Превъзхожда ли армията на Китай тази на САЩ?

Страната разполага с най-големия в света морски флот
Обновена: 19 юни 2021 12:18 | 19 юни 2021 12:01, Петя Славова
88
Превъзхожда ли армията на Китай тази на САЩ?
Снимка: БГНЕС

Колко силна е армията на Китай и превъзхожда ли тази на САЩ? Китай има ясно дефинирана цел: до 2049 година Народната република трябва да разполага с "армия от световна класа". От години се наливат огромни суми в модернизирането на Народната освободителна армия, както официално се наричат въоръжените сили на страната.

Китай е втори в света по обем на сумите, заделяни за отбрана. Първи са Съединените щати, които харчат за военни цели три пъти повече от Китай.

В някои области китайската армия дори вече изпреварва американската армия, сочат данните на Пентагона. От тях става ясно също така, че в Китай индустрията и технологичното развитие във все по-голяма степен се обвързват с оръжейната промишленост.

Със своите 350 бойни кораби и подводници КНР има най-големия в света морски флот. Китай разполага и с около 2000 изтребители, което го превръща в държавата с третата по големина бойна авиация в света. Страната наваксва и по отношение на конвенционалните ракети с обсег до 5500 километра, още повече че Пекин, за разлика от Москва и Вашингтон, не е обвързан с нито един от големите договори за разоръжаване, предаде "Дойче Веле".

Китай модернизира атомните си оръжия и увеличи броя на ядрените бойни глави. Според шведския Институт за изследване на мира SIPRI, Китай разполага с 350 ядрени бойни глави - значително по-малко от големите атомни сили САЩ и Русия.

Китай разширява военното си присъствие и извън Азия. Дотук китайците са се сдобили само с една военна база в чужбина - в Джибути на Африканския рог. Според експерти обаче, контролираните от Пекин пристанища по морския път на коприната лесно биха могли да бъдат използвани не само за търговски, но и за военни цели.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


88
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
59
0
 
0
 
! Отговори
Бог да пази Русия преди 2 години
Мисля си че сащ ще се саморазруши. С тези трилиони долари дългове не я чака нищо добро. Да Китай е бъдещата суперсила. Мисля че е неизбежно. Русия е Велика. Макар и да загуби част от народа си( Беларус ,и Украйна) си остава страшилище за всеки с лоши помисли.никога не е била икономическа сила ,но горко всеки му който си помисли че може да я анексира. За в бъдеще може да се споразумеят китайци да ползават земята в далечния изток само със споразумение. Русия може да заличи всеки от картата, цивили
58
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Още не, но на американците им е твърде скъп финансово всеки войник и затова се сдържат, а Китай може да замени всеки войник с 10 нови!
57
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До До Да допълня Много си глупав! И кво ще ги правят тия съвместни залежи за кого ще са по-съвместни и отзад ли ще си ги завират. Сега Раша продава на баба Меркел, а Китай на САЩ. И кои от общите интереси са по-общи, тия на комунистически Китай, или тия на дивокапиталистическа Русия! Майтап!
56
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен60А не мислиш ли че по лесно ще им е примерно Монголия и Казахстан да речем
55
2
 
2
 
! Отговори
71 до 75 преди 2 години
Донякъде си прав. Но истинските романи в съвременното им разбиране са от китайското средновековие, демек много по-късно. Но са били вече типизирани, имало е даже криминални романи. Потърси, ще се изкефиш!
54
1
 
3
 
! Отговори
До Да допълня преди 2 години
Мечти-и! Няма да стане! В Китай има няколко десетки града с население около и над 10 млн. С Русия имат общ враг и общи интереси. Съвместно ще експлоатират залежите на Северния Ледовит океан. А янките ще подсмърчат и ще им капят лигите като на вараните от Комодо! Аз не изключвам кондоминимум над Приморския край с Русия. И без товаКитай има някакво основание, защото блестящият руски адмирал Путятин - военен, пътешественик и дипломат, ги е изработил майсторски. Чети бе, умньо! Пошегувах се накрая!
53
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 44: Националсоциалисти или фашисти ? За кои става дума ?
52
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Китай подържа практически паритет с Москва по ядрените оръжия, защото подържа няколко батареи сравнително модерни носители насочени натам. Но и анализаторите в двете страни са категорични, че няма да има ядрен конфликт каквото и да се случи, защото Москва няма ресурс за настъпление в Китай, а ако той започне, ще трябва да се бомби руска територия. Но Китай няма нужда от война, защото всичко си постига полека, има и 60 милиона незаконно родени момчета, които нямат шанс там да се женят, няма ги!
51
0
 
