Турски съд проправи пътя "Света София" да стане джамия

Отменено е решението, с което храмът е превърнат в музей
56
Турски съд проправи пътя "Света София" да стане джамия
Кадър: Bulgaria ON AIR

Турски съд отмени днес правителствено решение от 1934 г., с което храмът "Света София" в Истанбул е превърнат в музей.

Съдът постанови, че решението е незаконно и по този начин проправи пътя за превръщането на сградата отново в джамия въпреки редица международни предупреждения срещу тези планове, съобщава Ройтерс.

Още по темата
Президентът Реджеп Тайип Ердоган предложи възстановяване на статута на джамия на паметника от световното наследство на ЮНЕСКО, емблематичен както на християнска Византия, така и на мюсюлманската Османска империя, и една от най-посещаваните забележителности на Турция днес.

Решението беше взето от Държавния съвет - висшия административен съд на Турция.

Храмът "Света София" в Истанбул е построен през шести век като християнска църква. През 1453 г. след превземането на града от османските турци е превърнат в джамия, а от 1934 г. е обявен за музей и е прекратена религиозната му употреба. (БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


56
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
47
0
 
0
 
! Отговори
Писано е преди 3 години
Както съдите, тъй ще бъдете съдени !
46
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен36дано поне малко култура проявят турците и да запазят стенописите... иначе за мен е първично решение, лъха безсилиещом като от 500г насам стенописите не са били заличени защо сега мислиш че ще ги заличат
45
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Shto ne revahte kogato perchema "Doncho" se izgavri s Erusalim
44
8
 
11
 
! Отговори
Lan преди 3 години
Този народ имаше своята пътеводна звезда - Кемал Ататюрк. Всеки народ би се гордял с такъв човек и политик. Но народът...народът не дорасна до лидера си, сега пътят е назад, втори Кемал едва ли ще се появи. Ето я първата голяма стъпка назад.
43
1
 
4
 
! Отговори
Достолепие българско преди 3 години
Площ на Архиепископския комплекс в Плиска - 27 000 кв.м.Площ на "Св.София" - 8 400 м.Голямата Базилика в Плиска 99 м Х 29.5 м (плюс кръщелна сграда и други още неразкрити)Централен кораб на "Св.София" 76.2 м Х 33 м, заедно с всички преддверия и допълнителни елемент - 120 м Х 70 мПИТАНЕ към българските учЕни:Защо горните факти се игнорират в дискусиите относно 4-те най-големи християнски храмове? Счита се, че почти 1 000 г. това е "Св.София", а после са построени три по-големи. А Плиска?!
42
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
От кога ви разправям, е границата с Турция трябва а се зьатвори за постоянно...
41
7
 
9
 
! Отговори
Някой преди 3 години
Всички джамии в България ги превръщаме в църкви и сме квит
40
0
 
1
 
! Отговори
айде сега преди 3 години
До ДиагнозаМи Ердоган,кой друг!?
39
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Съдбата на най-голямата християнска катедрала до 16 век е решена още 1453.Тогава 8 хиляди срещу 200 000 се бият до смърт и заедно с няколко отряда западни рицари загива и последния ромейски император.Другото е политика.Генадиос Схоларис по време на боя с исляма казва"предпочитам турска *** вместо латинска митра.И я получава от Мехмет завоевателя.Западния християнски свят трудно преживява загубата на Константинопол .Има няколко седмичен траур обввен от папата.
38
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И мавзолей му направиха, и снимката му туриха на всяка държавна сграда, само дето се изплюха върху заветите му.
37
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Честито, изсраха се на завещаното от Ататюрк!
36
7
 
7
 
! Отговори
по същия начин преди 3 години
Колкото до Света София. Ако има господ, всеки имам, който служи там, ще умира в мъки и семето му ще умре. Ако няма господ, значи е време който го интересува, сам да се погрижи. Изхвърлете всички турци от Европа, върнете ги в Турция. И кажете на Ердо, че който се обади по въпроса, намесва се във вътрешните работи на страната, изхвърлила турците. И ние можем у дома си да правим каквото идскаме. Например, да започнем нов възродителен процес. Това си е наша вътрешна работа.
35
4
 
14
 
! Отговори
Русия преди 3 години
Турция удря дъното. Мъдър е бил Ататюрк навремето!
34
2
 
2
 
! Отговори
законът преди 3 години
Който е запознат с турските закони, за ми каже какво предвиждат те за религията. Искам да знам дали ислямът е признат в Турция за религия, доминираща над другите религии. Наравно ли е християнството с исляма по своите права в Турция! Въввсички случаи ще ми е много полезно. Кажете ми какво предвигжда турският закон, и аз ще ви кажа какво имам предвид.
33
10
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Какво нередно има?Била е Джамия след падане на Византия , а че Византия е християнизирала или славянизирала насила Българите през 866 г. никой нищо не казва , защо ли?
32
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Крадена Статия от сайта на БТА както всеки денКакво ли ще се случи с тоа сайт ако спрът кражбите на готови Новини???
31
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
вашия плач във форума доказва че историята се връща!!!
30
14
 
8
 
! Отговори
Kubilay преди 3 години
Иншаллах един ден, преди Азраил да дойде за душата ми, Аллах да отреди да чуя Езана там и да кланям. С този вирус Хаджът де отлага, а и не ми се пълни гушата на рода Сауд. Нека тази джамия, символ на нашето превъзходство братя, стане новият Хадж за всички правоверни по света. Амин!
29
2
 
1
 
! Отговори
вещ преди 3 години
Бпц и поповете да си поправят греха който сториха в храмовете миналата година пеейки молитви срещу гейовете защото не само със стария свещен огън ще е наказанието Божие
28
6
 
18
 
! Отговори
Креда преди 3 години
Ето заради такива изстъпления на тези неандерталци не искам да им стъпя в държавата! Тези са много назад в еволюцията на човешкия мозък!