Нова измама в нета – точат дебитни карти през сайтове за обяви

С фалшиви линкове искат да въведете салдото си
23
Нова измама в нета – точат дебитни карти през сайтове за обяви
Снимка: Pixabay

Нов опит за измама в интернет. Хитреци се опитват да точат дебитни карти на граждани, като изпращат фалшиви линкове за получаване на плащане за стока, но всъщност искат да въведете салдото от дебитната си карта и статичната парола за плащане в интернет. По този начин ще им преведете цялата сума от сметката си, а вие ще чакате да получите пари за стоката, която продавате. Но пари няма да дойдат, алармира „Труд“.

За конкретен опит за измама читател имал запитване от потребител в онлайн платформа за обяви на име Дарина, която желаела да купи телефона втора ръка, който читателят ни продава. Комуникацията започнала с въпроси от рода “Колко държи батерията”, “Има ли зарядно”, което е абсолютно нормално.

Снимката на потребителя била на момиче, но съобщенията имали твърде много правописни грешки и най-странното било, че момичето говорило в мъжки род и бъркало кардинално словореда на българския език.

Очевидно измамниците са чужденци и са превеждали с Google translate. Дарина помолила да плати телефона по банка, като за целта изпратила линк на читателя ни, чрез който уж да получи пълната сума за стоката, която продавал. Имало обещания, че сумата идвала само за 2 минути. Но условието било читателят ни да въведе в линка, предоставен от измамниците, салдото си и статичен код за плащане. Купувачът - измамник много умело обяснил стъпките и когато нашият читател отказал този метод на плащане, в случая Дарина казала, че плащането за телефона е минало през онлайн платформата и не можела да си върне парите обратно. Малко след това комуникацията приключила.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


23
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
2
 
0
 
! Отговори
Дебилна карта преди 3 години
Едва ли има толкова прости потребители да се вържат на това, все пак от майлхостинга биха могли да ги филтрират малко, адреса на изпращача винаги е от някъде от на май касип...
15
0
 
2
 
! Отговори
Тези преди 3 години
С наложения платеж да се опитат да купят нещо от чужбина и да поискат Cash on delivery, хе-хе... Няма такива наивници.
14
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Салдото!?Хм
13
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Камелиоооо, проЗта си на квадрат...
12
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ми кат са ви пълни с вируси компютрите и си раздавате данните наляво и надясно ще ви ги точат.То не е за слабохарактерни у мозъка банкирането. Било то и в каменната епоха ако си търколиш камъкът в грешният двор край.Комшията вече му е собственник.
11
0
 
14
 
! Отговори
Док преди 3 години
Има едно много просто нещо, наречено "наложен платеж". От незнам колко си години го предлагат куриерите като услуга. Преглед на стоката, стоката е ок, плащаш. Стоката не е Ок, връщаш.
10
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ми то си има банкови преводи и начини, който е просс и се прави на хитрец става като свраката с двата крака
9
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
има ли още балъци да се ливят на тия схеми, ама лакомията заслепява.
8
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 5Ами като за начало е "влизането в сайта" и хващане са две мнооого различни и далечни неща.
7
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
PayPal ...някой?
6
3
 
25
 
! Отговори
Bond преди 3 години
Дрън-дрън.Мисирката дето е писала статията е прочела някаква небивалица във фейсбук и решила, че може да блесне като напише материал.
5
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И какъв е проблема полицията да влезе в сайта и да ги хване? Или в друга държава да се обадят на тамошната полиция? Или те си бъркат в носа и знаят да искат заплати?
4
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Очевидно единствения абсолютно неизчерпаем ресурс на планетата Земя са потресаващо глупавите хора. Да си въвеждаш салдото? Що за имбeцuл трябва да си?!?
3
3
 
9
 
! Отговори
хитър гражданин преди 3 години
Първо, аз никога не продавам в интернет, а ако се наложи нещо да продам ще използвам празна дебитна карта.Ако плащам нещо в интернет използвам статичен и динамичен код, освен CVV кода.А освен това очаквам да видя тайната ми фраза или както се казва там на сайта на търговеца.Ако не се появи сайтът е недействителен.Наистина, големи шарани се хващат на тия въдици!
2
2
 
14
 
! Отговори
младен преди 3 години
До 2Финансовата колтура на българина е трагична.
1
0
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Колко прос.т трябва да си,за да си дадеш данните на картата при какъвто и да е повод. А пък ако трябва да получиш пари и те да ти искат номер на карта тогава си два пъти по-***. Щом получаваш пари ще даваш само Iban сметка и имена. Нищо повече.