Ще променят ли турските планове позициите на Газпром в региона?

Д-р Пламен Димитров от Българско геополитическо дружество
25 авг 2020 12:28, Анисия Иванова
22
Ще променят ли турските планове позициите на Газпром в региона?
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Потреблението на руски газ на турския енергиен пазар се свива драматично под 20% през първото полугодие на тази година. Това прави интересът на Газпром от построяването на „Балкански поток“ у нас още по-голям. Това каза в предаването „Светът е бизнес“ по Bloomberg TV Bulgaria Пламен Димитров, международен анализатор в Българското геополитическо дружество.

По негово мнение обаче, заплаха за проекта продължават да бъдат не само потенциалните американски санкции, но и позицията на ЕС при липса на доставчик, различен от Русия.

По думите на госта, ако се реализират американските санкции за "Балкански поток", "Булгартрансгаз" е заплашен от фалит.

"Този газопровод ще бъде завършен, но проблемите ще дойдат след това, защото ако тръбата е запълнена само от руски газ, Европейският съюз ще каже "Не". А американците по-скоро се интересуват да спрат "Северен поток 2", добави гостът.

Той коментира и темата за обявените от Турция залежи на 320 кубични метра газ в Черно море. По думите му такъв обем газ означава, че е икономически рентабилно да се започне добив. Това находище е близо до точката на събиране на границите на изключителните икономически зони на Румъния, България и Турция, каза гостът.

"За турския президент Ердоган намирането на находища на нефт и газ не е само финансов въпрос. За всеки по-авторитарен лидер е важно страната му да не бъде зависима от вноса на нефт и газ, а Турция е силно зависима, затова той предпочита неговата държавна компания да се заеме с тази работа", обясни той.

Проф. Димитров твърди, че на турския газов пазар има голям динамика, която е главно в ущърб на Газпром, защото намалява делът на руски газ там.

"Втечненият газ на спот пазара е много по-евтин, отколкото руският газ, който пристига в Турция по дългосрочни договори. Турция има четири терминала и може да покрие до 80% от цялото си потребление изцяло от тях", допълни той.

По темата за паралелите между Беларус и Украйна Димитров подчерта, че и двете са бивши съветски рублики със сходен манталитет и икономика, но разликите между тях са повече.

"Беларус започна спонтанен протест, който не излъчва лидер, но и доста работници, смятащи се за опора на режима, са въвлечени в протеста. Беларус е настроен проруски. Лукашенко дори изпитва все по-голяма зависимост от Русия, а Путин отдавна иска сливане на двете държави", допълни гостът.

Целия разговор вижте във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


22
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Втечненият газ на спот пазара е много по-евтин, отколкото руският газ, който пристига в Турция по дългосрочни договори."Е тука тоя "експерт" ме загуби. Първо, експорта по тръби е няколко ПЪТИ по - евтин от корабния. Второ, енергийните загуби при втечняване и газифициране са толкова големи, че дори 2 пъти да е по - скъп тръбопроводния газ, пак е по - езгоден накрая. Трето - втечнения идва от разстояние проблизително 10 пъти по - голямо. Поне. А ако е американски и доста поовече... Абе, експерт.
20
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И Румъния и Турция черпят газ от Черно Море. България даже не прави и проучване..изгони Шеврон. Всичко е по заповед на Москва да не би да спрем да им купуваме най-скъпата газ.България е под 100% руско управление.
19
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До АМИ , ПРАВИЛНО!До тук колко водород от сяра си очистил?
18
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До БПФ320 милиарда м3Общо син поток и турската тръба на турски поток пускат общо 32 милиарда м3 годишно.Демек турците имат газ за 10 години.Хич не е малко.През това време, тръбите за които руснаците дадоха 10 милиарда ще ръждясат.
17
3
 
2
 
! Отговори
АМИ , ПРАВИЛНО! преди 3 години
ВОДОРОДА Е АЛТЕРНАТИВАТА!В ЧЕРНО МОРЕ ИМАМЕ НЕОГРАНИЧЕНИ КОЛИЧЕСТВА НА СЕРОВОДОРОД!ИЗЛИЗА , КАТО ШАМПАНСКО ОТ ДЪНОТО НА МОРЕТО!ОЧИСТВАНЕТО НА ВОДОРОДА ОТ СЯРАТА --СЪЩО Е ВЪЗМОЖНО И НЕ ТОЛКОВА ТРУДНО!ТОВА Е НАШИЯТ БЪЛГАРСКИ ШАНС!!!
16
1
 
2
 
! Отговори
Ха, ха,ха,хааааааааа преди 3 години
АМИ ТО НОВОТО СИНТЕТИЧНО ГОРИВО Е ИЗМИСЛЕНО!Т.Н. ВОДОРОДНИ КЛЕТКИ , ЩЕ СЕ НАЛОЖАТ В КРАЙНА СМЕТКА!/ЕЛЕКТРОКАРИТЕ/--ПРОСТО НЯМАТ БЪДЕЩЕ....ГЕРМАНИЯ ГИ ПРАВИ!
15
1
 
3
 
! Отговори
Може би преди 3 години
Но докато се разработи ...поне 2 години. Ако някой не го саботира....):)
14
2
 
