 хил. Тези "протести" организирани от световна мафия са по-малки, но разбира се широко отразени, за разлика от истинските, които въобще не бяха отразени от мейнстрийм медиите.
113
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
На митинга в Лондон е казано- могат да бъдат рапъри , футболисти и "едни търговци"- професиите ,с които обикновените хора си изкарват прехраната ,че и социалните помощи за "някои" като - шлосер , механик , лекар ,учител ,строител ,машинист ,водопроводчик, стругар ,миньор , войник , моряк - ни дума ,не са престижни ..виж РАПЪР- чудна професия -минимум качества ,максимум слава,било протест,за песните на Рока срещу расизма и насилието ,ама там трябва да композираш, да свириш и да пееш на живо
112
1
 
2
 
! Отговори
до 128-9 преди 3 години
Не виждаш ли, че човекът говори с ирония?Кой знае, кво се троша да ти обяснявам, може наистина да не разбираш.
111
4
 
20
 
! Отговори
Alo преди 3 години
Изкараха го мъченик , този престъпник. Че бил черен , видиш ли ти, физиономията му говори и тия дето са по улиците антирасистки протест , хайде холан.
110
1
 
5
 
! Отговори
Пян Гъ преди 3 години
До 127Брат, диагнозата ти е като на Майкъл Джексън, само че в обратен вариант - той не искаше да е черен, а ти не искаш да си бял. Виж там кво ще правиш, щото не свършва добре. А, и внимателно с антидепресантите и личните лекари...
109
1
 
20
 
! Отговори
Пян Гъ преди 3 години
Всичко е ала-бала, не се връзвайте. Ако много им пукаше на рептилите за расизма, нямаше карат роби от Африка, да избият 100 млн. индианци и бизоните, да хвърлят атомни бомби с/у цивилно население. Щяха да инвестират в Африка и други бедни райони. Но не би, те се хранят от конфликтите, разделението и страха.
108
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Бял съм,но не се понасям за това че съм бял.Моля кажете ми това расизъм ли е,или не е расизъм.Не искам да питам докторите,защото те ще кажат че имам шизофрения.Обаче ако не бях бял...????? Тази диагноза с *** воъбще нямаше да ме засегне.Е тогава? Кажете кой е по-засегнатият в мене? Белият,или черният??????
107
1
 
16
 
! Отговори
отегчен преди 3 години
Преброяване на со росоиди и толерасти по света и у нас.
106
3
 
23
 
! Отговори
Христо Христов преди 3 години
А лицемерите с фалшивите ценности в брюксел мълчат.
105
1
 
18
 
! Отговори
До 122 преди 3 години
И в франкфурт в германия бяха се събрали гостите на Меркел и разни гендери
104
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И в България имаше подобен протест, но само с 20-30 лешпера и то половината чужденци, които явно решиха да направят нещо като алтернативен прайд!!
103
4
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До като има лапнишарани и хора със стадно овче мислене - ще има и манипулатори които да организират подобни протести. Когато черни убиват, насилват, грабят, вандалстват и тормозят бели-това са бунтове, протести или в краен случай само криминални деяния, обаче ако бял зашлеви шамар на цветнокож, или го измести от работа, щото последния е бил мързелив работник, то това вече е - расизъм!!? А аз казвам, че е простотия на клечка!!!