13
 
! Отговори
Моби дик преди 2 години
Китайците имат нова военна тактикаДвижат се на малки групиПо един милион,
50
16
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Китай е последна дупка на кавала: изостанала страна, без технологии, без иновации, с ужасяваща енергоемка индустрия, с ужасяваща екология. Китай са страна на пропагандата, цялото им величие е образ, изтъкан от пропагандата. Нищо технологично не могат да произведат сами. Копират незаконно, крадат интелектуална собственост. Страната се управлява от банда престъпници.
49
8
 
9
 
! Отговори
ШибиРиби преди 2 години
Руснаците ще ги пържат като комари на електрическа мрежа
48
10
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Китай се задушава на собствена територия, няма земи, на север има много свободни земи, първо ще ударят Русия, това е сигурно.
47
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Верно ли бе и кво китайската диаспора да не са богове някакви кви са що са много ли са важни що ли знаеш ли колко ми пука за малоумното им съществуване
46
4
 
6
 
! Отговори
До 53: преди 2 години
Какви китайски диаспори ще "атакуваш" в САЩ или Канада? Ти си нямаш никаква представа от живота в тези държави. Ако този коментар беше в тези две държави досега щеше да бъдеш арестуван, а след няколко седмици съден за насаждане на омраза. Снимката ти от полицейския участък щеше да бъде публикувана офицално и след написване на името ти в търсачката на Гугъл щеше да бъдеш показан арестуван. И така поне 10 години няма да можеш да помислиш за почване на нормална работа.
45
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 47 "разви технологиите, качеството и количеството на произвежданата военна продукция" Разви с технология на американците. И до днес търкалят изкопираните машини.
44
18
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 44В голяма грешка си. Винаги технологичната армия побеждава. Русия не е победила Райха. 2г седя навряна зад Москва и чакаше Сащ да я храни и да носи оръжие. Реално ако войната беше Райх - Русия... щеше да свърши за 1г в полза на Райха.Второ Китай е колония на Япония 100г ... така,ще 1 милиард скакалци с мотиви и мозък на маймуни нищо немогат. Трябва технология.
43
2
 
9
 
! Отговори
ЦИНИК преди 2 години
ПРЕВЪЗХОЖДА ЛИ АРМИЯТА НА КИТАЙ ТАЗИ НА САЩ ? КЪТ СЕ СТЕПАТ ,ЧЕ РАЗБЕРЕМ ! ИНАК ОТ КАДЯ ДЪ ЗНАЕМ ?
42
3
 
5
 
! Отговори
реалнафантазия преди 2 години
На времето в работническо дело пишеше, че американците били много зле, защото можели да унищожат света двойно по-малко пъти о СССР. Понеже явно един път не е достатъчно? И все пак 300 милиона китайци живеят с доходите на средностатистическия германец, скоро и бедността ще бъде ликвидирана в Китай.Ако си върнат изконен Тайван и Хонг Конг...Но истинският им пробив за мен ще дойде, когато се научат да измислят нещо фундаментално, а не само да копират. Ето тогава няма да има кой да ги спре... :)
41
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Преди 80 години Третият Райх беше много по-технологичен от СССР. Не случайно пиша "преди 80 години". В началото на войната Третият Райх беше по-технологичен от СССР, но през 1941-ва година Сталин премести ВПК на Урал и зад Урал, разви технологиите, качеството и количеството на произвежданата военна продукция. Но най-важното - руските войници, офицери и генерали за две години (41-43) се научиха да воюват и да бият нацисткия завоевател.
40
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тук пишат хора, които през живота си не са общували с китайци. Китайците са много, ама изключително гадни хора, които са абсолютно себични, егоисти и нехуманни. Не казвам, че американците и руснаците са най-добрите хора на света, но ако Китай станат световен лидер, земята ще бъде пълен ад, ще проклинате всеки ден от живота си.