Плашещо бъдеще: Морското ниво може да се покачи с 40 см

Това ще застраши живота на стотици милиони хора
18 сеп 2020 10:04, Нели Христова
85
Плашещо бъдеще: Морското ниво може да се покачи с 40 см
Снимка: БГНЕС

Морското ниво може да се покачи с 40 см до края на века заради предизвиканото от глобалното затопляне топене на ледовете.

Учени от почти 40 специализирани института от цял свят направиха модели на два сценария за изпусканите парникови газове, изработени от Междуправителствената експертна група на ООН за климатичните промени. Те публикуваха резултатите в няколко статии в списание "Криосфера", цитирано от АФП и БТА.

При първия сценарий при редовно увеличаване на парниковите газове топенето на антарктическте ледове ще предизвика покачване на морското ниво с 30 см, а топенето на ледовете в Гренландия - с 9 см.

При силно намаляване на емисиите, какъвто е вторият сценарий, топенето на ледовете в Гренландия ще добави три сантиметра. Антарктика е подложена на повече външни фактори и там при този сценарий е възможно дори спадане на морското ниво с почти 8 см.

В началото на месеца специалисти предупредиха, че е възможно морското ниво да се повиши с 40 см до 2100 г, което ще застраши стотици милиони хора.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


85
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
75
0
 
0
 
! Отговори
До 74 преди 3 години
А да това го каза ти! Джунгла е само в главата ти! Също като това, че вулканите охлаждали земята! Еми да ти кажа науката досега не го е доказала! Но е доказала, че вулканите затоплят земята! *** явно според тебе големите избухвания а замръзавят, *** малките те не е ясно те по малко ли замразяват! Абе май и на тебе не ти е ясно точно какво е вулкан и има ли почва у нас!
74
0
 
0
 
! Отговори
До 74 преди 3 години
Баце ако електормагнитната радиация е светлина само се чудя що не виждаме ренгеновите лъци *** здраве да е ! Та земята моето дете излъчва не само в инфраред! Не знам дали знаеш, *** така като те чета идея си нямаш! Земята моето дете излъчва и в ултравиолета и в ренгеновия диапзаон даже! *** и това знам, че не знаеш! Та говорим за прников ефект! Каквво си мислиш, че ше стане когато средната температура на земята стане 50 градуса по целзии? Май някъв тука каза, че щяло да стане нещо като джунгла!
73
0
 
0
 
! Отговори
До 77 преди 3 години
Четете му е майката! първо няма да те питам знаеш ли какво точно е озона! Знам, че не знаеш! После нама дда те питам и за стабилноста на молекулата на озона, знам, че и това не знаеш и накрая няма да те питам знаеш ли, че разни неща се образуват при високо нанягане а други се разрушават при високо налягане! Знам, че дори и това не знаеш! Ех!
72
0
 
0
 
! Отговори
Do 78 преди 3 години
Мдаа вижда се колко си чел! Ич! Та знаеш ли за големото сибрско изригване! Е то е продължило само 200 000г и тогава земята са умрели барем 92% от живите организми и да ти кажа температурата и е била с 8 градуса по висока от сега! Така, че кажи ми колко големо требе да ти е изригването за да ти влезе в главата, че ВУЛКАНИТЕ ЗАТОПЛЯТ АТМОСФЕРАТА! *** четете бре момчета четете!
71
0
 
0
 
! Отговори
До 68 преди 3 години
А бе гений. Никой не е казал че всяко малко вулканче ще доведе то застудяване. Става дума за наистина големи изригвания при които цляата планета е покрита с облаци прах в продължение на години и те спират слъънчевите лъчи. Същото нещо се предполага че е станало с метеорита койт е зибил динозаврите. На същия принцип работ и така наречената ядрена зима. Облаци от прах закриват слънцето в продължение на години и това води до застудяване.
70
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До До 64"се повишава и атмосферното налягане! Което пък е пагубно за озоновия слой"хахахахахахахахахаха
69
0
 
0
 
! Отговори
До 72 преди 3 години
До До 64"магнитоното поле което както някой спомена май ще ни защитава от слънчевите лъчи и вятър"Ти си единствения който твърди че магнитоното поле спира слънчевите лъчи. Освен това не знаеш какво е слънчев вятър.
68
0
 
0
 
! Отговори
До 71 преди 3 години
След като тези инфрачервени лъчи се абсорбират от атмосферата, тя се загрява и започва да излъчва инфрачервени лъчи във всички посоки. Половината отиват обратно към земят и половинат аотиват към космоса.Колкото повече се увеличава температурата на атмосферата, повече енергия се излъчва като инфрачервени лъчи. Когато енергията която се излъчва към космоса стане равна на енергията получавана от слънцето системата достига еквилибриум и затоплянето спира.
67
0
 
0
 
! Отговори
До 71 преди 3 години
До До 64"парниковия ефект се получава тогава когато планетата получава и запазва повече топлина от звездата си, или от друго място"Айде сега и аз да те светна защото е ясно че ти не ги разбираш нещата. Вскп тял с темпертура над абсолтната нула топлинната енергия под формата на електромагнитна радиация(светлина). Земята излъчва в инфрачервения спектър. След като земята се нагрее(от слънцето или от друг източник) тя излъчва инфрачервени лъчи и част от тях се абсорбират от атмосферата...
66
0
 
