Япония отбеляза 75 години от капитулацията във Втората световна война

Премиерът се зарече повече страната да не участва във войни
15 авг 2020 12:21, Петя Славова
16
Япония отбеляза 75 години от капитулацията във Втората световна война
Снимка: БГНЕС

Японският премиер Шиндзо Абе се зарече днес Япония никога повече да не участва във войни, говорейки на паметна церемония в Токио по повод 75-годишнината от капитулацията на страната във Втората световна война, предаде БТА, позовавайки се на Ройтерс.

"Трагедията на войната никога вече не трябва да се повтори. Ние сме изпълнени с решимост да останем верни на това обещание и да продължим в сътрудничество с цялата международна общност да решаваме най-различни проблеми", каза той, като почете паметта на всички японци, загинали във войната.

Церемонията в зала "Нипон будокан" бе ограничена до по-малко от една десета от миналогодишния си обем, за да се ограничи разпространението на COVID-19. След обявената минута мълчание с обръщение към нацията се обърна и император Нарухито. Той изрази увереност, че японският народ с обединени усилия ще преодолее епидемията от коронавируса и свързаните с нея трудности. "С чувство на дълбоко разкаяние искрено желая Япония никога повече да не участва във война", заяви той.

Нарухито миналата година смени на Трона на хризантемата баща си Акихито и е внук на император Хирохито, в името на когото японските войници се сражаваха във Втората световна война. В нея загинаха 3,1 млн. японци, от които 800 000 са само жертвите от американските атомни бомбардировки над градовете Хирошима и Нагасаки. Именно Хирохито на 16 август 1945 г., само седмица след атомните бомбардировки, в радиообръщение към своите поданици призна, че страната повече не е в състояние да продължи войната и е принудена да приеме условията на победителите, изложени в Потсдамската декларация. Актът за безусловната капитулация бе подписан на 2 септември на борда на американския боен кораб "Мисури" в Токийския залив. Това бе и формалният край на Втората световна война.

Нарухито, на 60 г., е първият японски император, роден след войната. Традиционната церемония се предаваше пряко по японската обществена телевизия.

Премиерът Абе изпрати по-рано тази сутрин ритуални дарове в храма Ясукуни, където са вписани имената на милиони японски войници, загинали в тази и предишни войни. Сред тях са и 14 японски военачалници, осъдени на смърт за военни престъпления на следвоенния трибунал в Токио.

Поради това всяка подобна проява на японски политик се посреща с възмущение от Китай и Южна Корея, тежко пострадали от японската агресия през войната. Абе избягна лично посещение в храма, но на поклонение там днес отидоха 4-ма министри от неговото правителство, които предадоха и даровете му.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


16
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
2
 
4
 
! Отговори
6 преди 3 години
Какво се измъкват с разни ритуали ?Избиха милиони мирни жители на Индокитай , за които още нищо не са изплатили !Мислят , че им се е разминало !Лицемери и демагози !Императорът им трябваше да бъде съден като Хитлер и другите !
13
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
От коментарите си извадих заключението, че японците са заслужавали атомните бомби и смъртта на хиляди невинни хора. А САЩ по този начин са показали прогрес и надмощие над останалите народи. Значи това е начинът?
12
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Япония можеше да издържи хиляди ядрени удари по гражданите си, но загубата на Манджурия, Корея, Виетнам, Лаос, Камбоджа от Съветския съюз и Китай ги капитулира.
11
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Още не са капитулирали пред Русия.Капитулират само пред американците.Русия и Япония са във война по документи.
10
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Японците и сега са във война. Явно и рашките трябва да им хвърлят 1-2 атомни бомби, за да се кротнат окончателно. Иначе от добро не разбират.
9
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ква уредена държава са тия плехари.Държаха Карлос Гон за заложник.Съдебната им система изцяло подчинена *** японската мафия.Якудза управлява дори и императора.Навряни са като *** в големи градове стаички по 2 кв.м и за капак ги удрят земетресения и цунамита.Имат ядреноактивна вода от Фукушима и я изливат в океана.Изтрепаха и де що има китове и делфини из океана.Пълни карикатури.
8
3
 
13
 
! Отговори
Щерю преди 3 години
- Реват за атомните бомби, а дали се сещат за нечуваните жестокости и зверства извършени над обикновени хора и военопленници от японската армия по време на ВСВ ?
7
5
 
8
 
! Отговори
Атом или комунизъм.. преди 3 години
75 години след бомбите япония е най чистата, уредена и сигурна държава в света. Не говоря наизуст бил съм в няколко техни града. 75 години след идването на комунизма в България и източна Европа ефектът е очеваден.
6
8
 
6
 
! Отговори
Есаул преди 3 години
Запомнете! Фанатизирани самураи, които размахват саби се вразумяват само с 2 атомни бомби! Всъщност, изхода от войната е бил ясен след вероломното настъпление на Червената армия срещу японците! Но САЩ са искали да покажат на Сталин и Чърчил с какво оръжие разполагат и кой ще командва света. На представителите на СССР и Англия на конференцията в Потсдам веднага направило впечатление, че една сутрин американците придобили някакво самочувствие! А те получили доклада на Гроувс за теста на бомбата!
5
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 4Направо им е заминал елита на нацията и на тях.-..
4
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Виж ти! 14 японски военачалници са осъдени на смърт за военни престъпления на следвоенния трибунал в Токио. Това означава, че и в Япония е имало Народен съд.
3
8
 
2
 
! Отговори
Само Локо СФ преди 3 години
Е колко пъти оня ден 75 от Хирошима 75 от Нагазики сега пак.Престанете да ни занимавате с тия тпи азиатци.Изобщо не ни интересуват.
2
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Може ли да попитаме Шиндзо Абе дали фактът, че числеността на пиндостанската армия на японска територия превишава значително числеността на японската армия, помага за мирните му намерения и какво ще прави, ако Пиндостан предприеме агресия, използвайки японска територия, срещу съседни на Япония държави?
1
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Япония отбеляза 75 години от капитулацията пред Пиндостан. 75 години коленопреклонен васал и слуга.