Опасни ли са заведенията за разпространение на коронавирус?

Затворените помещения продължават да представляват проблем
Обновена: 8 авг 2020 17:36 | 8 авг 2020 16:29, Нели Христова
22
Опасни ли са заведенията за разпространение на коронавирус?
Снимка: БГНЕС

В Абърдийн, Шотландия заразата плъзна в пъб. В Прага, Чехия бе нощен клуб. В Калифорния, САЩ - църква. Това доведе до въпроса - защо коронавирусът се разпространява на на едни места по-бързо, отклокто на други? 

Проф. Деви Шридхар, председател на катедрата по глобалното обществено здраве в Университета в Единбург, казва, че има някои ключови фактори, които повишават риска от заразяване с коронамирус. Сред тях са лош въздушен поток, трудности при дистанциране от другите и продължително излагане на вирусните части. 

 Проучване, публикувано през юни, показва, че повечето клъстери от инфекция са свързани са свързани със затворени места, като фабрики и търговски зони. То също така показва и кои са факторите, които могат да увеличат шанса от зараза с COVID-19, като ниските температури в месокомбинатите, продължителната близост между работниците и необходимостта да се повишава тон, за да се надвика шума от машините. 

До подобен извод стигна и едно проучване от Япония. "Много клъстери на COVID-19 бяха свързани с тежко дишане в непосредствена близост, като пеене на караоке партита, аплодисменти в клубове, разговори в барове и упражнения в гимнастически салони”, гласи то. 

Ала все повече ресторанти, барове и закрити зали отварят по целия свят. Опасни ли са те? 

“Баровете и ресторантите са опасни, а това се дължи на условията вътре - лоша вентилация и пренаселеност”, казва Шридхар и добавя, че безпокойството нараства заради факта, че коронавирусът може да бъде разпространен от фини частици, известни като аерозоли. Има много сигнали за зараза в ресторанти, включително и един случай в Китай, в който аерозолите бяха разпръснати между масите от климатика. 

“Да, много зависи от това каква е вентилацията на ресторанта. И все пак съм на мнение, че претъпканите заведения не са добра идея”, казва Шридхар пред The Guardian. А притеснението на учените се засилва и от още един факт - когато клъстер се появи в училище или на работното място, е лесно да проследиш от къде е плъзнала заразата. Но повечето държави в Европа нямат добра система за проследяване на контактите, така че, ако коронавирусът се е разпространил масово из посетителите на един бар, то те трудно биха били намерени. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


22
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тоя *** Христова е уникално неграмотна срама няма.
13
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Това, че във вашата фирма сте имали късмет, нищо не значи, защото има описани много обратни случаи: в Корея една жена върнала се от Китай и участвала в събранията на една секта стана причина да пламне цяла Корея навремето. Тя заразява пет човека, тези пет заразяват десетки и т.н. по веригата. Само че в Корея тия случаи ги проследяват и откриват почти всички заразени по веригата. Ню Йорк е опасан с КПП-та и всеки дошъл от опасен щат на САщ се подлага на двуседмична карантина. Това е положението
12
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
да..сервитьори.бармани.посуда.миячки.пом.готвач студена кухня.топла кухня.. ужас.толкова хора за 1 чиния ядене 100% заразени
11
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Допълнително в БГ нещата се усложняват от сервитьори, които носят маски като лигавници, ръкавиците са мираж, за дистанция между масите да не говорим. Дезинфекция означава с един мръсен *** да замажат масата!А не рядко в чиниите се намират косми, та за хигиената в кухнята не ми се мисли!Но Ричард Алибегов каза, че в заведенията се спазват мерки и Тиквата се скъса да му угажда!
10
7
 
4
 
! Отговори
славянин преди 3 години
Ако всичко изприказвано от глобалната власт чрез масмедиите беше истина значи в нашата фирма от една коронавирусна колежки трябваше всички досега да сме коронавирусни и следвайки уверенията, че 80 % от заразените тази зараза я изкарват безсимптомно, значи 62-63-души от нас трябва да сме безсимптомни, но останалите 15-16 души трябва да имаме някакви симптоми - леки, средни и тежки, а такива въобще няма! Е как да вярваме на цялата тази властово-медийна над 5 месечна кампания, че е истина!?
9
8
 
6
 
! Отговори
x преди 3 години
По тези места има и СПИН и венерически болести. Но коронавирусът сега е на мода. От друго не се мре.
8
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Поне сега през лятото с топлото време не е проблем да се проветрява, прозорци и врати да стоят отворени, но и това не се прави. А е нужно превотряване на макс или всичко да се изнесе навън - поне в част от заведенията това е възможно. Има и системи за озониране на въздуха и т.н., но и това не се прави. На една маса - не повече от двама, четирима на две съединени маси
7
10
 
9
 
! Отговори
славянин преди 3 години
Както вече много пъти писах - работя във фирма със седемдесет и няколко души и досега в нашата фирма само една колежка се оказа коронавирусна с минимални симптоми и се чудя как така тя не успя да разболее останалите седемдесет и няколко души след като и вирусът, и ''заразата'' са толкова ''страшни и яростни''!?
6
9
 
7
 
! Отговори
славянин преди 3 години
''Заразата'' плъзна от масмедиите в интерес не истината!
5
14
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Има ли още живи при тоя вирус, който ни връхлетя с невиждана ярост ?
4
3
 
14
 
! Отговори
ИвайлоЦар преди 3 години
В бар Заxир на крайбрежната във Варна бармани и сервитьори са крили положителни тестове. Работното време на заведението е извън това на РЗИ и никой не ги е проверявал. За незапознатите това е заведението с най-голяма гъчканица, най-силна музика и освен това амфитеатрално разположение на бара. Като нищо заразата в Черно море е тръгнала от там.
3
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Грамотността е потресаваща. Още на третото изречение имам съмнения, че списвачката въобще е посещавала училище.
2
8
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Пфууууууу, баси колко сте отегчителни!?
1
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Мутрите са собственици на хотели, барове, ресторанти и други заведения и затова все за тях се каканиже. Все пак властта в България е в ръцете на мутрите.