САЩ и Япония изследват заедно Луната до 2024 г.

Двете страни подписаха съвместна декларация за сътрудничество
12 юли 2020 16:38, Петя Славова
26
САЩ и Япония изследват заедно Луната до 2024 г.
Снимка: БГНЕС

Представители на Министерството на образованието, културата, спорта, науката и технологиите на Япония и Националното управление по въздухоплаване и изследване на космическото пространство на САЩ (НАСА) подписаха съвместна декларация за сътрудничество в програмата за изследване на Луната, предаде ТАСС.

Документът предвижда кацане на Луната до 2024 г., съобщава Bulgaria ON AIR.

В документа е записано, че участието на японската страна се свежда до създаването на близка до луната космическа станция Gateway.

На 18 октомври 2019 г. японското правителство обяви решение за присъединяване към лунната програма на НАСА.

Още през пролетта на миналата година НАСА обяви, че програмата за изследване на Луната се нарича Artemis. Проектът ще се състои на три етапа: първият (Артемида 1) предвижда безпилотен полет на космическия кораб „Орион“, който ще бъде изстрелян в орбита от сложна ракетна система за изстрелване на космически кораби около Луната и връщането му на Земята. Този етап е планиран за втората половина на 2020 г., информира БГНЕС

Вторият етап (Артемида 2) – обиколка на естествения спътник на Земята с екипажа на борда, насрочен за 2022 година.

На третия етап (Артемида 3) НАСА очаква астронавти да могат да кацнат на Луната през 2024 г.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


26
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Мислим заселваме с хора на Марс, а на луната се можем да кацнем...
25
0
 
2
 
! Отговори
123 преди 3 години
От 1972 година никой не е кацал на Луната. Според една конспиративна теория извънземните са забранили на хората да стъпват там. А сега на компютъра могат да изфабрикуват каквото си искат.
24
1
 
3
 
! Отговори
бай Ставри преди 3 години
До ПроСоТоТаке е бе. В интернет всички сме много учени и големи юнаци! Особенно, тия които го споменаваме.
23
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Мисля че догодина или най-късно през 2022 година Мъск ще изпрати първият японски турист към Луната който само ще я облети ще си направи няколко селфита на нейния фон и ще се завърне обратно. Японският милиардер вече е платил билета за тази екскурзия.
22
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Днес руснакът е точно толкова подготвен за овладяване на Луната колкото беше подготвен през 60-те години на миналия век. Още по времето на Кенеди НАСА изготви 7 годишна подробна програма за кацане човек на Луната със срокове и съответното обезпечаване със средства. Така че СССР още в 1963 година знаеше кога ще кацнат американците на Луната. Ако СССР е имал някаква подобна програма тя е била абсолютна тайна. Днес програмата Артемис за кацане на Южния полюс на Луната през 2024г също е известна.
21
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ще търсят руският Луноход и вимпела на СССР забит на 5 метра под повърхността на Луната.
20
0
 
2
 
! Отговори
ПроСоТо преди 3 години
До Анонимениначе:-Нещастно създание,аз просто СПОДЕЛИХ моя опит и наблюдение.Разбира се,за необразовани парвенюта като теб,това е неразбираемо действие и трябва да се оплюва....това ви е нивото,това дращите тук..
19
0
 
2
 
! Отговори
ПроСоТо преди 3 години
До Анонименслаботокова техника и строително инженерство.А ти си ходи с алумина по гаванката,щом все пак имаш такава..Макар че какво ще пазиш с тая шапка,не става ясно..
18
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ПроСоТоИ аз прочетох материали, че 5Г докарва коронавирус. Оттогава ходя с шапка от алуминиево фолио. А твоите висшета сигурно са по литература.
17
0
 