7
 
! Отговори
Sichtpunkt преди 3 години
И още нещо. Основният недостатък при външната политика на ЕС е липсата на унифицирани цени за основните ресурси постъпващи на европейският пазар. Не е морално отговорно една стока да постъпва в една държава много по - евтино отколкото в друга. Но този въпрос е поставян на форуми на ЕС, само не знам европейските лидери защо мълчат.Ако обаче новината за турското находище се окаже вярна, то цената на руският газ ще се понижи още и при нас.
13
1
 
7
 
! Отговори
Sichtpunkt преди 3 години
И ТУРЦИЯ РАЗБРА ЧЕ ЩАТСКАТА И ОТ КАТАР ГАЗ Е С 30%!!!!!, ПО ЕВТИНА ОТ " ЕВТИНАТА" РУСКА!За жалост американците (по-точно Тръмп) са същите хищници. Там е работата, че за разлика от САЩ, Русия друго не може да предложи. Ако имаше свободна търговия, Тръмп нямаше да налага санкции на СП2, а щеше да се конкурира с руската газ.Въпроса е, че ние (за разлика от Германия) нямаме диверсификация и сме малки като потребители, за това на нашият пазар е различно!
12
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ама как така втечнения газ е по-евтин от руския газ по дългосрочните договори? Това не е възможно. Я проверете пак, че някой русофил тук ще получи удар.
11
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
УМРЕ МАНТРАТА НА ЕНИЧАРИТЕRU, ЗА " ЕВТИНАТА" РУСКА ТРЪБНА ГАЗ!!! И ТУРЦИЯ РАЗБРА ЧЕ ЩАТСКАТА И ОТ КАТАР ГАЗ Е С 30%!!!!!, ПО ЕВТИНА ОТ " ЕВТИНАТА" РУСКА! БРАВО НА ТРЪМП! ПО ВЕЛИК ОТ РЕЙГЪН Е! СЕГА СТРОЙТЕ РУСКИ ТРЪБОПРОВОДИ И ПЛАЩАЙТЕ САНКЦИИ ОТ ЕВРОПА ( ДЕТО ВИ ХРАНИ!!! И ЩАТИТЕ! Е ТОВА Е РОБСКА РУСКА ГУБЕРНИЯ!!!!!
10
1
 
7
 
! Отговори
О хо хо преди 3 години
НАЙ- НЕЗАВИСИМ ЩЕ БЪДЕ ТОЗИ, КОЙТО ИЗОБРЕТИ АЛТЕРНАТИВНО СИНТЕТИЧНО ГОРИВО. Може и вече да е изобретено. Но бигбрадърите няма да го допуснат скоро.
9
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Има още , азерска , арабска и израелска газ....ха,ха,хаааааааааа...ка Путина ДГД!
8
8
 
17
 
! Отговори
НЕЩО НЕ СЕ ВРЪЗВА! преди 3 години
АМИ СЛЕД КАТО ТУРЦИЯ ИМА ЗАЛЕЖИ И МОЖЕ ДА ЗАХРАНИ БЪЛГАРСКАТА ВРЪЗКА , ТОГАВА , КВО НИ БЪРКА , ЧЕ НЯМА РУСКА ГАЗ..??!ЯВНО РУСОФИЛИТЕ ЩЕ ВИЯТ ОТ МЪКА ...ЩОТО НЕМА ВЕЧЕ КОЙ ДА КРЕПИ "РУСОФИЛСТВОТО " У БЪЛГАРИЯ!!!НАИСТИНА ВЕЧЕ ---РУСКИЯ ЕНЕРГИЕН МОНОПОЛ , УМИРААААААА...!!!БОГ ДА ГО ПРОСТИ ...И ЛЕКА МУ ПРЪСТ!!!!!!!!!!!!!!!!!Е...МНОГО ДОБРА НОВИНА ЗА БЪЛГАРСКАТА ДЕМОКРАЦИЯ!!!!
7
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Пламен Пасков е най добрия в България политолог
6
5
 
16
 
! Отговори
Джо преди 3 години
Вийте ***, матушката ви пак я пре*баха!
5
5
 
13
 
! Отговори
питанката преди 3 години
Каква измислица е това Българско геополитическо дружество и тоя международен анализатор??? Всички станаха големи "разбирачи", интересно кой ги финансира?
4
8
 
9
 
! Отговори
БПФ преди 3 години
Залежите са 320 МИЛИАРДА метра, сулювци неграмотни :)))) Доколко има икономическа рентабилност е спорно - щом находището е на 4 километра дълбочина. По отношение на обемът - той е равен на добивът на Газпром за... ОСЕМ МЕСЕЦА. По Балкански поток няма проблем да тече и азерски газ, а Газпром ще завладее отново турският пазар щом преподпише договор при други цени. НИГОГА втечненият газ няма да може да конкурира тръбният.
3
8
 
10
 
! Отговори
Sichtpunkt преди 3 години
Освен Путин да дойде на коленце при господин Борисов, друго не виждам!
2
8
 
8
 
! Отговори
Христо Христов преди 3 години
Щом е за 320 кубика газ, герб ще спретнат един борисовски съботник и с кофите ще извлекат газта в помощ на неоосманизма.Партнери сме все пак!