В началото на есента кубикът дърва удари стотачка

Палетите се продават на цени от 240 до 420 лв. за тон
27
В началото на есента кубикът дърва удари стотачка
Снимка: Pixabay

В началото на есента кубик от най-масовото гориво за отопление през зимата - дървата, се продава поне по 100 лв., а на места се продава и за 115 лв., показа проверка на „Монитор”.

Цените са за по-качествените широколистни цепеници. Решим ли да ни излезе по-евтино, то трябва да се задоволим със „смес“, което се предлага по 80 лв. за кубик. Има търговци предлагащи отстъпки за количества на 20 или 25 кубика.

С нарязването обаче цената излиза почти същата, като първоначално обявената. Друг начин да се опитаме да купим по-евтино дърва по това време на годината е да купим цял камион от 10 кубика и то от място не толкова близо до големия град.

При този случай обаче, често в уж пълната каросерия има поне кубик по-малко. За това е хубаво да отидем на място и наглеждаме товаренето. Да не забравяме обаче да сложим в сметките и горивото за колата, с която ще стигнем до съответния склад за дърва. В този случай не бива да се забравя, че 1 тон средно изсъхнали дърва се равнява на 1,7-1,8 кубика. Предимството да си купим дърва още отсега е фактът, че ще остане време да изсъхнат и горят по-добре през зимата. Хората с повече пари имали сухи дърва от миналата година и сега си купували други, които да съхнат в следващите 12 месеца по навеса в двора им.

Според търговци, тъй като още не застудяло повечето хора сега се купуват от 2-3 до максимум 5 кубика.

Предлагат се и в чували по 10 лв., като десет чула се равняват на около кубик. За алтернатива на дървата се смятат пелетите, които в момента, в зависимост от вида на дървесината за производството им, са на цени от 240 до 420 лв. за тон.

Най-качествените донбаски въглища при един от най-големите доставчици е на цена от почти 370 лв. за тон или с почти двайсетарка повече от миналата есен. На места в страната те достигат и до 440 лв. за тон. Обикновено неекологичното гориво се продава в чували от по 25 кила, чиято цена варира от около 9 до 11-12 лв.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


27
Още по темата: огревпалетипечкадърва
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Първоначално дървата са най-евтиния вариант, но после се оскъпява много заради здравословните проблеми, които се получават от замърсения въздух.
22
0
 
15
 
! Отговори
Деди преди 3 години
Лесно е да дрънкаш за екология, ако в къщи имаш централно парно. Това е най-добрия вариант, но в провинцията такова животно не-***. През десетилетията сме се грели с нафта, ток, газови печки, подово, климатик. За сега оптимален вариант са ни дървата, които ни устройват откъм отопляемост, цена и комфорт. Екология ли, абе ясие....., първа цел ми е да не ми мръзнат и настиват домашните, естествено, след като им го осигуря това ставам пръв еколог сред еколозите. Най-*** природозащитник!!!
21
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Заредил съм си 12 кубика. Хич ми не е! Който не му харесва - да заповяда и да ми плати тока за климатика.
20
13
 
7
 
! Отговори
Верно бе преди 3 години
До РазликатаРазликата дрогарю е, че по време на СОЦа бяхме 4 часа с ток и 4 без, нещо като дискотека. За щастие повече никога няма да живеем в подобна жалка държава.
19
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 20От печките,от колите,и от ***,който гори Ковачки в Тецовете си по места.
18
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Стига с тия дърва. Затова зимата в градовете не се диша от смог. Цяло лято данните на измервателните станции за прахови частици са в допустима норма, ама колите не са спирали. Значи е от печките.
17
4
 
30
 
! Отговори
Разликата преди 3 години
По времето на лошият социализъм през миналия 20-ти век в България се построиха стотици тецове, десетки вецове, и атомна централа така че токът да е почти без пари. Нафтата също беше много евтина и хора се топлеха или на ток или на нафта. В градове към централното парно.А сега в 21-ви век по времето на добрата демокрация токът е нафтата са скъпи и затова хората се топлят на дърва, *** и пелети като през 18 век.Евала на капиталистите и демократите. Върнаха ни 200 години назад.
16
1
 
9
 
! Отговори
по 50 лв на пенс.... преди 3 години
--йонер ,сега ще им ги приберат набързо . Забележете дадат ли някой лев после неминуемо следва увеличение на цените .
15
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Аз имам много сигурен доставчик на дърва за огрев казва се РомаЛес. Цените ниски, дървата пресни, пресни, сами ги берат. Който иска и може, по петстотин лева да плаща за кубика.
14
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Досега не съм срещал фирма, която да не лъже в в кубиците. А лъжат яко, в повечето от случаите двойно. Така, че кубикът струва не 100, а 200 лева.
13
3
 
19
 
! Отговори
Алокакси преди 3 години
Ни едното, ни другото. Дървата цапат, хамалогия са, може да завъдиш разни гадини покрай тях и т.н. От климатиците настиваш, разваляш си косата и кожата. Парното е най-добре, но с тези крадливи топлификации...
12
6
 
7
 
! Отговори
Хахаха преди 3 години
На сложената към статията снимка, са ПЕЛЕТИ, а не дърва.Направо се чудя, кой купува дърва ?С плети е несравнимо по-евтино и качествено.Дървата са с влага до 50%, докато пелетите са до 7%.Т.е. купувайки дърва, купуваш вода !!!
11
5
 
19
 
! Отговори
При контролирано преди 3 години
изгаряне, от домбаските въглища няма по добро гориво. Газ - всеки момент могат да ти спрат-правили са го. Дърва- унищожаваме природата, пелетите също са дърва. Въглища, при добро изгаряне по малко замърсяват от суровите дърва, които най често се горят през зимата. Най чист е тока, но краварите не ни го позволяват. А АЕЦ Белене вече можеше да произвежда евтин ток, но като слушаме ***, това е положениета!
10
4
 
17
 
! Отговори
Хвала преди 3 години
Хвала на диверсификатора Бойко.Направи хъб, смткна цената на газта и Белене ще построи ама друг път. Междувременно неговите хора изсекоха горите и оставиха пустиня. Важното е че чекмеджето на Бойко е пълно.
9
4
 
2
 
! Отговори
бракониер преди 3 години
я познайте на мене коко ми струва
8
0
 
12
 
! Отговори
дедо преди 3 години
До абоната е на ~~~~~~~дал съм 1500 лв за климатик. КОлко повече трябват 10 бона ли ?
7
2
 
13
 
! Отговори
Теменужка преди 3 години
След грандиозните управленски успехи в областта на енергетиката е нормално новината за цените на кубик дърва и тон въглища да е толкова важна.
6
9
 
4
 
! Отговори
абоната е на ~~~~~~~ преди 3 години
До дедоГaдно топли дyxалката, която си сложил на стената, дето се лъжеш, че е климатик.Истинският климатик и топли, и охлажда икономично.
5
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Това са цени от миналата година.
4
4
 
15
 
! Отговори
Саксофонов преди 3 години
В България сме с 200 години назад от западната цивилизация и се топлим с *** и дърва.