Ердоган зове за бойкот на френските стоки в Турция

Мотивът - "враждебната позиция към мюсюлманите"
Обновена: 26 окт 2020 18:24 | 26 окт 2020 18:22, Веселина Йорданова
208
Ердоган зове за бойкот на френските стоки в Турция
Снимка: БГНЕС

Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган призова турците да бойкотират френските стоки заради ”враждебната позиция към мюсюлманите“, отстоявана от лидерите на Франция. Това заплашва да задълбочи разрива между двете страни членки на НАТО, предава Bloomberg.

Още по темата
Турция обвинява френския президент Еманюел Макрон в проява на нетърпимост срещу исляма. През уикенда Франция определи личните нападки на Ердоган срещу Макрон като неприемливи и оттегли посланика си в Турция.

Нападенията срещу мюсюлмани в Европа „се извършват с подстрекателството на френския лидер, който се нуждае от психически преглед“, заяви Ердоган в телевизионна реч.

Критиките и обвиненията на Ердоган не спряха само до Франция, като турският държавен глава заяви, че ислямофобията в Европа е достигнала нива, сравними с отношението към евреите преди Втората световна война, предава euronews.

"Нарастващата ислямофобия на Запад се превърна в цялостна атака срещу нашите писания, нашия пророк и всичко, което смятаме за свято", заяви Ердоган.

"Преместванията, инквизициите и геноцидите спрямо представители на различни религии не са чужди на Европа практики. Престъпленията срещу човечеството, извършени срещу евреите преди 80 години, действията срещу нашите босненски братя и сестри в Сребреница само преди 25 години все още са в паметта ни", заяви той.

Директорът на отдела за комуникации към кабинета на турския лидер разшири обхвата на вербалната атака на правителството, казвайки, че мюсюлманите не се чувстват добре дошли в Европа поради широко разпространената омраза към представителите на тяхната вяра.

Инвеститорите приеха критиката на Турция към европейските държави като знак за нарастващо напрежение и промяната в настроенията им се отрази на турските активи. Лирата достигна ново рекордно дъно спрямо щатския долар.

Напрежението между Турция и ЕС ескалира по редица въпроси от либийската гражданска война до енергийните проучвания на Турция в Източното Средиземноморие, а Макрон критикува Ердоган за неговия стремеж към регионална мощ.

Последното напрежение в отношенията беше предизвикано от убийството на 47-годишния Самюел Пати, който беше обезглавен близо до парижкото училище, където работи, след като показа на учениците карикатурни изображения на пророка Мохамед по време на дискусия за свободата на словото.

Убийството шокира френската нация и подтикна хиляди да излязат на улицата в знак на протест. Правителството предприе редица репресивни действия срещу хора, които счита за мюсюлмански екстремисти, арестувайки повече от дузина души и затваряйки няколко джамии.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


208
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
170
0
 
2
 
! Отговори
муспи преди 3 години
Показвайте по често снимки на султана и негови изказвания - то е по смешно от всякакви карикатури. Само думата "турция" предизвиква смях.
169
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Защо Ердоган прьв скача.Културата е такава ,изчакват лидера за поругаването.Ако той мьлчи после после масата е безконтролна защото смятат че си се продал.Ако някой не може осьзнае какво се случи,значи е безбожник.Няма пет сьтворени свята тя е един и Господ Алах Елоим е един.Само ние сме различни, ревниви и коплексирани.Говориме различно и той Господ така ни иска и да вярваме вероятно.Това е за провери дали сме достойни и за кьде.Секурализмьт е вид отрова,ако вземеш много тровиш се
168
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
С една дума за борбата лаиците ,,безбожните'' и миряните под претекс за борба с исляма.Кой има интерес ? Следете кой *** кой мьлчи.Ха да пуснат карикатура равин да *** пред олтар ако им стяга д.упето.
167
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Бузар добави: Всеки път, когато отричаме дискриминацията и негативните стереотипи, на които са подложени много мюсюлмани, ние помагаме на радикалните групи, които се хранят с разминаването между републиканското обещание за равенство и реалността, която изпитват всеки ден.
166
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В разговор с Ню Йорк Таймс след делото на монахинята Каден каза, че разискванията относно исляма във Франция са довели до голямо объркване по отношение на законите за секуларизма и са изместили обществения дискурс към по-стриктно разбиране на латиците
165
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Миналата година на католическа монахиня погрешно беше казано, че тя може да отседне в дом за пенсионери в град Везул само ако спре да носи религиозно облекло, което накара местния кмет да се извини. Това дойде дни след като политик в близкия Дижон помоли мюсюлманска майка на училищна екскурзия да премахне хиджаба си , разпалвайки ожесточен дебат. Миналия месец имаше повече смути, когато няколко френски депутати излязоха от Националното събрание в знак на протест в присъствието на представител на студентския съюз, който носеше мюсюлмански воал. В разговор с Ню Йорк Таймс след делото на мон
164
0
 
6
 
! Отговори
потомък на страдалци преди 3 години
Аз не купувам турски стоки и не ходя на почивка в турско.
163
0
 
5
 
! Отговори
Леле до 171 преди 3 години
Навярно защото от години не си чело...
162
0
 
11
 
! Отговори
I was muslim преди 3 години
Мюсюлманите по целия свят са фанатизирани няма такива *** християнската религия те научава да уважаваш и да обичаш хората от др етноси и религии, а ислямът те научава да мразиш да се мислиш за господар за тоИ свят е *** промитите мозъци
161
0
 
4
 
! Отговори
разрашава се преди 3 години
само ядене на дюнер и тюрлю гювеч.
160
1
 
4
 
! Отговори
друго си е преди 3 години
Турската стока.
159
0
 
11
 
! Отговори
Сър Пичук преди 3 години
А бойкот на френската любов ще направят ли пиcкюлитe?
158
11
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Християните хейтъри ме отвращават. Толкова тъпашки коментари не бях чел от години.
157
9
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Макроклоун много си е повярвал. Страшен глyпак и лицемер излезна тоя. И пионка на еврейското лоби. Едно най-обикновено убийство го политизира супер много и се опита да оклевети милиарди мюсюлмани заради един обикновен убиец. То въобще и дума не трябва да става да се замесва в разговора някаква религия.
156
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
още малко ще си направят хареми с жените ни.да им отвежем главите, докато е време.
155
2
 
7
 
! Отговори
Зозо преди 3 години
Мдаааа, от утре само шампанско "Искра" ще пият фе*совете и ще парфюмират с "Тройной" :)))))))))))))))))))))))))))))))) Никакво Рено, Пежо..... Коня с талигата :))))))))
154
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Всеки път като го видя и се сещам за Милошевич.
153
2
 
9
 
! Отговори
кадафи преди 3 години
и този ще го влачат след времв като кадафи садам и останалите според техните обичай .... глупав човек и арабите не го харесват но така поне ще помогне турция да се разпадне и подели между кпрдистан сирия армения
152
2
 
8
 
! Отговори
Зелен кон преди 3 години
Боли ги французите оная работа за мнението на този луд диктатор!
151
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В моето семейство отдавна сме бойкотирали турските стоки. Ако не искате канцерогенни пестициди препоръчвам ви да стоите далеч от турски плодове и зеленчуци.