В Лондон инжектират първите ваксини на възрастни и медици

Британската кралица и съпругът й ще съобщят кога са се ваксинирали
48
В Лондон инжектират първите ваксини на възрастни и медици
Снимка: БГНЕС

Следващата седмица Великобритания ще стане първата страна в света, която започва да използва ваксината на Пфайзер и Бионтех срещу коронавируса, предаде Ройтерс.

Първите дози ще бъдат инжектирани във вторник, като приоритет ще се дава на хората над 80 години, здравни работници на първа линия и обитатели и персонал на старчески домове.

Великобритания е поръчала общо 40 милиона дози от ваксината. Това е достатъчно за ваксиниране на 20 милиона души в 67-милионната страна.

Още по темата
Очаква се първата седмица да са налични около 800 000 дози.

Първите дози са пристигнали от Белгия и са складирани на различни места в страната за проверка на качеството, съобщи здравното министерство.

Кампанията по ваксинация във Великобритания съвпада с критично важен момент от преговорите й с ЕС за търговско споразумение за периода след Брекзита.

Преходният период изтича на 31 декември и при излизане на Великобритания от ЕС без споразумение ще настъпят сериозни смущения в движението на стоки между нея и страните от ЕС като Белгия.

Вестник "Обзървър" съобщи днес, че при необходимост десетки милиони дози ваксина ще се доставят във Великобритания с военни самолети, за да се избегнат евентуални забавяния по пристанищата.

Ваксината на Пфайзер и Бионтех трябва да се съхранява при температура минус 70 градуса, а в обикновен хладилник срокът й на годност е само пет дни. Затова на първо време ваксината ще се поставя в 50 болници, а от 14 декември общопрактикуващите лекари ще я поставят в над 1000 ваксинационни центъра из страната.

Британската кралица Елизабет Втора, която е на 94 години, и съпругът й Филип, който е на 99, заявиха, че ще съобщят кога са се ваксинирали.( БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


48
Още по темата: Великобританияваксина
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
41
1
 
5
 
! Отговори
Vkvjvjvivivuv преди 3 години
Ваксината няма да има бърз негативен ефект върху здравето. Тя ще го скапе бавно за няколко години, може и десетина! Просто ще трябва да се слага всяка година защото имунитета от нея е толкова. И с течение на времето ще има необратими последици върху здравето!
40
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Няма опашка за ваксината им в България.Тъй да им кажат, да не се кахърят сЮрмасите...
39
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До АнонименОбаче ще ти струва много-здравето а може би и живота!Замисли се над това!
38
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
На 95 години....................хаха..............щяла да се ваксинира рептилката дърта.............хаха...........ще умра от смях!!!
37
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
100 хил. дози в края на годината, после още 100 през март, 100 през юни...и така до края на годината сме ваксинирали половината държавна администрация.Останалите - имунитет по естествен път.
36
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И нас първо медици, после милиционерите, после са работниците във фермите за норки и ако са живи дотогава ще е ред на възрастните.
35
1
 
15
 
! Отговори
Адолф преди 3 години
Ей, писарушките от Днес...и по 15 пъти на ден да публикувате едно и също под различни заглавия (за ваксинирането в ЮК), пак няма да си заработите грантовете. С0P0Cнaтa пропаганда не вирее в БГ
34
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нещо което е безплатно не струва нищо.
33
2
 
12
 
! Отговори
Ха-ха преди 3 години
На Слънчака ще видим как им се е отразила.Ако си пият нормално-бива,не са повредени.
32
16
 
8
 
! Отговори
нЕкой преди 3 години
Не ги мислете ингилизите. Никога няма да ги стигнем. Мислете как ще ви чипосат, иначе нЕма да ви пуснат у рейсо и у фф. Нали такива са ви вЕрванията във врачките и мангъра
31
12
 
11
 
! Отговори
АнонимеН преди 3 години
СЕГА МОЖЕ ОЩЕ ДА НЕ МИ ПОВЯРВАТЕ НО ОТ ВСИЧКИТЕ ВАКСИНИ ТАЗИ НА БИОНТЕХ НЕ Е НИКАКВА ВАКСИНА А ОМАЛОМОЩЕН ЖИВ ВИРУС В СПРИНЦОВКА!!1!ОДОБРЯВАМ ОСТАНАЛИТЕ ВАКСИНИ БЕЗ ТАЗИ НА ПФАЙЗЕР
30
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Защо не казват дали са тествали тази ваксина на всички групи хора преди да я използват, или тестваната група е била само от здрави хора? И сега се тества на другите под предлог че се ваксинират. Да кажат кога са я тествали на всички рискови групи хора преди да я пуснат. Защото такава официална информация няма. И не някаква министърка да излиза и като в питат дали е безопасна да хъка и мъка че силно се съмнява да създаде някакви проблеми..
29
5
 
13
 
! Отговори
Шопо преди 3 години
Бойчето ме плаши, че ако не се ваксинирам няма да излизам в чужбина! Алооооу,па я за първи път излезнаха кога БЕХ на 61 бе ! Кого плашиш,бе ? Нема да ида у скапаната Гърция и толкова
28
4
 
15
 
! Отговори
Активист на БСП преди 3 години
Опитните зайчета на Бялата мафия!
27
2
 
4
 
! Отговори
м дааа преди 3 години
до колкото разбирам , в крайна сметка складирането на ваксините не е чак такъв голям проблем, важното е да има добра логистика , за да може да се използват до 5 дни след размлазяването й.
26
2
 
8
 
! Отговори
Ни преди 3 години
Първо на цялото правителство, и после на хората.
25
5
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Първо се тества на животни, после на англичани и след това на хората.
24
6
 
12
 
! Отговори
СПОКО! преди 3 години
Ако и тази ваксина е направена като английския новичок, то и в най-лошия случай НИЩО няма да се случи!хайли-лайклита са 'експерти' само по мовините!
23
8
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Английските опитни свинне са първи. Полезно е.
22
6
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Първо тестваме в Англия! Не случайно е остров. И така трябва, естествена изолация. После ще видим... според резултатите и страничните ефекти.