Поне 95 задържани на протестите в Беларус

Сред арестуваните са журналисти, отразяващи недоволството
Обновена: 26 сеп 2020 21:58 | 26 сеп 2020 21:51, Веселина Йорданова
24
Поне 95 задържани на протестите в Беларус
Снимка: БГНЕС

Най-малко 95 човека, повечето от които жени, са били задържани днес при продължаващите протести в Беларус срещу спорното преизбиране на президента Александър Лукашенко миналия месец, предаде Франс прес, като се позова на неправителствена организация.

Правозащитната група "Вясна" (на руски "Весна", в превод "Пролет") съобщи, че арестите са били извършени в столицата Минск и други градове като Брест на югозапад. Сред задържаните са журналисти, отразяващи протестите. Арестувани били и музиканти, които изпълнили популярна песен от съветско време, превърнала се в химн на протестното движение.

Стотици демонстранти излязоха по улиците на Минск. Виждаха се портрети на опозиционния кандидат на президентските избори на 9 август Светлана Тихановска. Някои протестиращи скандираха "Света, президент", визирайки 38-годишната съперница на Лукашенко, която след изборите отиде в съседна Литва.

В изявление Тихановска похвали жените демонстранти и се присмя на полицията, съобщи Асошиейтед прес.
"Какво да кажем за мъжете, които, криейки лицето си, използват сила срещу жени? Възможно ли е да се живее мирно с такива мъже?", попита тя.

Беларуският президент ще говори на годишната сесия на Общото събрание на ООН по-късно днес. Неговата реч вероятно ще налее масло в огъня на протестите утре, отбелязва АП.

По традиция демонстрациите срещу Лукашенко събират най-много хора в неделя в Минск - до 200 000 души. (БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


24
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
За разлика от жълтите жилетки, тези не чупят и палят.
17
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Комунистите не могат да спрът порива на младите съвременни хора за свобода. Беларусците вече имат интернет и виждат какво е по света и как живеят там. И те искат законност, справедливост, свобода, достоен живот. И всеки който им се присмива и подкрепя диктатурата е мeрзавeц. Много българи са с робски манталитет и никога няма да разберат свободния човек. Робa по душа изпитва омраза към надигналия глава.Гласувайте си за ГЕРБ и БСП и не се занимавайте с тези които сега ви засрамват.
16
1
 
4
 
! Отговори
антисоросоид преди 3 години
Боййй и смазване трябва на сороските протестари и в Беларус и в Бегето
15
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Кви зплатени бе шматтка болшевиишка. Има на улиците по 300 000. Давайте газ и му слагайте въжето на тоя пор с чужда кръв.
14
2
 
5
 
! Отговори
Активист на БСП преди 3 години
Хиляда щедро заплатени от USA провокатори протестират в Беларус! В България протестира цял един народ ,но Европа е сляпа и глуха за неволите на българите и своеволията на диктатора от хунтатата ГЕРБ-Суджук !!!
13
1
 
5
 
! Отговори
ЦК на ГЕРБ преди 3 години
Слаба работа!!! Нашите еничари на 2 септември задържаха 183 невинни протестиращи...
12
5
 
1
 
! Отговори
терористи преди 3 години
Ако властта попадне в ръцете на този комплексар, наричащ себе си президент, ще заприличаме на Беларус и Венецуела. Комунизмът е престъпление спрямо човечеството.И сега нашите комунисти, начело с крушовската *** и Грипен радев, отново се канят да вземат властта и да управляват. тогава ни очакват репресии, арести на другомислещите, убийства, защото комунизмът е терористичен. Не ги ли виждате какви са? Агресивни, кресливи, не търпящи чуждо мнение, лъжливи, крадливи.
11
3
 
3
 
! Отговори
Лукашенко - педагог преди 3 години
Има и по-важна новина от Беларус, която се пренебрегва от тукашните дирижирани медии. Новината е, че в отговор на организирания от Полша опит за държавен преврат, Лукашенко е наредил да се проверяват и то реално всички стоки, влизащи в страната му през границата с Полша. По този начин европейските приятели на Беларус много по-трудно ще могат да представят за беларуски стоки, произведени в страните от ЕС, след което да ги внасят в Русия и така да заобикалят ответните санкции на Кремъл срещу ЕС.
10
6
 
0
 
! Отговори
до 4 преди 3 години
щом се налага. там не е като тука да се лигавят с разни наркомани по жълтите павета 80 дни да правят безобразие из столица. там нещата се решават на момента. това е разликата и не се чуди толкова.
9
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тия наркоманчета няма ли да се пръскат от жълтите павета?Бабикяната ги излъга, че който е там, ще управялва България и тия рЕзко си повярваха.
8
3
 
7
 
! Отговори
ХМ! преди 3 години
ЗАЩО ВИ Е ТОЛКОВА ПРИЯТНО ДА ОТРАЗЯВАТЕ КАКВО Е СТАНАЛО С ПРОТЕСТИТЕ В БЕЛАРУС АМИ В БЪЛГАРИЯ?????? МАЙ ЗАБРАВЯТЕ ЧЕ И В БЪЛГАРИЯ ИМА ПРОТЕСТИ ВЕЧЕ 80 ДНИ - КАКВО ИСКАТЕ ДА КАЖЕТЕ ЧЕ СА ЗАДЪРЖАНИ ЕДИ КОЛКО СИ ДА ПЛАШИТЕ БЪЛГАРИТЕ ЧЕ И С ТЯХ МОЖЕ ДА СЕ СЛУЧИ ТАКА ЛИ?????? В ЦЯЛАТА СТРАНА ИМА ПРОТЕСТИ НО НЕЩО СТЕ ОСЛЕПЕЛИ ДА ГИ ВИЖДАТЕ ДА НЕ СТЕ СИ СЛОЖИЛИ МАСКИТЕ НА ОЧИТЕ???
7
2
 
5
 
! Отговори
kireza преди 3 години
Цар св.Борис1 е унищожил половината си боляри до 9-то коляно с думите:"От семената на предатели ще поникнат само предатели"...Така че в Беларусия трябва да изтребят всички продажни "опозиционери"...Ако в България се провеждаха такива чистки,сега нямаше да сме най-бедната страна в света!!!
6
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Стават все по малко
5
6
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Статията показва, че протестите са инсценирани отвън...
4
8
 
16
 
! Отговори
Патриот преди 3 години
A репресиите в Австралия ??Където пребиват жени и арестуват бременни ?
3
6
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А нещо за протестите в Лондон
2
7
 
25
 
! Отговори
Добре де преди 3 години
А колко са задържани, бити и обгазени на протестите срещу мерките на правителството в Германия?Колко са задържани, бити и обгазени на протестите на жълтите жилетки във Франция?Колко са задържани, бити и обгазени на протестите в САЩ???
1
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Почина големия български актьор Светозар Неделчев , изиграл каймакамина Тахир бей в сериала Капитан Петко войвода ....Поклон пред паметта му !