Още десетки убити в сблъсъците между Азербайджан и Армения

Швейцария иска да е помирител на двете държави
29 сеп 2020 08:23, Нели Христова
87
Още десетки убити в сблъсъците между Азербайджан и Армения
Снимка: БГНЕС

Властите в Нагорни Карабах (Арцах - това е историческото арменско име на областта) съобщиха, че още най-малко 26 техни войници са убити при боеве с азербайджанските сили снощи, предадоха Ройтерс и Франс прес.
През вчерашния ден бе съобщено за 67 загинали.

Сблъсъците между Азербайджан и населения с етнически арменци планински анклав рязко ескалираха вчера. Двете страни се обстрелваха взаимно с ракети и артилерия при най-ожесточената конфронтация от повече от четвърт век.

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш разговаря днес чрез видеовръзка с президента на Азербайджан Илхам Алиев и премиера на Армения Никол Пашинян и призова за незабавно спиране на огъня в Нагорни Карабах, съобщи говорителят на Гутериш Стефан Дюжарик, цитиран от ТАСС.

В двата разговора генералният секретар отправи едно и също послание - призив за незабавно прекратяване на бойните действия, деескалация на напрежението и връщане към преговорите без предварителни условия в контекста на усилията на съпредседателите на Минската група към ОССЕ.

Швейцарското външно министерство заяви, че Швейцария подкрепя усилията на Минската група, насочени към решаването на конфликта в Нагорни Карабах по пътя на преговорите, и е готова да стане домакин на среща на високо равнище между Армения и Азербайджан.

В Берн са обезпокоени от настъпилата на 27 септември ескалация на ожесточените сблъсъци между Армения и Азербайджан, отбеляза ведомството.

Швейцария призовава страните да запазят регионалната стабилност и да не прибягват до сила. Тя напомня и на двете страни, че са длъжни да спазват задълженията си съгласно международното право, в това число по отношение на защитата на цивилното население, подчерта министерството.

Част от арменските загуби в конфликта с Азербайджан са сирийски наемници от арменски произход, твърди азербайджанското министерство на отбраната.

Арменското външно министерство на свой ред обяви, че разполага с информация за наемници, които турските власти вербуват в Близкия изток, за да ги прехвърлят в Нагорни Карабах.

Баку и Ереван спорят (и воюват) за принадлежността на Нагорни Карабах от февруари 1988 г., когато районът обяви излизането си от състава на Азербайджанската ССР. Автономната област обяви независимост на 2 септември 1991 г., но не е призната от международната общност - призната е като част от Азербайджан.

По време на въоръжения конфликт през 1992-1994 г. Азербайджан загуби контрола над областта и няколко прилежащи към нея района.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


87
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
58
0
 
0
 
! Отговори
Балтаджиян преди 3 години
Къде сте братя арменци?! Арцах си отива!
57
0
 
0
 
! Отговори
Балтаджия преди 3 години
Призовавам всички братя арменци да се отзоват на призива на Никол Пашинян и да отидат да проливат кръвта си за майка Армения. Разбира се, че това няма да стане, защото те предпочитат да седят на топло и някой друг да воюва вместо тях.
56
3
 
2
 
! Отговори
1 преди 3 години
Арменците с решаващата помощ на Русия окупираха 10% от територията на Азербайджан.Скрити зад гърба на руската армия се правят на мъже, но изглежда обстановката рязко се изменя.По всичко изглежда че ще има як бой по рунтавите арменски зад ници.
55
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Абе не съм на страната на никой, но само при споменаването на словосъчетанията: Бабикян, Хекимян, Берберян, Хамбарцумян ми се драйфа.
54
6
 
10
 
! Отговори
Гр преди 3 години
турците нападат 3 милиона държава Армения толко ли са смели жалки са турците
53
5
 
10
 
! Отговори
Живял съм преди 3 години
и съм работил и с турци, и с арменци, Турчина е работен и честен - е няма такова чудо като арменеца ( даже ц.ганите са къде по-приемливи ). Слушах 1 възрастен арменец да казва: "Българина мисли единствено когато бяга, или когато ***." Явно дядовците ни нито са бягали, нито са *** като са приютявали тая неблагодарна арменска *** тук.
52
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Както и да го гледаш, това е част от Азерите. Това, че са населили изкуствено земята с Арменци и са прогонени Азерите, не означава че е тяхна. Естествено земя се взема само с война. Такаче миналото няма значение. Войната е единственият изход.
51
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
КОЙТО КОМЕНТИРА ПРОТИВ ТУРЦИЯ МУ ТРИЯТ КОМЕНТАРИТЕ ТУКА !
50
3
 
