Климатолог: Ледът на Арктика може да се стопи до 2060 г.

Д-р Христо Попов от СУ "Св. Климент Охридски" пред Bloomberg TV Bulgaria
13 авг 2020 20:25, Анисия Иванова
47
Климатолог: Ледът на Арктика може да се стопи до 2060 г.
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

В периода между 2050 г. и 2060 г. може да се изгуби ледената покривка над Арктика и по-голямата част от Северноамериканския архипелаг. Но остров Гренландия ще запази по-голямата част от покривката.

Разтопяването на ледената покривка няма да се случи до 2030 г., както показват някои прогнози. Това каза д-р Христо Попов, климатолог, преподавател в Софийския университет "Св. Климент Охридски", в предаването "В развитие" по Bloomberg TV Bulgaria.

В същото време на Антарктида протичат подобни процеси, но с обратен знак. "Когато изчезва ледената покривка в Арктика, на Антарктида тя се увеличава", каза той.

"Човешкият фактор се явява ускорител на тези процеси. Човечеството влияе с парниковите газове, които изхвърля в атмосферата. Това няма как да не повлияе върху климатичната система. Важно е да се предвидят тези изменения, тъй като ще ни се наложи да се адаптираме към последствията от тях", обясни ученият.

Той говори подробно за свойствата на морския лед.

"За разлика от леда, който е на Антарктида, морският лед е сравнително прозрачен за ултравиолетовата радиация и може да нагрява водата под нея. Също така топлината, която се пренася под този лед, може да затопля въздуха над леда. Поради това процесите, които протичат в Северния ледовит океан, са качествено различни от тези в Южното полукълбо", отбеляза Попов.

"Самият морски лед има изключително важна роля за животните в района на Арктика. С изтъняването на ледената покривка на Арктика се свързва увеличаването на броя на умрелите животни. Популацията на белите мечки намалява и това е свързано с изтъняването на морския лед и спада на площта му", каза още той.

По думите му по този начин се променят миграциите на животните и всички екологични процеси на Арктика.

Целият разговор - във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


47
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
То една прогноза за време не може да се познае за утрешния ден, какво остава за след 60 г.Тази статия ще сме я забравили... ако сме живи, че света се е превърнал в АД !!!
24
2
 
3
 
! Отговори
българин преди 3 години
Да правят каквото си искат!Аз дотогава ще съм умрял!Все ми е тая!
23
1
 
6
 
! Отговори
ДивоК преди 3 години
Преди 2 дни новината беше до 2035г. Сега 2060? Тва заприлича на Ковида, тука има, тука нема.
22
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Перник ще стане софийско пристанище, а ще ходим на морския плаж на Волуяк, какво по-добро.
21
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Суперско, ще карам дизела на макс, за да ускоря процеса. Обичам топлото време.
20
3
 
2
 
! Отговори
ГосТ преди 3 години
# 21братчед, по кратък срок са ледниците в Алпите, Андите и Хималаите. Справка няма да ти давам. Ако си грамотен, може да провериш, което ме съмнява. А в още по кратки срокове, другото лято силно се надявам бг черноморието да остане без вода. Само т'ва ви оправя ***- тояга на момента. Бъдещето ви е много непонятно.
19
1
 
5
 
! Отговори
Бойко Харам преди 3 години
Супер, ще я асфалтирам
18
1
 
8
 
! Отговори
Ясен Желязков преди 3 години
Абе, дайте един по-кратък срок, че да видим как лъжете. След 40 години повечето от четящите това ще са в гробищата. Няма как да проверим, и с това спекулирате. Искам краткосрочни, но пък верни прогнози. Примерно : месец август до края ще вали и ще гърми и ще е неприятно горещо, септември пък ще е сух и с горещи дни и хладни нощи, октомври ще застуди, втората половина пък ще е хубава топла есен. Ще кажете - заяждам се. Е, преди 40 години обявиха "Глобалното затолляне". Засега имаме 0.6 градуса.
17
1
 
5
 
! Отговори
Пророк преди 3 години
Абе хора до 2060 половината население ще са само г.нусни *** Като има толкоз обратни няма да има и деца. Човечеството вече ще си е заминало от тая толерантност.
16
1
 
4
 
! Отговори
Години по-късно преди 3 години
Горките бели мечки........ Тегло ги чака!!!
15
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тръмп е виновен.
14
0
 
1
 
! Отговори
12 преди 3 години
..ей,тая бърза смяна на номерата на коментарите обърква,да знаете!..Макар че изчезването на "11" би могло да бъде в мой интерес,но аз не се плаша от шантавите "критикари"..Напротив,радвам им се..../това-СЪВСЕМ м/у другото!!/
13
1
 
2
 
! Отговори
Браво! преди 3 години
И от това топене на ледовете в Арктика нивото на Черно море ще се вдигне с над 12 метра. Да му мислят тези, които строят подпорни стени изглеждащи като хотел.
12
0
 
1
 
! Отговори
12 преди 3 години
до "11":-пия си бирата,фел!..Апчеата са за теб!
11
0
 
4
 
! Отговори
бл.134 в Зап. парк преди 3 години
Еми , да може и да се стопи .Като толкова ви е грижа спрете да печатите пари и да ги раздавате за вояжи, дрехи , празни апартаменти ... Или кой го е грижа , А!
10
1
 
1
 
! Отговори
НЕ СИ ГАДАТЕЛ преди 3 години
До Gadatelа ***.Ако ходехме на църква, щяхме ли да видим леда в Европа??
9
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 2060-та миже да съм милиардер, ама може и да не съм. Аман от глупости!
8
2
 
6
 
! Отговори
ПроСоТо преди 3 години
през 2060-та популацията от живите същества,останали след Събитието,ще бъде заета с друг проблем..Топенето на ледовете ще бъде последната им грижа....Обаче осъзнавате ли?..-Според учените,тоест хората на науката,които се занимават с тия неща,земята е на 4.5 МИЛИАРДА години...Човешката популация,която е успяла да ОСЪЗНАЕ по някакъв начин че покрай нея стават най-различни неща,е от..има нема десетина хиляди години...Та..:-"Къде сме ние във Времето?"..И какво ще стане СЛЕД нас?
7
2
 
5
 
! Отговори
ЧИТАТЕЛИ преди 3 години
Нито едно далечно предсказание не се е сбъднало.През 70-те се предсказваше, че в началото на 2000 Европа ще е покрита с лед.нещо не го виждам.През ~2020 трябваше да има енергийна криза, без АЕЦ Белене, нещо не я виждам и т.н.
6
1
 
3
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 3 години
Мурманск ще стане...курорт като Слънчев Бряг;блазе им.