Боян Чуков: Нужно е време да се изясни какво се е случило в Бейрут

Ливан се намира в хуманитарна катастрофа, каза експертът
5 авг 2020 14:00, Анисия Иванова
19
Боян Чуков: Нужно е време да се изясни какво се е случило в Бейрут
Снимка: Bulgaria ON AIR.

Над 4000 са ранени след двете мощни експлозии в Бейрут. 78 са жертвите към момента, според здравното министерство в Ливан. Политически лидери вече излязоха с официални позиции относно ситуацията. Американският президент Доналд Тръмп заяви, че е възможно експлозията да е нападение.

Експертът по международна сигурност и тероризъм Боян Чуков коментира темата в "България сутрин".

Още по темата

"Тази информация, която излиза в момента, особено от аналитични центрове, би трябвало да се взима с определи резерви. Би трябвало да използваме официалните източници, където имаме определени хора с позиции. Доналд Тръмп веднага бе обвинен от опозицията, че е издал държавна тайна. Иранското посолство в Бейрут заяви, че Израел е непричастен към събитията. Башар Асад вече направи въздушен мост между Дамаск и Бейрут. Извозват се хора, пращат се храни, медикаменти", обясни Чуков.

Най-разпространена версия обяснява случилото се в Бейрут с амониев нитрат

"Говори се за складиране на 2700 тона амониева селитра. През 2013 г. руски кораб, който е извозвал към Мозамбик, се развалил в пристанището в Бейрут, те са го задържали, собственикът се отказал от кораба и те са конфискували стоката", посочи експертът за Bulgaria ON AIR.

Според Чуков едно от обясненията е, че са започнали кражби, поради които са изпратени хора да заварят дупките в контейнерите.

"Но се говори за 50 тона, които са останали, което означава, че останалите са откраднати", добави той.

"Ливан в момента се намира в една хуманитарна катастрофа. До самия взрив това са били силози с хранителни резерви жито. Те ще останат съвсем скоро абсолютно гладни", каза още Чуков.

По думите му е необходимо време да се изясни какво точно се е случило в Бейрут.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


19
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Предполага се, че 2000 тона селитра не се съхраняват в един съд. Голмата експлозия беше като от един съд. Наред със звъковете от гърмящи боеприпаси, нямам идея как ще бъде обяснена цялата работа така, че да повярвам.
16
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не знам колко от вас гледаха видеотата със звук. Там гърмяха боеприпаси. Основния взрив може да идва от амониевата селитра, но е имало и складирани боеприпаси, което автоматично прави Израел основен заподозрян. Мое мнение базирано на звуците от видеотата.
15
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ливанците са крадливи мекерета, Като всички от региона. Откраднали са на руснака торта и са си платили за греха. Няколко от тях са се облажили и сега на тяхната съвест лежат сътраданията на Ливан.
14
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
do 14a ти какво *** си?
13
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не е нужно време да разберем,че си комунистическо *** Чуков.
12
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
тоя може би ще иска да обясни какво количество тротил е било използвано за инициирането на амониевия нитрат? Ши въ шибъм в професионалистите!!!
11
0
 
2
 
! Отговори
аман от експерти преди 3 години
Кво да уточняват?2700 тона амониева секитра е преминала в газообразно състояние!А виновника е на кайма ,всички свидетели също.
10
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Чакаме 17-тата статия за Ливан, която отново не казва нищо...
9
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В главите на хората има два варианта:МОСАД или инцидент.
8
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
каквото се случи преди 10 години в Челопечене. Корупция, кражба, немърливост.
7
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Този пич е толкова зле че даже не ми се коментира, оле майко "експерт".Казва ""Говори се за складиране на 2700 тона амониева селитра. През 2013 г. руски кораб, който е извозвал към Мозамбик" а се оказва в действителност че кораба е ... УКРАЙНСКИ! разли няма според него ... хахахахахахахахахахаха само бабите в селата вярват на такива "експерти"
6
1
 
5
 
! Отговори
Аз преди 3 години
Тоя "експерт" като го слушам май е по-добъ от ЦРУ, ФСБ, Моссад, Ми-5 взети заедно))Изхвърлиха го като депутат от БСП и сега ходи за хонорари да говори глупости)**м ти и експертите!
5
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И тоя знае Всичко!
4
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Бояне, вече се знае какво и как. Какво врече ти трябва, все така ли сте свикнали ... протакване, чудене, хората на Марс отиват ти още се чудиш и маеш
3
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В България имаше два подобни експлозии , но за наше щастие далече от големите градове ,макар че единият беше близо до София но и достатъчно далече от София да нанесе щети само няколко счупени прозорци в София. В нашите случай беше военно оръжие, наш склад а в другия склад за обработка на гърците за военни бомби но да са далече от Гърция ,естествено България е най удобна за тази работа.Но там явно тези неща стават с невоенно оборудване в големият град.
2
7
 
9
 
! Отговори
Даа, преди 3 години
налага се изводът - не слагай ръка върху руска собственост!
1
6
 
12
 
! Отговори
Този е всичколог,но! преди 3 години
Не усуквай на тема световна политика, а си кажи защо преди повече от 40 годинине взе онази наша състудентка, доста високата, с пискливото гласче? Толкова се надяваше момичето, изтърва златни студентски години и накрая, завършвайки се омъжи за един, който й стига до рамото. Вече нямаше избор и прецени, че епо-добре да е с такъв мъж, отколкото да си остане стара мома.Много добре знаеш за коя става въпрос.