Бум на кражби на катализатори отчитат автосервизите у нас

Без тях въздухът става още по-мръсен, обясни специалист
30 ное 2020 09:46, Петя Славова
20
Бум на кражби на катализатори отчитат автосервизите у нас
Снимка: БГНЕС

Катализаторът е устройството на автомобила, което предпазва околната среда. Катализатор, дори и втора употреба, струва няколкостотин лева.

Именно това е предизвикателството за крадците, които се преквалифицираха от автокражби към кражби на катализатори, обясни инж. Георги Илиев, зам.-председател на Асоциацията на българските автогаз сервизи пред БНТ.

 "В катализаторите се съдържат минимални количества благородни метали – платина, злато, но при добра технология за рециклиране успяват да се добият. Втора употреба катализатори се изнасят извън България, където има рециклиращи заводи", добави Илиев.

По думите му, автомобилите, които се внасят втора употреба от чужбина, катализаторите са с изтекъл срок на годност и се заменят с т.нар. резонансни гърнета, които не вършат никаква работа по отношение на пречистване на въздуха.

"Рязането на самия катализатор е чисто и удобно, става за 2-3 минути и за това нещо се плаща на крадеца и това предизвиква и масовата кражба", обясни още специалистът.

От лятото следващата година, по новата наредба, всеки автомобил реално ще бъде тестван за изгорели газове и всеки, който не отговаря на еконормите, ще бъде спиран от движение.

Масово се крадат катализатори на по-новите автомобили. Основният начин за спиране на кражбите е контрола на пунктовете, които изкупуват катализаторите.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


20
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"...Масово се крадат катализатори на по-новите автомобили. Основният начин за спиране на кражбите е контрола на пунктовете, които изкупуват катализаторите."---Що само пунктовете? Или идеята е брънката да се скъса само там... и толкоз
18
2
 
5
 
! Отговори
Пипи преди 3 години
При техническите прегледи се съставят списъци на колите с катализатори и адреса на местодомуването. Предоставянето им е срещу пари. Сигнализирал съм в ДАИ но все тая. Елементарно е да се види колите с откраднати катализатори в кой сервиз минават на преглед и да се хванат бандюгите.
17
0
 
10
 
! Отговори
У преди 3 години
Еехей..., моят още 2015-16 та го оправиха. Оказа се неизвестен извършител!
16
1
 
3
 
! Отговори
Зоро преди 3 години
Има специални клещи за рязане. Кой ще ти стърже с диамантено въже.
15
1
 
7
 
! Отговори
До SOFETO преди 3 години
Във Франция ,ако знаеш какво крадене пада,бедна ти е фантазията!!!Професионално!!! Тук сме направо ,,пеленачета" в тази област в сравнение с тях!
14
5
 
7
 
! Отговори
Sofia преди 3 години
Вceки дoшъл в грaдa oт рaзни ceлищa , кoитo зa дa ги нaмeриш , първo трябвa дa ce изгубиш cлeд кaтo ce пoшмaткaт и cмeнят някoлкo рaбoти , къдeтo ecтecтвeнo иcкaт дa ce рaбoти , прoбвaт в пoлициятa и aкo нe мoгaт дa cтaнaт пoлицaи , cтaвaт тaкcимeтрoви шoфьoри.
13
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Паладият явно пак се е вдигнал
12
1
 
5
 
! Отговори
защо преди 3 години
Катализаторът не е акцизна стока. Друго си е на дядо ракията в мазето. Пък и ще подпомогнем икономиката. Ще оставим пари в магазина, след това в сервиза ... и те така.
11
8
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Жалко, но ако се върна в Бг, трябва да си нося старите дрехи, да излизам със стария телефон, да вадя "Застава"-та от гаража на дядо ми , и да купувам кремриши- за да не се помисли някой че живея като бял човек и да побърза да ме обере... А да и вечер задължително се отвива крушката от лампатя на двора, че знаеш ли- ще видят че свети, ще помислят че имам пари да си платя тока.
10
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Контрол може да има, но няма кой да го упражнява. В тая държава кадърни не останаха...
9
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До sofetoA ти не си разбиращ, нали?
8
3
 
6
 
! Отговори
sofeto преди 3 години
Тази година зорлем накарах в пункта за технически преглед да измерят изгорелите газове на колата дали е в нормите. От тези данни поне малко разбиращ може да си направи изводи за състоянието на МПСто!
7
3
 
15
 
! Отговори
sofeto преди 3 години
В БГ всички и всичко се краде, само пеленачетата са изключение, още не са проходили!
6
1
 
24
 
! Отговори
До 2 преди 3 години
Има полиция, как да няма! Най-вече по протестите (вкл. техните)!
5
2
 
40
 
! Отговори
Това не е преди 3 години
от вчера и не става без поръчки от фирмите на власт имащите. Този "бизнес" не може да съществува и без чадъра на МВР. Крадените катализатори се изнасят за рециклиране, а това също е бизнес на близки до властта фирми. Ако имаше контрол по пунктовете за изкупуване на отпадъци, ако нямаше щъкащи насам - натам каруци из София и ако МВР не се прави на умряла лисица..., но това у нас са само мечти. Далеч по-лесно е да се налагат глоби на пострадалите собственици.
4
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Е, много ясно че ги крадат. Все пак да не забравяме къде се намираме.
3
3
 
8
 
! Отговори
MaйMyнaтa преди 3 години
Петя, що не уточняваш с кво ги режа тия катализатори, за 2-3мин.Или не си разбрала и ти, че режат с диаманено въже
2
0
 
36
 
! Отговори
Аз преди 3 години
Няма ли полиция в тая държава?)
1
1
 
25
 
! Отговори
1234 преди 3 години
Това ще им е за послдно, после ще крадата направо батериите.