Щангистът Антонио Кръстев е загинал при катастрофа в Минесота

Обявен е за "Най-силният човек на планетата", двукратен световен шампион
Обновена: 10 юли 2020 08:01 | 10 юли 2020 07:45, Анисия Иванова
33
Щангистът Антонио Кръстев е загинал при катастрофа в Минесота
Снимка: Българска федерация по вдигане на тежести

Антонио Кръстев - един от най-великите български щангисти, е починал на 58-годишна възраст при автомобилна катастрофа тази нощ с личния си автомобил в Минесота. Тъжната вест съобщи от САЩ за сайта на Българска
федерация по вдигане на тежести wfbulgaria.com неговата бивша съпруга Цвета Лазарова.

Българското консулство в Чикаго също бе известено около полунощ за инцидента, но чакаше официалния рапорт от Щатската полиция. Междувременно местните медии съобщиха за фаталната катастрофа, цитирайки щатските патрули на Минесота.

Антонио Кръстев е двукратен световен (Сьодертале 1985 и София 1986) и двукратен европейски (Карл-Маркс-Щадт 1986 и Реймс 1987) шампион. Три пъти вицешампион на континента и веднъж втори на планетата. Като юноша е
световен и европейски шампион през 1981 г. През 1987 г. получава глобална известност с това, че в кат. +110 кг изхвърли най-голямата тежест в историята, като по време на световното първенство в Острава на 13 септември 1987 г. закова над главата си 216-килограмова щанга.

Това постижение остава неподобрено близо 30 години. Антонио подобрява пет световни рекорда – 4 в изхвърлянето и един в двубоя (467.5 кг от Реймс 1987 г.).

Обявен е за “Най-силният човек на планетата” според признанието на американското списание “Пауър лифт”. На олимпиадата в Сеул 1988 пристига като абсолютен фаворит при супертежките щангисти с двете си световни и
европейски титли, но оттеглянето на българския тим от игрите не му е позволява да излезе на подиума.

От 1991 г. Кръстев живее и работи в Северна Америка. Дълго време ръководеше клуб по вдигане на тежести в Университета в Торонто, Канада.

Три години след това се премести в САЩ, където основа частен тежкоатлетически клуб в Минесота, междувременно в последно време работеше и като шофьор на камион.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


33
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
0
 
1
 
! Отговори
Американ преди 3 години
До Да допълня...То на съседа ливадата винаги е по-зелена. В щатите голяма пенсия има само за някои общински и федерални чиновници и за ченгетата. Другите взимат по $1400 средно, а това е - много меко казано - доста скромно тука.
23
2
 
0
 
! Отговори
Американ преди 3 години
До до дядо Боре:Само дето в БГ не се "скъсвате от работа" но се скъсвате от хленчене, а това не е доходоносно.
22
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Това да въртиш геврека в щатите, особенно когато децата ти са порастнали и независими, а жена ти се е разплула като като медуза на пясък си е егати хипарския начин на живот, аз бих го избрал, пътуваш из цялата необятна америка, e6еш по пътя ваквото пусне, разговаряш с различни хора по баровете вечер, ме4та, имаше един филм с Крис Кристоферсън навремето - Конвой, гуменото пате, голям филм
21
1
 
9
 
! Отговори
Да допълня... преди 3 години
До Krom 18 Така е, но ако беше от щатите например сега щеше да е милионер с голяма пенсия , а тук с потупване по рамото и ободряващ шамар зад врата.От добро не е отишъл в САЩ.
20
1
 
3
 
! Отговори
Я па я..! преди 3 години
До Анонимен 10 Това че сме били руснаците много ме изкефи.
19
1
 
