Без матури и кандидатстудентски изпити в Англия заради COVID

В сила е най-тежкият локдаун, налаган досега
5 яну 2021 14:05, Елка Василева
8
Без матури и кандидатстудентски изпити в Англия заради COVID
Снимка: архив, БГНЕС

Британският вицепремиер Майкъл Гоув потвърди тази сутрин, че матурите и кандидатстудентските изпити в Англия ще бъдат отменени заради пандемията от COVID-19. Това става, след като премиерът Борис Джонсън обяви нов локдаун в Англия, включващ затваряне и на училищата.

В останалите части на Обединеното кралство – Шотландия , Уелс и Северна Ирландия, които имат собствена политика в борбата с вируса, също са в сила локдауни, предаде БНР.

Експертите са на мнение, че това е най-тежкият локдаун, налаган досега.

Освен всички останали ограничителни мерки училищата в Англия ще бъдат затворени до средата на февруари. Това незабавно повдигна въпроса за матурите и изпитите.

Още по темата

Тази сутрин вицепремиерът Майкъл Гоув заяви, че министърът на образованието Гавин Уилямсън подробно ще информира парламента утре за случващото се в образованието, но потвърди, че матурите и изпитите в Англия ще бъдат отменени. И посочи, че правителството води разговори с изпитващия орган за намиране на алтернатива за оценката възможно най-бързо.

Гоув защити премиера Джонсън за промяната в позицията за училищата, след като в понеделник сутринта заяви, че училищата са напълно безопасни, а вечерта ги нарече „вектори на разпространението на вируса“.

Решението, каза Гоув, е взето след като здравните съветници на правителството са препоръчали локдауна, за да бъде спасено здравеопазването от претоварване.

Мнозина изразиха недоумение от факта, че детските градини остават отворени.

Гоув не се ангажира с точна дата на приключване на локдауна, но изрази оптимизъм, че в началото на март ще започне облекчаване на мерките. Той отправи и послание към британците да не пътуват, както у дома, така и в чужбина, като допълни, че по-късно днес ще бъдат публикувани нови мерки по границите за спиране на разпространението на вируса.

Междувременно от българското  посолство в Лондон посъветваха шофьорите на камиони да следват актуалните указания в социалните мрежи за трафика през Ламанша.

Българското външно министерство предупреди българските шофьори на Острова, че е задължително да си направят бърз антигенен тест, за да могат да преминат на френския бряг.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До матуритеАа без матури викаш, за да може подмазвачите, връзкарите и тези от пропадналите училища, дето пишат шестици за това че си присъствал в час, да имат предимство? Добре, че бяха матурите (и двете ги взех с отличен) да ми оправят дипломата на мен, понеже в гимназията префърцулени даскалици се скъсаха да ни прецакват.
5
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Без матури, тези които ще ползват държавен заем ще стоят на тръни, защото ако нямат оценки, няма как да ги приемат и не могат да кандидатстват за заем. Ще кандидатстват, но по-късно, а местата в интересните специалност ще са свършили. Е, за кетъринг и музейно дело винаги има, но сякаш ковида им изяде последващата реализация.
4
0
 
1
 
! Отговори
Матури? преди 3 години
До АнонименТи нормален ли си?
3
2
 
4
 
! Отговори
Матурите преди 3 години
Са абсолютно излишни. Стрес за всички деца, напълно ненужен. Който иска да кандидатства, може да се яви на кандидатстудетски изпити, както след 12, така и след 7 клас. Балообразуващите оценки спокойно могат да се вземат от дипломата, и да се умножават по колкото си искат, спрямо критериите на приемащата обучителна организация.
2
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Матурите са преизлишни по принцип. Натягане, което е всъщност тежък стрес за учениците. А те имат нужда от далеч по-хуманен подход за привличане към знания и наука. Учебната година е достатъчно време за учене и правилни оценки. Упебните програми обаче имат нуждаот разумно разтоварване. Всеизвестен и отколешен факт. .
1
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Пълна лудница.