БАБХ засече над 1,5 т. негодни месни продукти и козунаци

Месото - без етикети, козунаците с изтекъл срок на годност
23
БАБХ засече над 1,5 т. негодни месни продукти и козунаци
Снимка: Pixabay

Българска агенция по безопасност на храните (БАБХ) насочи за унищожаване 1 536 кг месни храни и 23 кг козунак, негодни за човешка консумация, установени при тематичните проверки за Великден и Гергьовден.

Инспекторите от отдели "Контрол на храните" в ОДБХ в страната са констатирали месни продукти, разфасовки, заготовки, колбаси, риба и агнешко месо без етикети, с изтекъл срок на годност и без идентификационна маркировка. Козунакът, който подлежи на унищожаване, е бил с изтекъл срок на годност, съобщиха от БАБХ. 

Проверени са 5 842 обекта за производство и търговия с храни, пакетиращи центрове за яйца, складове за търговия на едро с храни, заведения за обществено хранене и търговски обекти за търговия на дребно, пазари и борси.

За установени несъответствия със законодателството в областта на храните са съставени 16 акта и 161 предписания. Затворен е един обект в Област Варна, заради лошо хигиенно състояние.

В сравнение с резултатите от проверките около Великден през 2020 година се отчита по-малък брой на нарушенията при извършени повече инспекции. Миналата година бяха проверени около 4 300 обекта, за установени несъответствия бяха съставени 60 акта и 365 предписани, насочени за унищожаване бяха около 1 500 кг негодни храни.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


23
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тая корумпирана агенция се сети да работи ,герба падна и може местата им да изстинат )
9
2
 
0
 
! Отговори
Радо преди 2 години
Само ***.По времето на СОЦ- а можеше да има малко но беше истинско, а и всяка къща беше пълна с живот, животни и градини. Нямаше ги и еничарите от БАБХ.
8
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тези тон и половина да са ни проблемът.Като гледам в "Кошмари в кухнята" как буквално във всеки ресторант има някакви меса завити в найлонови торбички без дати,никой не помнещ,че даже ги има някои от тях,а глобени за това ресторанти почти няма. И да са били някога прясни докато им дойде поръчката отдавна срокът им е минал.
7
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
БАБХ нещо се разшетаха напоследък.Дали не е само акция.Би било добре ако е постоянна мярка.Спомням си как преди година проспаха вноса на 100 тона пилешко месо от Полша,заразено със салмонелоза.Дали бе по невнимание или умишлено никой не можа да каже.Но ние сме корав народ изядохме го,като кренвирши.И както винаги се случва,хванаха накрая само 10-тина килограма и виновен няма.
6
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И това количество негодни храни е открито само за седмица след Великден.А представяте ли през другите дни и седмици какво ядем, през останалото време от годината.Сигурно ще е хиляди тонове,развалени и негодни за консумация храни.
5
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нали ви казах да си пащате бе циции. За 1000 лв ли сте. А щяхте да изкарате над 5 000 лв. А сега да ви конфискуват стоката и да ви глобят с едни 10 000 лв. Догодина пак продавайте стока с изтекъл срок.
4
0
 
10
 
! Отговори
Питане преди 2 години
А "Градус"проверихте ли?Че пилетата им се разтичат като желе
3
0
 
5
 
! Отговори
пилешко от полша преди 2 години
а знае ли се как се внесени в страната и колко сме изяли ?
2
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Божке, аз съм потресен, че само 23 килограма козунак са унищожили!Догодина поне 50 килограма! Така де, да има защо да им вдигат заплатите на хрантутниците от администрацията!
1
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
'Козунакът, който подлежи на унищожаване, е бил с изтекъл срок на годност'бухахахахачиновническа хранилкаединствено те печелят/наяли се от тоя случай