Роувърът "Пърсивиърънс" с първи стъпки на Марс

Изминал е общо шест метра и половина за 33 минути
6 мар 2021 10:16, Петя Славова
66
Роувърът "Пърсивиърънс" с първи стъпки на Марс
Снимка: БГНЕС

Роувърът "Пърсивиърънс" ("Постоянство") направи първите си стъпки на Марс. Апаратът, изпратен от НАСА на Червената планета преди две седмици, премина общо шест метра и половина на нейната повърхност, предадоха световните агенции.

Марсоходът с шест колела е напреднал четири метра, след което се е завъртял наляво и е дал два метра и половина назад. Роувърът с размерите на голям автомобил с висока проходимост е изминал общо шест метра и половина за 33 минути. Това е станало в четвъртък следобед, като целта е била да се провери дали системата функционира правилно, съобщава БТА.

Давайки на заден ход, роувърът е заснел собствените си следи по повърхността на Марс. Снимката бе публикувана от космическата агенция на САЩ.

От НАСА изразиха задоволство от успешното начало на мисията. Планирано бе "Пърсивиърънс" да премине по-голямо разстояние в петък местно време и евентуално днес.

Според разчетите роувърът ще може да изминава по 200 метра за един марсиански ден (малко по-дълъг от земния). "Пърсивиърънс" е пет пъти по-бърз от "Кюриосити" ("Любопитство") - другият апарат на НАСА, който все още е активен на повърхността на Червената планета.

Марсоходът кацна на 18 февруари в кратера Йезеро (Езеро), където учените смятат, че преди 3,5 милиарда години е имало дълбоко езеро. Целта на "Пърсивиърънс" е да вземе скални проби, които да бъдат донесени на Земята от следваща мисия, по график през 30-те години на 21-и век, за да бъдат търсени следи от древен живот на Марс.

Според оценки на НАСА засега роувърът функционира безупречно. "Пърсивиърънс" вече изпрати на Земята повече от 7000 снимки.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


66
Още по темата: МарсНАСАРоувърът
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
53
1
 
1
 
! Отговори
Presspapier преди 3 години
На Марс е имало вода и на Венера и са се източили на Земята за да се създаде живота Земляните за да се спасят от потопа при сегашното топене на полярния лед трябва да измислят гравитационна фуния нещо като междупланетарно торнадо воден стълб за пренос на вода до марс
52
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И други държави вече имат уреди близо до Марс. И от тях ще има данни скоро. И те ли в същото студио на Холивуд ще снимат? Добре, че намалявате с 50х на година. Но пак сте прекалено много такива.
51
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До АнонименРакета "Атлас V" на ULA с руски двигатели RD-180. Познах ли и какво печеля?Обаче скоро на тая ракета ще й теглят чертата.
50
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В тая мисия няма и едно руско или китайско болтче дори.САЩ са големите, другите следват с три века назад
49
0
 
0
 
! Отговори
ПроСоТо преди 3 години
До Анонимен-"До ПроСоТоВече ти казах, че тия камери не снимат за публиката. Да ти го нарисувам ли?"...."ПроСоТо" по-долу:-"и "ПО ЗАКОН"-"снимките" направени с обектив "рибешко око"..ИЗКЪЛЧЕНО ИЗОБРАЖЕНИЕ за да не фане некой да забележи нещо.."....Е,НИЕ от "публиката" ли сме и в такъв случай СПОРЕД ТЕБ тая снимка НЕ е за нас,или сме от "екипа" и просто водим навигацията?..или просто се заяждаш въпреки,че сам влизаш в противоречие?
48
4
 
3
 
! Отговори
Щерю преди 3 години
Когато на Марс "Пърсивиърънс" настъпил и заснел прясно лай но в НАСА спрели да дишат за един час...
47
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Кви с тиа фотушопски изпълнениа у пустинята Атакама !
46
3
 
0
 
! Отговори
ПроСоТо преди 3 години
До Анонименявно разбираш и от дърводелство....Но понеже си "кон с капаци", не си посмял да забележиш,че написах че са СПРЯЛИ да пращат имейли на потребителите!ФАКТ!А че са "отворени",нема две мнения!..И не ми давай "линкове"!Тая агенция я следя от повече от десет години...Приятно занимание с "другата работа"!..И не бързай с "дъските"!..Защото:-"Първо виж гредата в своето око и след това потърси съчицата в окото на брата ти!"../Знаеш ли кого цитирам?..-Исус../успех!
45
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ПроСоТоВече ти казах, че тия камери не снимат за публиката. Да ти го нарисувам ли?Защо лъжеш, че трябва да си плащаш за снимките на НАСА? Това е най-отворената космическа агенция. Снимките, които пристигат от ровъра, са достъпни на сайта им. Тук не мога да давам линкове, но търсиш perseverance rover raw images и ти излиза сайтът. От филтъра избираш Mastacam-Z и гледаш качествени снимки.Впрочем, мисля че нещо ти хлопа дъската. Вече няма да се занимавам с теб, че си имам и друга работа.
44
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Този път Рогозин го няма в кадър. Вероятно батута с който се телепортира на Марс му се е скъсало платното от прекомерното натоварване.
43
5
 
