Оправдан ли е скептицизмът към ваксините?

Именно те допринасят за промяна на продължителността на живота
14 авг 2020 12:17, Нели Христова
4
Оправдан ли е скептицизмът към ваксините?
Снимка: БГНЕС

"Скептицизмът по отношение на ваксините е неоправдан. Това, което доведе до промяна на продължителността на живота в западните общества, е използването на ваксини и антиобиотици". Това каза имунологът доц. Велизар Шиваров пред БНТ.

По думите му към момента не можем да си поръчаме ваксина срещу коронавируса, защото няма сигурна разработена такава.

Още по темата
Според него не може да се каже категорично дали наличието на ваксината БЦЖ е помогнала съществено за спирането на COVID-19 у нас. "Спорно е колко продължителен е ефектът", каза още той.

Имунологът отбеляза, че за да бъде един продукт безопасен, трябва да мине през различни критерии на тестване при обуславянето на неговата безопасност

"Държавите имат международни стандарти и при тях клиничните изпитвания са доста регулирани. Това, което е сигурно, е че руската държава трябва да публикува проучването си в добро медицинско списание, за да бъде регистрирано в международните бази данни", каза още той.

"Ако организмът се е срещал с този патоген преди и е изградил имунен отговор, то при нов, със сходна структура, би могъл да го разпознае и да намали риска при инфекциозното заболяване", обобщи доц. Велизар Шиваров.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
1
 
2
 
! Отговори
Да попитам преди 3 години
Съвсем случайно ли беше това, че в цивилизованите уж страни, в които има масова и редовна ваксинация против грип - съответно и смъртността от ковид беше най- висока, за разлика от БГ, където едва 3% се ваксинират против грип???.
3
2
 
3
 
! Отговори
Nona преди 3 години
Колкото е ефективна ваксината против грип/безброй щамове/,толкова и тази ще бъде ефективна.Всеки да си прави изводи според разбиранията и капацитетът си,та така!
2
2
 
3
 
! Отговори
Знаете ли, че преди 3 години
...навремето Луи Пастьор е направил ваксина срещу краста? Оправдано ли е да си поставяме такава ваксина при условие, че има и други, напълно безвредни начини за лечение???
1
3
 
6
 
! Отговори
Обективно преди 3 години
Във ваксините задължително присъстват такива отровни вещества като формалдехид, алуминий и други подобни адюванти, които не се знае как въдействат върху клетката не поотделно, а като комбинация, има учени в Канада, които се занимават точно с това и с дългосрочната вреда от ваксините за появата на автоимунни болести, аутизъм и пр. Краткосрочната полза трябва да съобразяваме с дългосрочната вреда върху хората. Едностранчивият подход е нон сенс.