Натискът чрез протести срещу Лукашенко се засилва

Освободени от ареста в Беларус се жалват от условията на задържане
14 авг 2020 16:30, Елка Василева
21
Натискът чрез протести срещу Лукашенко се засилва
Снимка: БГНЕС

Протестите срещу президента Александър Лукашенко продължиха в Беларус и тази сутрин след освобождаването на много хора, задържани по време на предишни демонстрации, предаде ДПА.

Стотици лекари и групи от жени оформиха живи вериги в столицата Минск, за да протестират срещу преизбирането на дългогодишния авторитарен лидер Лукашенко.

Натискът срещу беларуския президент се засили от стачкуващи работници на държавни предприятия. Близо 1000 от общо 7000 задържани по време на протестите бяха освободени тази сутрин.

Много от тях се жалват от условията в арестите.

Още по темата
Те говорят за липса на храна и място в помещения за задържане и показват рани и синини, според местни медии и видеозаписи и снимки, разпространяващи се тази сутрин.

Няколко души трябваше да бъдат приети в болници веднага, след като бяха освободени, съобщиха местни медии.

Беларуският вътрешен министър Юрий Караев се извини на гражданите по държавната телевизия за ареста на много невинни хора.

Говорител на президентската администрация заяви, че Лукашенко ще направи обръщение към гражданите по-късно днес.

Петима полски граждани бяха освободени в Беларус снощи, съобщи днес пред полската агенция ПАП заместник-министърът на външните работи на Полша Марчин Пшидач, цитиран от ТАСС.

"Мога да съобщя, че бяха освободени петима души, трима в района на Минск и двама в Гродно", каза министърът и добави, че освободените "се намират под закрилата на полското посолство".

Полският фоторепортер Витолд Доброволски излезе също на свобода след задържането му на 11 август от беларуските сили за сигурност. По думите на самия журналист той е бил освободен, тъй като от момента на ареста са изтекли 72 часа.

"Задържаха ме на улицата и ме затвориха в спортна зала на едно от полицейските управления, където вече имаше 300 беларуси", разказа Доброволски, като добави, че задържаните са били бити. След това той е бил преместен в ареста в Жодино, където за първи път от 15 часа е бил нахранен. По думите му в помещение за осем души са били затворени 19 души.

"Руските журналисти и фоторепортери бяха залавяни на улицата по същия начин", каза Доброволски и добави: "По-рано съм снимал протестите в Хонконг и Бейрут и там пресата нямаше никакви проблеми. Тук вървеше истински лов на журналисти и дори акредитацията не помагаше".

За изчезването в Минск на Витолд Доброволски в сряда съобщи Полският съюз на журналистите, чийто член е фоторепортерът, лауреат на премията "Гранд прес фото 2020 г." за своит снимки на протестите в Хонконг, припомня ТАСС, цитирана от БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


21
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Значи ще се засили и законният полицейски натиск и ще има доста синини и пукнати майдано-сороссоидни кратуни.
17
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен - Тея ръснаци така и не се научиха как да противодействатВ конкретния случай не искат да се противопоставят. Играят го обидени. А нещата са далеч по прости. Не могат да обявят война, която е очевидно, че няма как да спечелят.Отделно, това пак беше уточнено на срещата в Австрия, опит за война навън, гарантира моментално гражданска война вътре. Поне това приеха и осмислиха. Те нямаха и тогава ресурс за борба на два фронта, та сега ли, при тези нулеви цени на петрола.
16
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тея ръснаци така и не се научиха как да противодействат на цветните революции на ЦРУ.Всеки път ги изненадват изотзад. Те се правят лесно бе . Обещаваш на елит аче после той ще може да краде на воля необезпокояван и той сам спретва цветната революция. Срещу алчността няма измислено противодействие.
15
1
 
3
 
! Отговори
Гост преди 3 години
До до 4Само прекалените русофили мислят за благото и териториите на северо- източната бензиностанция, но не и за майка България
14
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ЕльоменатПутин си прибра жилетките, защото беше заплашен от Макрон че ще даде пълна гласност за връзката жълти жилетки Кремъл Путин.
13
2
 