3
 
! Отговори
ПроСоТо преди 3 години
та успях да придобия две ТЕХНИЧЕСКИ висши образования,а и ФАКТА,че "Ай-Кю" то ми е 139,някакси БЕЗ ДА ИСКАМ,БЕЗ ДА СЪМ ПРЕДУБЕДЕН, започнах сериозно да се съмнявам в Холивудската сага "Кравар ходи по Луната".По-късно попаднах на материали,правени ОТ АМЕРИКАНЦИ,които затвърдиха съмненията ми...Та така...А порното го запази за себе си!
16
0
 
2
 
! Отговори
ПроСоТо преди 3 години
До До ПроСоТоабе симпатяго,аз бях СВИДЕТЕЛ на всичките тия събития!Ти може и да не си бил роден,когато АЗ,четиригодишен,чух че руснаците са изстреляли първия изкуствен спътник на Земята.Бях и..десетина годишен,когато Съветите направиха "номера" с Гагарин.Бях потресен и необикновено възхитен.После ВИДЯХ С ОЧИТЕ си първото "кацане на кравар на Луната" и бях невероятно горд,че съм част от общността на "Хомо сапиенс"После,с течение на времето, а и поради факта,че успях да придобия две висши о
15
0
 
3
 
! Отговори
До ПроСоТо преди 3 години
До МКС понякога се пътува два дни. До Луната е четири в най-лошия случай (колко чудно, предвид разликата в дистанцията, уау). Ще ти го обясня така, че да можеш и ти да ме разбереш - взели с една ролка тоалетна хартия повече. Ако те интересуват конкретни технически подробности, може да пробваш да ползваш Интернет за нещо различно от порно. Току-виж си научил и други въпроси, които сигурно тормозят кратуната ти, като защо небето е синьо и защо Слънцето изгравява от изток.
14
0
 
1
 
! Отговори
Moonspell преди 3 години
Я къш, ве! Ше ми кацат.
13
1
 
1
 
! Отговори
ПроСоТо преди 3 години
До Хахахм/у другото,"стъпване на Луната" може и да има..Не в близките стотина години и не с тия ФИШЕЦИ,наречени "космически кораби".За тая цел е необходимо средство,не по-малко по размери от МКС.Защото КАШОНА от 2-3 куб. метра,в който "астронавтите" немаха право да пръднат,а за пишкане и акане изобщо не споменавам,просто НЕ е пригоден ПО НИКАКЪВ НАЧИН за оцеляване на екипажа!!!!!!Но,приказки-бол..Наивници-още повече..
12
1
 
1
 
! Отговори
ПроСоТо преди 3 години
До Анонименне са ти ясни игрите на свръхвисоко ниво,не се излагай!
11
1
 
1
 
! Отговори
ПроСоТо преди 3 години
мда,излъгаха целия свят.И това го направиха преднамерено!..Прословутата реплика "Ама те са вече тук" и.."Стоят на отсрещния бряг на кратера и ни наблюдават",беше СТРАТЕГИЧЕСКИ ПЛАН!!!Да заблудят хората,че те "НАИСТИНА" са кацали на Луната,но.."Неопределени същества,владеещи естествения ни спътник, били.."ПРОТИВ човеците да са бръчкат там"..Ако ония НАИСТИНА са спряли за 50 години ентусиазма на краварите,защо сега биха ги допуснали там?!Имат ви за КАНАРЧЕТА,хора!
10
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Когато американците кацнаха на луната, около луната вече кръжаха сателитите Луна 10, Луна 11 и Луна 12 от съветската програма Луна, с които се наблюдаваще цялата мисия Аполо 11 отблизо, провалът щеше да бъде триумф за руснаците но не се получи.
9
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Странно, Леонов друго казва да кацането на Луната и то по руския пропаганден канал RT.youtu.be/X55bRwXlWBM?t=96Той добре го е казал, но тия хора с конспирациите са трайно *** и не можеш нищо да им кажеш, пък и дори не се обиждат на "*** си", защото подозират, че това наистина е така.
8
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
БГНЕС ви лъже, защото "Артемида 1" остана за края на 2021 с големи шансове да отиде 2022.
7
1
 
9
 
! Отговори
11 преди 3 години
Сега се чудят как да кацнат, а преди как кацаха само?!