Цял круизен кораб потъна при експлозията в Бейрут

Броят на жертвите е 145 души, има много и в неизвестност
7 авг 2020 07:44, Петя Славова
27
Цял круизен кораб потъна при експлозията в Бейрут
Снимка: БГНЕС

Цял круизен кораб потъна след смъртоносната експлозия, разрушила половината от ливанската столица Бейрут на 4-и август. Лайнерът на "Ориент куин" бе сериозно повреден от ударната вълна и въпреки моменталните опити за запушване на течовете в корпуса съдът започна да се пълни с вода и потъна на дъното, съобщава "24 часа".

Двама души загинаха, а 7 членове на екипажа са ранени. Последният 21-дневен круиз на кораба, собственост на ливанската компания Abou Merhi Group, от Саудитска Арабия до Ливан, завърши на 27-и юни.

Още по темата

При анализ на видеозаписи от взрива е установено, че мощността му е била около 10% от тази на атомната бомба над Хирошима през 1945 г., предаде BBC. Екип експерти от Шефилдския университет изчисли, че силата на експлозията е еквивалентна на 1000 - 1500 тона тротил, или около една десета от тази на бомбата в японския град.

Очевидка разказва, че видяла със собствените си очи как най-силната взривна вълна буквално изхвърляла хората през прозорците на търговски център.

Броят на откритите жертви достигна 145 души, ранените са около 5000, а десетки са в неизвестност. Без дом са над четвърт милион жители. Според първоначални оценки материалните щети се оценяват между 5 и 15 млрд. долара.
Близо сто служители наООН и членове на семействата им са сред хилядите пострадали, съобщи говорителят на ООН Фархан Хак. Той уточни, че двама роднини на служители на ООН са загинали. Ранените "са лекувани в болници и се надяваме да се оправят", заяви той.

Министърът на здравеопазването Хамад Хасан обаче съобщи, че ранените са толкова много, че болниците са препълнени. Затова пострадалите, които не се нуждаят от операция ще бъдат настанявани в хотели в центъра на Бейрут. Сред убитите е служителка на германското посолство.

Армията същевременно постави под домашен арест неопределен брой служители на пристанището в Бейрут, отговорни за съхраняването на тоновете амониева селитра. Ливанското правителство обяви извънредно положение за две седмици.

Само ден след трагедията в Бейрут пристигна френският президент Еманюел Макрон. Той призова ливанските власти, станали обект на негодувание от страна на гражданите, да "променят системата" и посочи, че е предложил "нов политически договор".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


27
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
0
 
3
 
! Отговори
Пешо преди 3 години
Макрон, Макрон... сетил се на третия ден да обсъжда, а нищо не споменавате за военнотранспортните самолети от Русия още на следващия ден, с които се пренесе военно-полева болница, започнала да работи същата вечерта след кацането си.
17
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
от какво са направени силозите които устоха на взрива обаче?Да ползват тази строителна компания и материали и всичко ще им е наред при еврейските си съседи.
16
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До АнонименШефовете на пристанището е трябвало да подадат оставка с мотив, че не се реагира на тяхното уведомление и те не желаят да управляват потенциална бомба. Така се прави, а сега вероятно ще ги обесят, защото трябва да има виновен и да се пролее кръв да се успокои раята. Така е при правоверните.
15
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Шефовете на простанището са сигнализирали много пъти за опасният товар. Сега били арестувани. Странна работа! В къщи ли да си го занесат?!?
14
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А като си помисля, че некадърността на правителството на мутрите е стотици пъти по-голяма от тази в Ливан, нас какво ли ни чака?
13
8
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Екипите на Путин точно свършиха своята работа!" - хахаха. Само чаках кога ще обвинят Путин.Има много българи които се пръскат от яд че сугуват на янките, а Русия се оказа победител, в крайна сметка. Съскат, плюят патологично и не могат да се примирят че няма да им се сбъднат мечтите за НАТО-вска колония с доживотен цар Тиква за губернатор.
12
10
 
5
 
! Отговори
До 16 татул преди 3 години
Историята в комунистическа България ли да уча? Как Русия ни е освободила ... За 40г+
11
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Екип "експерти" от Шефилдския (койййй????) Университет изчислил тротиловия еквивалент на взрива - 1000-1500. *** то голямо смятане е паднало да го сведат до тоя толеранс от 50%
10
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Цял круизен кораб, е те половин круизен кораб ли искат да е?
9
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Е, може ли без макарона, нали трябва да си наглежда колониите.Те вече не са, ама нищо, те да заявят присъствие там, да си го заплюят първи никой да не пипа...
8
10
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Европа им праща 30 млн помощ. Смях."--------------------------------Смях е, защото ще бъдет разпределени по чекмеджетата, а спасителните екипи, изпратени вчера от Путин, ще си свършат работата. Тях не могат да ги откраднат.
7
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Между 5 и 15 млрд. щетиЕвропа им праща 30 млн помощ. Смях.Доста ще има да събират докато стигнат цифритеТе и без това бяха почти фалирали.Много ще им е зле горките
6
11
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 6И какво е пратил Путин на Ливан?Танкове, бомби и ракети ли?
5
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
То и без това туризма го удари и него яко бомба в цял свят, няма да му е нужен скоро круизния кораб.KLM не очакват да летят нормално до 2025. Луфтханза уволни още 22000. Едно корабче ли е проблема в тоя хаос световен
4
11
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До мучоМакрон се прави на политик от голям калйбър, защото възможността за тези негови пъчения е осигурена от вакуума в западния сектор на геополитиката.Вчера Путин реално помогна на Ливан, чрез въздушен мост Москва-Бейрут - спасителни екипи и хуманитарна помощ. И това от страна на Русия е само Първа помощ.
3
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Вчера Русия изпрати в Ливан самолети на МЧС със спасителни екипи и хуманитарна помощ.
2
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Корупцията безхаберието и некомпетентността убиват.
1
38
 
6
 
! Отговори
АнонимеН преди 3 години
ВИДЯХ ВЗРИВА ИМА ВИДЕОБЕШЕ СИЛЕН НО НИЩО ОСОБЕНОПО СКОРО 1% ОТ МОЩА НА БОМБАТА ПУСНАТА В ХИРОШИМАЛЪЖАТ ЗА ДА СИ ПРАВЯТ РЕКЛАМА И НЯКОЙ ДА ИМ ПОМОГНЕ ФИНАНСОВО