4
 
! Отговори
Михал Ватмана преди 3 години
Ахаха и така Михал Ватмана не доживя края на войната."великият" и признат нацистки бклук.Така свършват немците уж "велики" а пък в черни чували храна за червеите *** те не подбират между немец евреин и цганин.
49
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
През 1992 година Армения извършва геноцит срещу Азербайджан, където са клани 83 деца, 106 жени, общо 613 цивилни.А писанато тук е саманта истина,Баку и Ереван спорят (и воюват) за принадлежността на Нагорни Карабах от февруари 1988 г., когато районът обяви излизането си от състава на Азербайджанската ССР. Автономната област обяви независимост на 2 септември 1991 г., но не е призната от международната общност - призната е като част от Азербайджан.Оставете ги да си гледат старите си сметки.
48
2
 
3
 
! Отговори
Krom преди 3 години
До Анонимен 48 - единствения клоун който виждам тук си ти. Михаел Витман е признат и почетен включително и от Съюзниците - англичани и американци срещу които е воювал, и много от които е убил. Но ти, *** Балкански си "по велик". Остави. Да ти уринирам на самочувствието селско и пр.осташко! Бъди жив и здрав т.ъпунгер такъв.
47
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Турчин Еми, брато 100г Византийско и 500г. Турско. Вижда се на кой сме яли повече попарата.
46
7
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
АРМЕНЦИТЕ СА МЪРЗЕЛИВИ И ОТЧАЯНИ ГЕШЕФТАРИ!ТЕ СА ПО ТЪНКИТЕ ЗАНАЯТИ И ДАЛАВЕРИ!!ТОЧНО ЗА ТАЗИ НЕЧЕСТНА И НЕЗАКОННА ДЕЙНОСТ , ТУРЦИЯ ГИ МРАЗИ!В БЪЛГАРИЯ , СА В ОСНОВАТА НА ТЪРГОВИЯТА С ДРОГА И ПРАНЕ НА ПАРИ!
45
15
 
14
 
! Отговори
СЛАВА НА ЕРДОГАН преди 3 години
АРМЕНЦИТЕ ЗАЩИТАВАТ РУСКИТЕ ГАЗОВИ ИНТЕРЕСИ!БРАТСКА ТУРЦИЯ НЯМА ДА ПОЗВОЛИ ДА ТЕРОРИЗИРАТ ЦЯЛ АЗЕРБАЙДЖАН!СЛАВА НА ЕРДОГАН!!!!
44
12
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И на децата е ясно, че този пгън е подклаждан от турция и нейните неоосманистки стремежи.Изгонване на туркешите от НАТО и забрана за преминаване на турски превозни средства през Гърци и България.
43
16
 
15
 
! Отговори
АМИ , ПРАВИЛНО! преди 3 години
САМО ЯК ТУПАНИК , ЗА АРМЕНСКИТЕ БАНДЮГИ!СЛАВА НА ЕРДОГАН И БРАТСКА ТУРЦИЯ!НАЛИ , И ТУКА ИСКАТ ДА СВАЛЯТ ПРАВИТЕЛСТВОТО...??!САМО БОЙ ДО НАСИРАНЕ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
42
8
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
На *** им еВаха мамата в Сирия и руснаци, и американци и баш сирийци. В Средиземно море ги играха французите и Израел. Сега пак се готвят да гризнат дръвце. Ердоган го виждам като Мусолини с главата надолу....
41
13
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Турци и азери са виновни.Както обикновено.Преди избиваха кюрдите.Сега понамаляха кюрдите, а ръцете за убийства ги сърбят.
40
9
 
23
 
! Отговори
vre преди 3 години
С действията си Турция все повече затвърждава мнението, че териториално трябва да преразделена и отслабена. С политиката си на неоосманизъм Турция остана без никакви приятели и все повече бива изолирана както политически така и икономически. Турция е една от малкото страни, които от създаването си та чак до ден днешен продължава да провежда геноцид над различни етноси и народности. Светът няма да остави нещата така. Днес всяка арогантна имперска амбиция трябва да бъде навряна дълбоко в калта
39
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тия мирни не стоят