Асансьорът - сред най-опасните места за заразяване с коронавируса

75% от инфекциите се случват на места, на които липсва вентилация
23 фев 2021 15:26, Петя Славова
11
Асансьорът - сред най-опасните места за заразяване с коронавируса
Снимка: БГНЕС

От началото на пандемията здравните власти и експерти полагат големи усилия, за да отправят препоръки от всякакъв вид към населението, за да се избегнат ненужни рискове от заразяване. Един от тях, и основателно, винаги е бил да избягват затворени пространства.

Сега проучване потвърждава, че наистина 75% от инфекциите се случват на тези места, на които липсва вентилация и проветряване.

Още по темата

Освен семейните събирания, заведения и хотели, една особено опасна зона за заразяване е асансьорът. Той е идеалният пример за затворено пространство без вентилация, в което е невъзможно да се поддържа безопасна дистанция, през което минават десетки дори стотици пътници на ден, и в който неизбежно се докосват дръжката и бутоните за съответния етаж, където може да дебне вирусът, предава "Монитор".

Всъщност аерозолните частици, които разпространяват коронавирус във въздуха, могат да се задържат в асансьори в продължение на три часа, повече от достатъчно време за заразяване на хората там.

Има случаи на заразяване, докато сте сами в асансьор, така че понякога дори спазването на препоръките опасността е толкова реална, че не можете да я избегнете, констатира испанската La Sexta.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Цецо Цветанов е запечатал асансьора.
10
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Еми... да забраняват асансьорите... хахахах ... Както сме тръгнали с тези мало_умни мерки, няма да се учудя и до там да стигнем... Направо да закриваме света щото видиш ли да не се зарази някое извънземно с ковид...
9
2
 
1
 
! Отговори
Баба мара преди 3 години
ами затова си носете кърпички напоени с белина и изтриваите всички копчетаи вратата на асансъора ако има и огледало и то
8
1
 
1
 
! Отговори
до №2 преди 3 години
В Парка сядаха по пейки. Заради сядането на пейките и пиенето на бира в парка беше цялата галимация. Те в парка сядат и храч.ат, плю.скат като невидели. Нали ги знаем. Живя до централния парк "Цар-Симеоновата градина" в Пловдив. Нямате си идея какво е по цял ден и цяла нощ. А сутрин има дори бельо накачорено наред с балоните по храстите. Нямаше как да ги оставят да сеят зарадата по пейките. В Бургас изкъртиха пейките от общината заради това точно в началото на лятото.
7
1
 
5
 
! Отговори
44 преди 3 години
Кмета на Бургас сега да изкърти всички асансьори!
6
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
така е и аз ги избягвам, само като ми се ходи по нужда, тогава ща не ща се воза 15 етажаЗаразни са и не само с корона
5
2
 
9
 
! Отговори
Bond преди 3 години
Ехааа....голЕмо откритие.Ама пак не са толкова опасни щом не ги затвориха. Друго си е да затвориш планини и паркове, щот там няма никва вентилация.
4
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
За затворените пространства без вентилации е ясно. Дае не е необходимо изследвания, а само малко да помислиш.А затварянето на парковете и площадките си беше чиста форма терор над населението.
3
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Вече цяла годинаьсе возя на асансьори, вкл и в болници, а също на самолети, автобуси и тролеи и не си мия ръцете по-често от обикновеното. Досега трябваше да съм умрял, а не съм
2
2
 
20
 
! Отговори
Минувач преди 3 години
Ха добър ден. Асансьорите и обществения транспорт са номер 1. Носенето на маски по улиците и забраната за разходки в парка си бяха абсолютни дивотии.
1
2
 
8
 
! Отговори
правете Добро преди 3 години
Глупостта Ви дебне от всякъде