Папата опечален от решението "Света София" да стане отново джамия

Храмът е превзет от османските турци през 1453 година
12 юли 2020 16:05,
58
Папата опечален от решението "Света София" да стане отново джамия
Снимка: БГНЕС

Папа Франциск заяви днес, че е "много опечален" от решението на Турция за превръщане на бившата базилика "Света София" в джамия, предаде АФП. Папата заяви това след традиционната неделна Ангелска молитва.

Още по темата

Моята мисъл е насочена към Истанбул, мисля за "Света София". Много съм опечален, каза кратко папа Франциск.

Думите на папата са първият коментар на Ватикана на решението на Турция, отбелязва АФП, цитирана от БТА.

Ватиканският всекидневник "Осерваторе романо" публикува вчера информация за събитията с факти, като цитира основните международни реакции, но без да прави коментар.

Храмът "Света София" в Истанбул, който е включен в Списъка на световното културно наследство на ЮНЕСКО, е построен през шести век като християнска църква. През 1453 г. след превземането на града от османските турци е превърнат в джамия, а от 1934 г. е обявен за музей и е прекратена религиозната му употреба.

В петък Държавният съвет /висшият административен съд в Турция/ отмени решение на министерския съвет от ноември 1934 г. за превръщане на "Света София" от джамия в музей. След решението на съда в Държавен вестник бе публикуван президентски указ за прехвърляне на управлението на "Света София" към Дирекцията по религиозните въпроси и за отварянето й за мюсюлманско богослужение.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


58
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
43
1
 
2
 
! Отговори
фара преди 3 години
А не е опечален като мигрантски орди превземат Европа. Палячовци
42
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Еееххх папчо папчо... Стояхте и гледахте как мюсюлманите превземат България но пък и като превзеха Южна Европа пак нищо не ви трогна. Там се усвоиха едни жълтици между имами и папи. Сега циврите че нямало достатъчно вярващи. Миии то и мюсюлманите започват да проглеждат и някои други религии изтърват юздите на тази лудост. Но пък новата религия върви добре комунизмът превзема всичко. Не се коси ще ти мине папи. :)=
41
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Опечален...Не вярвам.
40
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ДГД всичките богове и всичките му пороци. Всички подобни сгради трябва да са само музеи.
39
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Този двуличник защо не си спомни за страшните грабежи на който е подложен Константинопол от кръстоносците, добре ,че тука сме имали истински войн и държавник който ги е смазал при Одрин и ни е спасил от тая напаст !
38
3
 
8
 
! Отговори
Специалист преди 3 години
Ердоган се хвали че в Турция има 400 църкви В България имаме 1300 джамии. Хубаво е да ти докараме до 400. По волята на народа. Ислямистки пърдулници.
37
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Папата, нидей тъй . Нали мийш краката на ислямските бижинци а сега мрънкаш
36
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Абе *** като сте толкова ербап защо направо не я разрушите тая църква ами ще я правите в джамия??Хайде покажете койнколи и кой беси в Константинопол и най накрая я изгорете да ви види целия свят какви сте животни... Аз не мога да разбера не ви ли е малко страх да се молите в храм строен за вражеска религия? Ей така от суеверен страх. Мен би ме било страх от Бога да вляза в насилствено преправена джамия да се прекръстя
35
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
след превземането на Андалусия от западните варвари ,нито един свети храм не е оставен ,всичките са ограбени и опожарени ,
34
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
''Папата опечален от решението "Света София" да стане отново джамия''изминали са над 1500 г откакто с София е джамия, при завладяването на града С София не е докосната от османците ,всички фрески от онова време са запазени ,сградата опожарена и разрушена от кръстоносците , е реставрирана от османците и е превърната в джамия , лицемерният папа може ли да посочи една запазена джамия в перлата на исламският свят Андалусия ,
33
3
 
2
 
! Отговори
вещ преди 3 години
Миналата година бпц поповете пеяха молитви против гейовете с което извършиха грях в храмовете и наказанието на Господ няма да е само лишението от тазгодишния благодатен огън
32
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ердоганчо взе много да вири нос и скоро ще навири ***.
31
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
900 години е била църква, 500 години джамия и 100 години музей.
30
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Запада винаги пречеше на освобождаването на Константинопол.Константинопол можеше да е свободен православен град от 150-200 години.
29
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Господ ще даде знак дали да е джамия или църква, само гледайте, ще има знамение скоро! Я земетресение, я някакво друго бедствие ще сполети Истанбул...
28
6
 
1
 
! Отговори
Г.Т. преди 3 години
Дами и Господа,моля незнаещите историята на тази сграда да не пискат. Моля ги да прочетат историята и тогава да говорят.Ама не, наистина г-н/г-жа/г-ца Балкански реват без да знаят за какво!Човек, който не познва историята е човек без бъдеще!
27
8
 
6
 
! Отговори
друг поглед преди 3 години
Щото Иво,Юстиниян е един *** според тайната история на Прокопий Кесарийски.Тая катедрала е строена с кръвта на хиляди поробени противници на Юстиниян.В началото на управлението на Юстиниян почва въстание срещу корупцията в Източната римска империя.Народът в Константинопол не иска Юстиниян на власт.Удавено в кръв въстанието не успява.Според Прокопий, Юстиниян е главния виновник за последвалото падение на Източната империя и унищожението на балканските провинции.
26
3
 
24
 
! Отговори
Мерки преди 3 години
Ето ви няколко мерки като за начало: Превръщане на всички джамии в църкви. Затваряне на границата на ЕС с турция. Нека турските тирове да обикалят, за да стигнат западна Европа. Високи мита на всички турско. Бойкотирайте всичко турско, аз от години не купувам турски стоки, щото всичките са некачествени. Турците не създават качествена продукция, защото не могат. Налагане на много сериозни визи. Нека тия диваци да си стоят в Анадола, където им е мястото и да не могат да припарят до Европа.
25
15
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Айде стига с тая джамия.Била голяма работа преди,сега е каманак обруган от исляма.
24
1
 
16
 
! Отговори
Леле до Ivailo преди 3 години
Света София е строена доста преди схизмата от 1054... тогава не сме се делили на Православни и католици... ;)