5
 
! Отговори
Факт преди 3 години
Ако бе каратист, борец, пожарникар или от ДС, сега щеше да е на мястото на Прасен Кралев! Тогава това буха елитните спортисти на социалистическа България - Антонио, Асен Златев, Янко Русев, Ангел Генчевы Стефка, Христо Марков, гимнастичките, Таня Богомилова, Донкова, Загорчева....! След като дойде демокрацията, най големите спортисти станаха Крушата, Пашата, Маргините, братя Илиеви! Постепенно всички изостанаха и изчезнаха и най голям спортис, учен, политик, тактик и дипломат се утвърди г-н Бор
18
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И Наим си мислеше, че като забегне в Турция ще го носят на ръце. Е, носиха го, докато мине пропагандата, после го захвърлиха като непотребен паpцaл и се пропи. Замина си на 50
17
2
 
12
 
! Отговори
до дядо Боре преди 3 години
Виж, факт е - никой в чужбина не те чака наготово. Чака те къртовски труд, а дълги години там си никой. Но... ако работиш здраво и не се скатаваш от работа може да си докараш прилични доходи. Тук в България и да се скъсаш от работа не е сигурно дали ще си докараш добри доходи. Даже по-скоро няма да се случи. Сега за по-младите, които са учили както трябва и са се реализирали - изкарват се прилични пари. Но за хора над 50, замесени от друго тесто, си остава трудно!
16
7
 
4
 
! Отговори
дедо Боре преди 3 години
До ГаньоЗащото след 10 ноември си мислеха, че някой ще им го поднесе наготово - ТАМ! После разбраха, че трябва да се работи и то на 2-3 места, но ги беше срам да се върнат. Затова ще върти геврека и на 58 вече ще е аут.
15
7
 
10
 
! Отговори
хаха преди 3 години
Всички българи в щатите са чистачки и шофьори.
14
3
 
10
 
! Отговори
Ганьо преди 3 години
Велико, как всички велики българи са извън България, защо ли ?
13
1
 
24
 
! Отговори
ВЕЛИК БЪЛГАРИН!!! преди 3 години
Легенда в спорта. От него са се учили много от сегашните шампиони. Народа би трябвало да знае повече за хора като него вместо да чете гнусотии за чалга "звезди" . Едва ли в бъдеще ще имаме такива спортисти.
12
1
 
34
 
! Отговори
гамен преди 3 години
Светъл път, Шампионе.Абаджията си събира отбора, само че на небето. Само Шампиони си отидоха. Антонио отиде при Милен, Дамян, Величко...Шампионите никога не умират.Поклон.
11
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
30 години рекордът му бе ненадминат, макар че реално не се водеше, защото смениха категориите в щангите! Но свръхтежка категория реално си е една! Едва преди 3-4 години Лаша Талахадзе, който в момента е абсолютната звезда в щангите и няма загубено състезание от 4 години му подобри рекорда и сега мисля е към 220. Поклон!
10
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Бог да го прости! Беше от златното поколение български щангисти, което съм гледал като дете. Тогава на световни първенства биехме руснаците по златни медали. Китайците още ги нямаше.
9
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До БългаринТи виждам, че от България не си излизал за да знаеш как се живее на запад. И да, имаш много повече възможности за развитие от колкото в България където малкия бизнес вместо да се подпомага както е на запад тук се убива умишлено.
8
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До БългаринКакво общо има мечтата за Запада и този трагичен случай? В България няма автомобили и хората не загиват по този начин ли? Как може да си толкова безмозъчен.
7
12
 
10
 
! Отговори
Българин преди 3 години
Бог да го прости! Жалко! Голямата мечта за Запад и бързо богатство! Но........!
6
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 4Сандо, айде първо изкарай книжка, па после коментирай професионалните шофьори.
5
3
 
36
 
! Отговори
:D преди 3 години
До СандоНе знам каква кариера е направил, но когато споменеш името му всеки сваля шапка и всеки го познава. А ти, Сандо? Някой чувал ли е за теб? Вероятно си мижитурка, свита в черупката си малкото панелно гето, в което си се сврял. Драскаш глупости по сайтовете и си мислиш: "Боже колко велики мисли сътворих днес!"Истината Сандо е, че никой през твоя жалък живот няма да чуе за теб, освен в кварталното гето, ако се напиеш, сбиеш (съмнявам се) или откраднеш нещо от кварталната бакалия. Лайновоз