Ново изследване: Костите на веганите са по-чупливи

Проучването е направено сред 55 000 британци
24 ное 2020 13:33, Ния Христова
39
Ново изследване: Костите на веганите са по-чупливи
Снимка: Pixabay
Неконсумиращите месо и най-вече веганите са изложени на по-висок риск от счупване на костите си поради по-ниския прием на калций и протеини. Това сочи ново изследване на Оксфордския университет.
 
Проучването проведено от EPIC-Оxford, в което са участвали почти 55 000 британци, заключава: "Неядящите месо особено веганите, са пред по-висок риск от пълни или някои специфични като място фрактури, особено фрактури на тазобедрената става.
 
Това е първото такова мащабно проучване на група на диета с общи и с множество специфични места на фрактури при вегетарианци и вегани, а констатациите предполагат, че здравето на костите при веганите изисква допълнителни изследвания."
 
Участниците са били разпределени в четири групи, състоящи се от 29 380 ядящи месо, 8037 ядящи риби, 15 499 вегетарианци и 1982 вегани.
 
При изследването, публикувано в списание BMC Medicine, участниците били помолени да попълнят въпросник. Той е включвал въпроси за диетата, социално-демографските характеристики, начина на живот и медицинската история.
 
В доклада се казва: "В сравнение с хората, които ядат месо, вегетарианците и веганите са имали по-висок риск от фрактури. Като цяло веганите в това проучване са имали по-висок риск от тотални и някои специфични като място фрактури (тазобедрена става, крак, прешлен), отколкото ядящите месо.
 
Най-силните асоциации се наблюдават при фрактури на тазобедрената става, за които при ядящите риба, вегетарианците и веганите имат по-висок риск.
 
Тези разлики в риска могат да бъдат обяснени отчасти с по-ниския среден ИТМ (индекс на телесна маса) и по-ниския среден прием на калций и протеини при неядящите месо."

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


39
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
0
 
1
 
! Отговори
стара информация преди 3 години
Това го знаем от 50г. Мускулите им са с по-ниска плътност, по-ниско им е кръвното, развиват анемии, костната плътност е по-ниска. Има някои хора на които веганската диета им понася много добре и даже им действа положително. Масовото население обаче има нужда от яйца, месо и мляко.
33
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Една голяма част от съвремените градски хора са пристрастени към полуфабрикати и вериги за бързо хранене. За тези, които им се иска "по-здравословничко", се усъвършенства вегетарианството и веганството, и там е пълно с преработени храни, полуфабрикати, всичко в пластмасови опаковки, и влачено от четирите края на планетата. Но нали е "растително", следователно е "полезно" и "екологично". Пък и си "съвременен човек" хаха промити мозъчета, същите сте, като дебелаците в макдоналдс, само че наопаки.
32
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Доста ментално увредени месоядци има тука. Идея си нямат какво е витамин В12, но тръгнали да обясняват. За протеините пък изобщо няма да започвам..... За пореден път се убеждавам, че българина още живее някъде в 18 век....
31
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да ми ядете веганския салам.....Абсолютно платено проучване!С въпросник ще ми установяват вероятността за счупване на кост?Аман от платени проучвания! Направихте ли им изследване за плътността на костите?Направихте ли дългосрочно наблюдение с измерване на тази плътност в началото и в края на определен период (годишен)от време при веганите?Накарахте ли някой месояден да спре да яде месо и да му съпоставите плътността в началото и в края на периода?Де били....
30
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И кравата е веган. Не се забелязва наличие на активна мисловна дейност.
29
2
 
2
 
! Отговори
нормален преди 3 години
Горилата е веган. Не се забелязва липса на витамин В12 и протеини.
28
0
 
0
 
! Отговори
маор преди 3 години
Не мога да ги разбера тези хора що не си хапват човешко, ами само животинско.
27
0
 
1
 
! Отговори
македонец преди 3 години
Ядащите наденица са по-дебелоглави. Според изследванията.
26
2
 
5
 
! Отговори
Щерю преди 3 години
Те нямат кости - това са растителни влакна...
25
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Майка ми е "веган по принуда" - предизвикаха й увреждане на червата с антибиотици. Та тя казва: "Не мога да ги разбера тези вегани. Да можеш всичко да ядеш и сам да се лишаваш направо не е нормално."
24
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Разбирам ако е по медицински причини,но ти да се насилваш нарочно да не ядеш месо.Това е ментално харакири.
23
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
без Качествен Витамин B12 резултата е тежка психоза и увреждане на мозъка и нервната система - няма по-вредна дието от Веганство!
22
2
 
9
 
! Отговори
МесоЯд преди 3 години
не само Костите не Са им Наред -има нещо Не Наред в Главите им! Витамин B12 е доказателството, че трябва се яде не просто месо, а и вътрешни органи като дроб, сърце, бъбреци от животно!!
21
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Добро утро! Всичко им е по-чупливо, основно психиката. Те по тая причина превъртат. Някои даже скапват децата си, като не им дават месо.
20
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До aaти на тва де го продават в магазина сирене и кашкавал ли му викаш?
19
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В Монголия има много хора, които през целия си живот не ядат нищо друго, освен месо и мляко и производните им. Просто няма никакъв вид ядлива растителност, освен трева за конете и стадата. Хората са здрави и дълголетни. Доста по-здрави от залитналите по извращението "веганство"
18
18
 
3
 
! Отговори
aa преди 3 години
напротив , костната система и опорно двигателния апарат на хора плюскащи кашкавали и сирена без контролно е пълна развалина.поредната *** статия в днеса
17
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Хората в древността ако не са открили месото като храна сега щяхме да живеем по дърветата и да ядем къпини и глогинки.
16
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Няма пълно щастие!!Винаги едно е за сметка на друго.Просто е но не и за прости хора.А в Бг бог дал мнооого прос.т народ.
15
3
 
18
 
! Отговори
Ех, веганите преди 3 години
Зъбите им се оголват от венците и падат, кожата е пергамент, под очите мъртвешки кръгове, ядат кофи с храна, и винаги са гладни, нервни, депресирани. Това е то, "здравословната" мания, при която се лишаваш от всички полезни хранителни вещества. Дори бедняците през средновековието са имали по-пълноценен хранителен режим. И накрая се самозалъгват, че "пазели природата" - което е най-долната лъжа.