2
 
! Отговори
Еколог преди 3 години
Нема страшно. Дали ще има покачване на водното ниво или няма да има, не е толкова важно. Важното е да има нова такса: "водно ниво" и тя ще оправи нещата!!!!
65
1
 
0
 
! Отговори
До 64 преди 3 години
До повишаване на разни газове и водни пари в атмосферата! Такаа, когато обаче това стане се повишава и атмосферното налягане! Което пък е пагубно за озоновия слой! И да ще остане само магнитоното поле което както някой спомена май ще ни защитава от слънчевите лъчи и вятър! Еми ко мога да кажа повече!? Ясно е, че не ги разбирате нещата, дори в дефиниция! Но ако малко прочетете, малко не много ще има над какво да спорим?
64
0
 
0
 
! Отговори
До 64 преди 3 години
Такааа! Сега за дефинициите! Нзма, че не знаеш какво е парников ефект и не знаеш как се получава! Сега ща светна значи парниковия ефект се получава тогава когато планетата получава и запазва повече топлина от звездата си, или от друго място, отколкото тя отделя! Тогава дете мое се получава натрупване на една топлина която води пък до покаване на средногодишната температура! Проста физика! Знам, че не я разбираш! Сега когато се повиши температурата се повишава и изпарението! Което пък води до
63
1
 
0
 
! Отговори
До 63 преди 3 години
И знаеш ли, че именно изригването на вулканите и изхърления от тях CO2 и серни газове са я затоплили! Още малко история знаеш ли за голямото сибирско изригване! То е продължило само около 200000 години! Знаеш ли, че тогава са изчезнали 90% от живите същества на земята! И температурата се е повишила! Вулканите понижавали температурата на земята! Добре де що не четете бре! Даже дефинициите н езнаете ей! Абе знам, че няма как да ви дам акъл то не с еналива това нещо! *** четете бре! поне малко!
62
1
 
0
 
! Отговори
До 63 преди 3 години
Но само ей така знам, че не можеш да мислиш, но знаеш ли колко вулкана са изригнали от 1950г насам? Споко знам, че не знаеш около 97 сравнително големи изригвания е имало! И ти да виждаш да е намаляла средната темпертура на земята? Като едно от последните изригвания даже спря самолетите над европа за цели 6 дни! Ех мислене и факти ви трябват на вас, макар, че не съм сигурен, че ще разбетрете! Вулканите охлаждали земята! Брях! Но още малко история знаеш ли, че земята е била ледена топка
61
1
 
0
 
! Отговори
До 63 преди 3 години
Ех значи ако вулканите могат да доведат до застудяване значи продължавам да твърдя, че говорите за неща дето не разбирате! Дори дефинициите им не знаете! Ями кажи знаеш ли какво изхвърлят вулканите като изригнат! Знам, че не знаеш! Но изхвърлят милиарди тонове CO2 който остава в атмосферата стотици дори хиляди години! Но това не е най-лошото лошото е, че изхвърлят серни съединения и газове а от тях знаеш ли какво се получава знам, че не знаеш получава се сяярна киселина! А тя е парникова фактор!
60
0
 
3
 
! Отговори
Уууу преди 3 години
Абе аз Ви казвам обикаляне на Земята пеша, за да си представите мащаба на начинанието. Преди да се направят транспортни машини е било мисия от трудно-възможна, до невъзможна. Сега е лесно-12ч полет и си в друг континент. Но мисълта ми беше, че по скоро ние зависим от средата а не обратното, че я променяме тотално. Тези пушилки допринасят промяната, особено локално но не са основен фактор. Айде чао, трябва да бачкам!
59
1
 
5
 
! Отговори
охххх преди 3 години
През периода известен като Еоцена на планетата никъде не е имало вода в твърда форма, температурата на полюсите е била 30С, а живот на замята все още има. По времето на ледниковата епоха нивото на водата в атмосферата е намаляло и довело до появата на пустини, но живот на земята има. Предполагам като се покачи водата с 40см тия хора ще си останат легнали под водата и ще умрат заради това. Никой няма да се сети да сложи 2 реда тухли на пода? Стига с глупостите, плашат хората за пари!
58
0
 
4
 
! Отговори
Минка преди 3 години
Земята е на милиарди години, каквото и да се случи с нас и без нас земята ще съществува. Имало е на Земята катаклизми и пак ще има и както се казва *колелото се върти*. Земята се е обръщала и пак ще се обърне и какво ли ще стане когато полюсите на земята се обърнат? Обръщането на полюсите няма да се случи изведнъж, а става постепенно. А, с този климат, който ни плашат, просто няма как да го спрем, което трябва да се случи ще се случи. Затоплянето е заради това, че земята ще се обърне.
57
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До До 54"Уф някак си не знам как хора които не знает даже дефиницията на дадени неща спорят по тях!?"Амо поглдни себе си. Ти дори не знаеш разликата между слънчеви лъчи и слънчев вятър. Не знаеш също че озоновата дука е само истерия от 80-те години и днес не е проблем.
56
1
 
1
 
! Отговори
До 60 преди 3 години
Ами щото ти е бемислен поста. Ако Венера не получава достатъчно слънчева светлина за да има парниковия ефект който има, тогава от къде го има тоя парников ефект? На магия ли се появява? Или и за това са виновни хората?А венера получава много повече слънчева светлина от земята.Това за вулканите го е писал някой друг но аз съм съгласен .Те могат да доведът до застудяване.