НАТО обмисля без ядрени ракети в Европа

Решението трябва да бъде одобрено утре
Обновена: 13 юни 2021 22:07 | 13 юни 2021 22:06, Анисия Иванова
46
НАТО обмисля без ядрени ракети в Европа
Снимка: БГНЕС

Страните членки на НАТО се подготвят да обявят на срещата на върха в Брюксел, която започва утре и в навечерието на срещата на президентите на САЩ и Русия - Джо Байдън и Владимир Путин, че са против разполагането на ядрени ракети с наземно базиране на територията на Европа.

Това съобщава изданието „Дифенс нюз”, което се позовава на източници от Европейския съюз и американския Конгрес, пише "Труд".

Такава разпоредба се съдържа в проекта на комюнике, което трябва да бъде публикувано след приключването на срещата на върха на НАТО.

„Тази стъпка се разглежда като евентуален начин да се намали напрежението в отношенията с Москва и да се направи първата стъпка в диалога за контрол на оръжията преди срещата на върха между Вашингтон и Москва в Женева на 16 юни”, пише „Дифенс нюз”.

Изданието припомня и вече многократно изразената позиция на генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг че възможността за разполагане на стратегическо американско ядрено въоръжение в Европа е в областта на теориите и планове за такива действия няма.

„Дифенс нюз” посочва, че отказът на европейските съюзници на САЩ в НАТО да приемат ядрени оръжия на своя територия е категорично може да се разглежда като подадена ръка с цел установяването на нов конструктивен диалог с Русия, която винаги е била против използването на териториите на европейските страни за разполагане на американски ракети със среден и малък обсег на действие, както на системи за противоракетна отбрана.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


46
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Те вече нямат нужда от ядрено оръжие,вече си отглеждат вируси
31
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Едно е да искаш, друго е да можеш, а трето и четвърто е да го направиш!!! Интересно е как ще накарат краварите да си го приберат у тях!!!
30
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
41: кое му е точно войственото на Путин, че не разбрах.Ако не си разбрал, САЩ отпускат още един транш от военна помощ на Украйна от 150 млн. долара в техника. САЩ = въоръжават Украйна, защо? замисли се малко бе ***
29
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 36: Напълно е възможно- Франция имат много "отвъдморски" територии, където могат да си преместят ракетите. Например Френска Гвиана, Реюнион, Майо, Карибите и т.н.Руснаците пък имат подводници и свръхзвукови бомбардировачи.
28
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
НАТО да се пръждосва вече от Европа а? Много се застоя нещо тук!
27
0
 
4
 
! Отговори
nzb преди 2 години
Освен САЩ, Русия и Китай ............име още две велики сили..........Франция и Великобритания.............и двете са ядрени държави!!Двете стари империи (Англия и Франция) изобщо не са за пренебрегване.........въпреки, че не са суперсили като САЩ, Русия и Китай!!!
26
1
 
3
 
! Отговори
до "българин&qu преди 2 години
"Противо"ракетната система, по същество е и ракетна.
25
2
 
2
 
! Отговори
анализ преди 2 години
Това е невъзможно, Франция е ядрена държава, единствената велика сила и членка на ЕС с ядрено оръжие...........Великобритания също има ядрено оръжия, но вече не е член на ЕС след Брекзита!Следователно в Европа ще има френско ядрено оръжия............франсетата едва ли биха се отказали от тях, освен това Франция разчита на ядрената енергия и има доста АЕЦ-ове!!
24
0
 
3
 
! Отговори
българин преди 2 години
За ядрените ракети съм съгласен. За противоракетната отбранителна система - не!
23
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тия се наведоха, че и приклекнаха, за да е по-удоно на Путин.
22
3
 
12
 
! Отговори
Най сигурно и преди 2 години
без НАТО и без ракети в Европа! САЩ да си стоят зад океана, а не да джуркат из Европа! И до моята ограда да дойдат преднъпници и аз ще се въоръжа, няма да стоя като мека китка. Каквото повикало, това и отвърнало.
21
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ще клекнат най-накрая, вече не са в позицията на най-силния. разпадат е неизбежен, но ще дойде нещо много по-тиранично,пълната цифровизация ;)
20
8
 
1
 
! Отговори
Ужас преди 2 години
Всички байдънясаха и се надпреварват да правят услуги на Путин!Дори и НАТО !
19
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Скаларното оръжие съществува...............то може да се използва за манипулиране на климата(предизвикване на земетресения и др.бедствия)..........както и за манипулиране на психиката на хората!!!
18
2
 
2
 
! Отговори
До Тоа па преди 2 години
Скаларното оръжие е на базата на радиовълни...........прочети за системата HAARP!!!
17
0
 
3
 
! Отговори
ядрен физик преди 2 години
Ядреното оръжие е само за паритет.............едва ли някой политик би го използвал, освен ако не е напълно луд.........Русия и САЩ имат най-много ядрени глави, това е ясно............но опасността би дошла по-скоро от някоя малка държава, а не от великите сили!
16
1
 
6
 
! Отговори
SS преди 2 години
Няма да има ядрени ракети ! Но нищо не се говори за бомби,торпеда,снаряди,има дори създадени ядрени куршуми.Въпреки ,че това не го вярвам.При една ядрена война Европа първа ще стане на стъкло.Втори са Северна Америка,трети Азия.Но дори и при глобален ядрен конфликт живота на места ще оцелее.Някои части на Африка,Австралия,делтата на Амазонка.
15
3
 
18
 
! Отговори
. преди 2 години
Договорите с НАТО и САЩ не струват дори колкото хартията, върху която са написани!
14
0
 
5
 
! Отговори
Гошо преди 2 години
До Анонимен2 На иксиандер основната цел са системите ПВО, а не ядрен удар
13
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До ФактАре фантастиката ходи я гледай другаде, само да не станеш паралелно скаларен в плоската земя.