86 млн. души живеят в райони, застрашени от наводнения

Блоят им е нараснал с близо една четвърт през последните две десетилетия
4 авг 2021 20:20, Нели Христова
3
86 млн. души живеят в райони, застрашени от наводнения
Снимка: Pixabay

Броят на хората, изложени на наводнения в световен мащаб, е нараснал почти с една четвърт през последните две десетилетия, според сателитни данни, които показват, че още 86 милиона сега живеят в райони, податливи на наводнения.

Наводненията са далеч най -често срещаните екстремни метеорологични явления, зачестили и засилващи се от моделите на валежите, променили се от изменението на климата.

Смъртоносните наводнения, като например наскоро в Индия, Китай, Германия и Белгия, нанасят щети за милиарди, често непропорционално засягайки по -бедните сектори на обществото.

Екип от американски изследователи изследва сателитни данни от двукратно дневно изобразяване на повече от 900 отделни наводнения в 169 страни от 2000 г. насам. Те използваха данните, за да създадат Глобалната база данни за наводненията, която предоставя информация за броя на загиналите, разселените и нивата на валежите, свързани с всяко от 913-те наводнения.

Пишейки в списание Nature, изследователите са установили, че до 86 милиона души, водени от икономическа необходимост, са се преместили в известни с наводнения райони между 2000-2015 г. - увеличение с 24 процента.

Общо 2,23 милиона квадратни километра - повече от цялата площ на Гренландия - бяха наводнени между 2000 и 2018 г., което засегна до 290 милиона души.

И положението само ще се влошава.

Компютърното моделиране изчислява, че изменението на климата и променящата се демография ще означават още 25 държави, изправени пред висок риск от наводнения до 2030 г.

Водещият автор на изследването Бет Телман, изследовател в Института за Земята на Колумбийския университет и съосновател на фирмата за анализ на наводненията Cloud to Street, заяви пред АФП, че броят на допълнителните хора, които сега са изложени на риск от наводнения, е 10 пъти по-висок от предишните прогнози.

„Ние сме в състояние да картографираме наводнения, които често не са картографирани или обикновено не са представени в модели на наводнения, като например наводнения от топене на ледове или пробиви на язовирни стени“, каза Телман.

"Пробивите при язовири са особено въздействащи. При тези събития при преливане на язовир или разрушаване на язовир, до 13 милиона души бяха засегнати само в тези 13 събития."

По-голямата част от страните, застрашени от наводнения, са в Южна и Югоизточна Азия, но сателитните данни показват преди това неидентифицирано увеличение на експозицията в Латинска Америка и Близкия изток.

Изтекъл доклад на ООН за климата, видян от AФП, прогнозира, че наводненията в бъдеще ще изместват годишно 2,7 милиона души в Африка и биха могли да допринесат за 85 милиона, напуснати домовете си до 2050 г.

При затопляне само с 1,5 градуса по Целзий - най-амбициозната цел за постигане на температура в Парижкото споразумение - ще се видят два или три пъти повече хора, засегнати от наводнения в Колумбия, Бразилия и Аржентина, четири пъти повече в Еквадор и Уругвай, и петкратен скок в Перу, се казва в доклада на IPCC.

Повечето наводнения в базата данни, огласена в сряда, са причинени от повече от нормалните валежи, последвани от бури, топене на сняг или лед и инциденти с язовири.

Телман каза, че изследването показва ползата от изграждането на мерки за предотвратяване на наводнения при селското и градското планиране.

„Добре известно е, че изразходването на 1 долар за управление и предотвратяване на бедствия може да спести до 6 долара за усилия за подпомагане и възстановяване“, каза тя.

В коментар по темата Брендън Джонгмен, експерт от Световната банка, каза, че базата данни за наводненията е „решаваща стъпка“ в разбирането на връзката между изменението на климата и социално-икономическото развитие.

„Сателитната технология може да проследява промените в защитните екосистеми, подобно на нейното използване при мониторинг на наводненията и промените в населението“, каза той.

„Въпреки това, дори и най-добрата комбинация от инфраструктурни и базирани на природата подходи може да е недостатъчна за справяне с повишаването на морското равнище-единственият вариант за някои общности ще бъде да управляват оттеглянето си от зоните, застрашени от наводнения“, добави Джонгмен.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
3
 
! Отговори
SS преди 2 години
В БЪДЕЩЕТО НЯМА МЯСТО ЗА ВСИЧКИ !