Танкерът, причинил еко катастрофата край Мавриций, се разцепи на две

Той заседна в риф на 25 юли
15 авг 2020 20:10, Нели Христова
27
Танкерът, причинил еко катастрофата край Мавриций, се разцепи на две
Снимка: БГНЕС

Японският петролен танкер, който причини екологична катастрофа, след като заседна на коралов риф край остров Мавриций, се разцепи на две, съобщи днес експерт по околната среда, цитиран от ДПА.

"От тази сутрин сигурността бе засилена по цялата брегова линия. Това е абсолютно извънредно положение", заяви независимият екологичен консултант Сунил Корваркасинг след преглед на заснети с дрон кадри на кораба.

По думите на специалиста в надпревара с времето хеликоптери летят между кораба и брега от началото на днешния ден, за да изтеглят останалото гориво от танкера.

Танкерът, който на 25 юли заседна край острова в Индийския океан, изхвърли около 1000 тона петролно гориво в девствените крайбрежни води на популярния за медени месеци курорт - район, в който се срещат много рядка флора и фауна, припомня ДПА.

В четвъртък японската компания Нагашики шипинг (Nagashiki Shipping), отговорна за катастрофата, съобщи, че отстраняването на оставащите 3000 тона гориво от кораба почти е приключило.

Не е ясно колко гориво е останало на кораба към днешна дата, отбелязва ДПА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


27
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
0
 
2
 
! Отговори
У преди 3 години
Аз съм работил 11-12год на кораб и 99% съм сигурен, че засядането е резултат на небрежност, предоверяване и неопитен капитен. От години има тенденция, да се промотират млади момчета на по 30-35год за Ст.пом.к-ни и Капитани. Не всички са готови и често се предоверяват на апаратурата, оставят се на автомат, "кара" се в плитчини или несървирани места заради GSM обхват..,изобщо-не добра морска практика. Да не говорим, че почти няма европейци, освен малкото от източна. Някъде стават пом. к-ни с курс!
17
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Заради подобна безотговорност преди 8г заседна пасажерският лайнер Costa Concordia с трагични последствия.
16
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В Уикипедия, и не само там, има инфо за инцидента. Корабът е mv Wakashio - 200хил. т , дълъг 300м бълкер (насипни товари), под панамски флаг плаващ под баласт от Китай за Бразилия. Операторът е Митсуи. Заседнал е на 25 юли. Екипажът е свален. Оттогава са успели да източат почти цялото гориво, около 4000т, останали са около 100т, но са затруднени от 5м вълни.Екипажът празнували рожден ден и доближили на 2 мили, за да имат wifi обхват. Абсолютен фал. Интересно кой въобще е бил на мостика.
15
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Бай МакедонРазбира се, че е къде-къде по-маловажна от новината за разлятата нафта край Норилск. Тогава почти цял месец световните медии ни плашеха с опасността разлятата нафта по някакъв фантастичен начин да преодолее разстоянието от 850 км. и да замърси Северния Ледовит океан. А тук ситуацията е на 6. Само повярвайте, че няколко хеликоптера са успяли да отстраняванят превозваното количество нефт. Колко стотици хиляди тона нефт превозва танкер с големината на тепе?
14
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Пак са имали късмет, че това не е истински танкер с петрол, а журналистически танкер! Някой на кораба пак си е ровел из дупките, когато не трябва.
13
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не е срамно да питаш ако не ти е ясно - какво означава разцепен на две - по дължина или по ширина ?------- По дължина. Цепенето се прави по дължина. Дървото се цепи надлъжно и се чупи или реже напречно.
12
2
 
21
 
! Отговори
Ф.С.В. преди 3 години
Обикновенно един такъв балкер 200 000 тона DWT- има в машинното отделение поне 1200 тона мазут и поне 500 тона дизел за агрегати и главна Машина -така че разлива е от машинното -явно корпусът се е сцепил понеже носът е в плитчините а кърмата в дълбоки води - и затова кърмата е потънала -Корпусът колкото и да е здрав -не може да издържи на такава "позиция " на кораба! Мъчили са се да източат гориво -но дотам-Иначе ако беше танкер и то пълен -щеше да ГОВОРИМ за 200 000 тона ПЕТРОЛ! Катастрофа!
11
4
 
4
 
! Отговори
ДО 10 преди 3 години
Може ли пак да повторите ?Не е срамно да питаш ако не ти е ясно - какво означава разцепен на две - по дължина или по ширина ?
10
3
 
14
 
! Отговори
Ф.С.В. преди 3 години
ЗА НЕВЕЖИТЕ МЕДИИ -ТОВА НЕ Е ТАНКЕР!!!!-А БАЛКЕР -НАСИПНИ ТОВАРИ!!! АМА ТАКА Е -КАТО ДОМУСЧИВ УНИЩОЖИ ФЛОТА НА БМФ -КОГА ЩЕ ВИДИТЕ ТАНКЕР?? БИЛ СЪМ НЯКОЛКО ГОДИНИ НА ТАНКЕР "ХАН АСПАРУХ" НАЙ ГОЛЕМИЯТ БГ ТАНКЕР -ДОСТА ПО ГОЛЯМ ОТ ТОВА КОРИТО КОЕТО ПОТЪВА))
9
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Япошките цапат морета и океани с петрол и гигантски количества радиация, избиват китовете и всякакви китообразни, които могат да ядат! С много гъсти мрежи излавят рибки по 2 см, сушат ги и ги захаросват - голям деликатес! Ето кой плаче за солени санкции!Мой близки два пъти ходиха до Мавриций - кътче от рая на Земята! Разработен курорт, за разлика от още по-красивия Реюнион!
8
6
 
9
 
! Отговори
Sata NATO преди 3 години
Защо всеки път превеждате английскста дума "split" буквално? Не разбирате ли, че на български "разцепил се на две" има друго значение? Корабът се е пречупил през средата, а не се е разцепил по дължина.
7
1
 
23
 
! Отговори
НЕКОЙ преди 3 години
Това не е танкер, а бълкер. И не е разливът от нефт, а от корабно гориво.
6
1
 
21
 
! Отговори
У преди 3 години
Даже някой да е много бос по корабите, може да различи танкер от друг вид кораб по огромния брой тръби в/у палубата и една централна пътека(catwalk)през целия кораб от носа до надстройката. Заседналият кораб е за насипни товари(bulkcarrier) и явно се прави каквото трябва да намалят замърсяването. Аз погледнах ББС и морските сайтове и пишат че повечето гориво е събрано, а плажовете ги чистят още. Няма драма като в Мексиканския залив.
5
1
 
6
 
! Отговори
бракувай преди 3 години
яко го набъкали,ръждясало корито и умора на метала
4
1
 
20
 
! Отговори
морски преди 3 години
Това не е танкер, а кораб за насипни товари!
3
2
 
13
 
! Отговори
Бай ти преди 3 години
Сега американците да пуснат бактерии,които ядат петрол и после още 3 години под карантина целия свят.
2
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Джапанките пак оплескаха обстановката. То не беше радиация от Фукушима, танкери изливат мазут, японки акат на метеното. Абе въобще големи ***
1
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Мъка баце!