0
 
! Отговори
ПроСоТо преди 3 години
До Анонименм/у другото,със широкоъгълни камери някога се снимаха широкоекранните филми.Предполагам знаеш,че заради изкривяванията на образа,които се получаваха при тях, впоследствие трябваше да се използват коригиращи филтри.Но изображенията бяха РЕАЛНИ!..При "рибешкото око" НЯМА реално изображение!..То е силно ДЕФОРМИРАНО!Носи някаква информация,но..КАКВО РАЗБИРА ПУБЛИКАТА от нея?!
42
4
 
0
 
! Отговори
ПроСоТо преди 3 години
До Анонименхм!.."Само моята истина е истина!"..?...За това ли апелираш?Аз не влизам тук за да викам "ура!" или.."лъжа!"..!Моята МИСИЯ е да ПРОВОКИРАМ !..Особено заспалите под сянката на Дезинформацията"!В случая:-Отдавна следя публикациите на НАСА...До преди няколко години дори те сами изпращаха информация и снимки на регистрираните си потребители.От известно време спряха..Вероятно са решили,че щом не си плащаш,нямаш право да получиш инфо.И са прави!Та тук става въпрос за ВЯРВАЩИТЕ
41
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ПроСоТоТочно така. Рибешкото око е широкоъгълна леща. Както ти обясних, снимката не е от "официалната" камера. Всичките им ровъри имат тези рибешки камери за навигация. От каквото и да е снимката, не виждам как тя доказва, че има фалшификация.Не мога да разбера защо държиш да плещиш глупости под всяка статия. Това арт пърформънс някакъв ли е, или просто имаш досадно чувство за хумор?
40
5
 
0
 
! Отговори
ПроСоТо преди 3 години
До Анонименкамерата НЕ е "широкоъгълна",а ТИП "РИБЕШКО ОКО"!!!!!!..ако не ти е ясна разликата,не се обаждай ,моля!
39
5
 
0
 
! Отговори
ПроСоТо преди 3 години
До ЧебурашкаТОЧНО ОБРАТНОТО!!!!ТИ си този,който ПОПИВА БЕЗРЕЗЕРВНО това,което му поднесат-предъвкано,овкусено и .."ароматизирано"!Дивотията за "Плоската земя" е също толкова БЕЗПРЕДМЕТНА,както и невероятно култовата сага "Американец ходи по Луната".....Знаеш ли,...чул ли си ,че сме в ерата на "Хомо САПИЕНС"?..САМО дресираните животинки подскачат под палката на дресьора!...Макар че и те проявяват некакви наченки на разсъдък....но както казах-Въпрос на избор!..
38
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ПроСоТоСнимката е от навигационните камери на ровъра, които са широкоъгълни за да покриват по-голям терен. Това не е основната камера, от която вече бяха публикувани снимки.Аман от простотии.
37
7
 
0
 
! Отговори
ПроСоТо преди 3 години
До Чебурашказа съжаление много са малко тия като въпросния,към когото се обръщаш...Точно тоя факт дава сила на МАНИПУЛАТОРИТЕ!..А ако си мислиш,че от НАСА ти поднасят нещо повече от ОБРАБОТЕНИ "ТРОХИ" значи,че..че все още не си се престрашил да се замислиш...Но щом така се чувстваш комфортно,то моля,-битувай в комфорта си!
36
5
 
0
 
! Отговори
ПроСоТо преди 3 години
и "ПО ЗАКОН"-"снимките" направени с обектив "рибешко око"..ИЗКЪЛЧЕНО ИЗОБРАЖЕНИЕ за да не фане некой да забележи нещо..
35
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
това не е марс, това е пустиня, снимана с fisheye lens. тея мошеници от наса харчат парите на данъкоплатците и да лъжат цялото човечество.
34
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До АнонименНа кратко, търсят следи от минал живот на Марс, което ще даде повече информация за историята на живота в Слънчевата система, а може би и във вселената, както и за историята на Марс. Дори в момента на Марс да има живот, както някои предполагат, той е под повърхността и тази мисия няма да го открие.Също така ще тестват производство на кислород за евентуално бъдещо човешко присъствие, за каквото в момента няма планове.