Тихановская в ООН: Твърдост срещу репресиите в Беларус

Опозиционната лидерка поиска властите да прекратят насилието
18 сеп 2020 17:45, Елка Василева
25
Тихановская в ООН: Твърдост срещу репресиите в Беларус
Снимка: архив, БГНЕС

Беларуската опозиционна лидерка Светлана Тихановская призова по време на дискусия за ситуацията в Беларус международната общност да прояви най-голяма твърдост срещу репресията на протестното движение в тази страна, предаде Франс прес. Дискусията се състоя в Съвета за правата на човека на ООН в Женева.

Във видеопослание до участниците в дискусията Тихановска поиска също така властите в Беларус да прекратят насилието срещу протестиращите и да организират свободни и честни президентски избори, предаде Ройтерс.

"Ситуацията в Беларус изисква незабавно международно внимание. Мирни протестиращи са задържани незаконно, бити са и са изнасилвани. Някои от тях бяха намерени мъртви", каза Тихановская, цитирана от Франс прес.

Още по темата

"Мащабите и бруталността на значителната сила, използвана от режима, ясно нарушават всички международни норми и Всеобщата декларация за правата на човека, приета от ООН и от Беларус", заяви Тихановская.

"Приемането на Декларацията от Беларус означава, че международната общност има правото да действа с най-голяма твърдост, когато произтичащото от нея задължение не е спазено", допълни тя.

На същия форум върховната представителка на ООН за човешките права Мишел Бачелет пък призова за започване на разследване на твърденията за мъчения, извършени от силите за сигурност в Беларус.

Беларуският постоянен представител в Обединените нации Юрий Амбразевич заяви, че е недопустимо съветът да бъде използван за намеса в изборите на дадена страна, предаде Ройтерс.

В речта си той каза, че в Беларус няма политически затворници, и добави, че правоохранителните органи в страната му проверяват всяка една от над 900-те жалби срещу действията на представителите на силовите ведомства по време на протестните акции в Беларус, предаде ТАСС, цитирана от БТА.

Специалният докладчик на ООН за правата на човека в Беларус Анаис Марин пък предупреди за опасност над Европа да се спусне "нова желязна завеса", Ройтерс.

"Нека не позволяваме над европейския континент да се спусне нова желязна завеса", каза тя и определи обстановката в Беларус като "катастрофална".

Нейната реч беше прекъсвана на няколко пъти от възраженията на други членки на ООН, включително на руската, беларуската и други делегации, които поискаха излъчването на живо да спре.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


25
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
0
 
1
 
! Отговори
деди преди 3 години
в какво се превърна ООН банда прест.ъпн.ици служещи на едни или други интереси за пари.време е за премахването на тези хранилки
19
0
 
4
 
! Отговори
Христо Христов преди 3 години
До Анонимен/19вовата все пак има пряко предаване, за разлика от ес лидерите, които забраняват референдумите.
18
8
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"...включително на руската, беларуската и други делегации, които поискаха излъчването на живо да спре."Лукашенко спря Интернета в Беларус и реши, че може да спира и дебатите за престъпленията си в ООН.Вовата същия, спря линията за директни въпроси, и реши, че може да казва кога ООН да спира прякото предаване.МУАХХАХАХАХААХХАААА
17
6
 
1
 
! Отговори
Бож. преди 3 години
На Кромида ще му се стежни животеца май,ще трябва да се нaдyпи пред Запада заради беззаконията и терора,с които мъчи народа си!
16
0
 
8
 
! Отговори
анонимен преди 3 години
Аз съм против Лукашенко стига му власт трябваше да се откаже от власт.Но тази какъв президент може да бъде никакъв.Ще слуша какво ще и кажат тези от запад които сега и плащат.*** и проста и вредна за Беларус и обикновените хора.тази при честни избори в Беларус и 10% няма да спечели.
15
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
а защо ООН не се занимава и с "жълтите жилетки" в Париж, а гледа само в Белорус ?
14
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Гледах изказване на Тихановская, направено през нощта след изборите, където тя изобщо не се държеше твърдо. Каза, че е една слаба жена и напразно се е забъркала в тези неща. Лукашенко спомена, че даже го е помолила да и помогне да замине, където явно доста са я позатвърдили.
13
1
 
14
 
! Отговори
Ха-ха-ха... преди 3 години
Тази хиена надуши *** и сега е настървена до крайност. Ако я спуснат в управлението как ще организира рязане на скрап от непокътнатите заводи на Белорус, как ще краде, как ще придобие вили на Лазурня бряг, във Флорида... Много позната на нас и на украинците схема.
12
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Петата колона в Беларус.
11
13
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До9. Не е такава историята със стената. Тази част на Германия попада под СССР влияние. Сталин вижда , че САЩ и Запада ще приложат план "Маршал за Германия". И по най берзия начин разделя Берлин.със стената. Но САЩ веднага отпуска безвъзмездна помощ по въздуха. И така Берлин оцелява. Така диктатора от Москва нарушава условията за мир, за трите DDD. Демилитаризация, Декомунизация, Демокрация
10
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
абе в Саудитска арабия демокрация има ли, щото нещо никой не рипа натам. Нефт май има...ама демокрация....Сигурно в Беларус щото нема нефт нема и демокрация ,.....хаха
9
1
 
22
 
! Отговори
Ха-ха преди 3 години
Избягалата най-позорно Тихановская дава акъл дистанционно
8
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Защо германците построиха Берлинската стена?Заради западната лъжлива пропаганда.
7
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Боже, в какво се е превърнало ООН! Миналата година там слушаха г-лу-по-с-ти-те на едно болно дете с психически отклонения, сега готвачка.......утре ще довлекат някое болно животно да изблее!!! ПЪЛНИ О-Т-К-А-Ч-А-Л-КИ!!! Всъщност, какво искаме от тия чиновничета, които НИКОЙ НЕ Е ИЗБИРАЛ! Нивото им е като на нашите "парламентарии"!!! ПЪЛЕН КОШМАР! Жалко за хубавата Земя...........вървим към краха!!!
6
1
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тази кой й плаща самолетните билети ? Преди дни се среща с представители на американския департамент в Полша, днес е в ООН, а утре ще говори пред Европейския парламент ??????????
5
1
 
12
 
! Отговори
Пян_Гъ преди 3 години
Веднъж завинаги трябва да стане ясно, че 1) Никой не притежава лиценз за "демократичност" (даже тези с най-големи претенции са с най-големи проблеми!), позволяващ му да критикува останалите; 2) държавите имат суверенитет - нарушаването му дава формални основания и на Беларус да нарушава суверенитета на произволно избрана страна (прим. САЩ, Саудитска Арабия, Израел, Великобритания) от същата фалшива позиция на "демократичността". Иначе важи законът на джунглата - нека ООН го признае официално!!!
4
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Фашизмът на Запад бие жестоко всеки протестиращ. Не смеят да протестират мирно, а трошат и бягат, защото знаят, че полицията ще ги пребие и после ги чака затвор от 5 до 10 години и жестоки глоби и фалит.
3
1
 
22
 
! Отговори
Патриот преди 3 години
във Австралия арестуваха бременна жена в собственият и дом ,защото подкрепила протест против маските във фейсбука!Но това по атлантическите ни пропагандни смрадове няма да го научите!Чак се шашнах като видях какъв фашизъм е там!За Америка,Северен Пакистан,Германия ,франция да не говорим!
2
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ами ситуацията в Тикволандия какво изисква?
1
1
 
14
 
! Отговори
Патриот преди 3 години
в гулаг американски агент!