2
 
! Отговори
до 4 преди 3 години
да ама 1/8 от земята е тая една държава, така, че не ги мисли :D
12
2
 
5
 
! Отговори
Ельоменат преди 3 години
Къде бяха ЕС когато във Франция биеха жилетки те? А къде бяха, когато в Барселона биеха мирни жители? Много избирателно гледат
11
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Светлина в тунелаЩе монетизираш ли? Що ограничи кръга на заинтересованите да хванат сухото до някакви олигарси. Спряха света за няколко месеца, за да се изрянвт шансовете при преразпределянето. Вие сега пак го заобикаляте ФАКтът.А иначе да, ще се къса още на живо. Нищо че са ми симпатични в общия случай.
10
5
 
1
 
! Отговори
Светлина в тунела преди 3 години
от идващия насреща влак. Това е бъдещето на Беларус. Руската олигархия иска да ги изяде (ако прочетете надъханите имперски блогъри в Русия как се облизват, свят ще ви се завие), европейската олигархия също иска да ги изяде, икономиката пълзи към пропастта полека (а тук разни невежи хвалеха "полусоциализма" на Лукашенко). Тълпите с промити мозъци както навсякъде се чудят диктатора ли да търпят, "демокрация" ли да искат. Нямат абсолютно никакъв шанс, дойде им времето да ги поднесат на трапезата.
9
6
 
3
 
! Отговори
Гост преди 3 години
Хм, новините от блатская и нейните колонии като беларуска ку.р.вентия не са от значения за нас, българите. А доколкото до безработния лукашенко- време и той да си подава оставката и да напуска, че става противен до скука.
8
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен - Моля постът да остане десетина минути в лентата.ФСБ са малко претоварени от потока информация, дайте им време да го зачетат. За един бас ми е, не е глобално...
7
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Добре де, СМИ, що правите сензация от планова операция? С точност до няколко часа бяха планирани протестите. Това преди няколко години на една спявка във Виена. Как ще протекат, кога, защо. Ролята на Русия тогава беше самоопределна от нея като "гарант", няма да допусне и т.н. Ама това беше при друга цена на природния газ. Сега ще пасува. А и с последния кредит към Беларус, дори и с обновените услови, пак си е национална катастрофа за Батката.Моля постът да остане десетина минути в лентата.
6
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В ютюб има клип - бивш охранител на Лукашенко разказва как през 90 те по негово нареждане са отвлекли и застреляли лидера на опозицията Заровили са тялото в гора край Минск Това е Лукашенко - безскрупулен бандит и убиец За него най-лесното е да фалшифицира изборите
5
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не се разрастват. От акциите на ОМОН се показа, че няма да се позволи майдан по украински сценарий. А провокатори могат да се крият удобно зад журналистически акредитации.Така се прави, когато има държава. Лукашенко е баща на нацията. Опозицията там е платена отвън, за това и разликите са такива.
4
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Българските русофили немедлено да помогнат на другаря Лукашенко, защото руския свят е пред разпад. Украйна отпадна от него сега ако отпадне и Беларус руския свят ще остане от една държава, а свят от една държава не е свят а няй-обикновена помийна яма.
3
5
 
8
 
! Отговори
V преди 3 години
Тия да ги съборят и после пет полицая да ги ритат за назидание на другите както е традицията в ЕС ;) Европейските политици няма кво да завиждат на Лукашенко че го преизбраха с 80 % щото човека гледа интереса на народа си .Народите в Европа нямат интерес да плащат рекет на Брюксел.
2
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не е вярно,че се разрастват,само обичайниште сороски продажници в Минск са. Това не е целия народ,мнозинството от който е по селата и работи, защото имат още земеделие. Дръж се Лукашенко не се давай на сатанистите и техните слуги- Путин,Меркел,китайците и други такива.
1
0
 
7
 
! Отговори
Христо Христов преди 3 години
ес плаща, като у нас, сирия...