Какво получават хората, които имат фалшиви ТЕЛК-ове?

Задържаните 7 души са издавали неистински документи в продължение на една година
17 сеп 2021 20:00,
23

Хората, които имат ТЕЛК решения не плащат осигуровки, получават помощи от държавата, безплатен градски транспорт, имат и други привилегии, обясни пред Bulgaria ON AIR председателят на Българския лекарски съюз д-р Иван Маджаров.

„Самият факт, че има хора, които са готови да платят по 1000 лв. за такова свидетелство – показва, че се сдобиват с достатъчно неща, които да си заслужават риска", коментира той.

А задържаните днес 7 души са издавали фалшиви ТЕЛК-ове в продължение на една година.

"Касае се за фалшиви, неистински ТЕЛК решения и по този начин е ощетявана държавата с милиони левове", заяви главният секретар на МВР Петър Тодоров.

Трима от задържаните са медици, които работят в три различни здравни заведения, сред тях Първа и Четвърта градска болница.

"Лицата, които са задържани, са лекари, които са участвали в ТЕЛК комисиите и посредници", добави главният секретар на МВР.

Още по темата
Лекарите искали средно по 1000 лв. за фалшива инвалидност. Колкото по-висок бил нейният процент обаче – толкова по-голяма била тарифата. Директорите на лечебните заведения научиха за проверките от медиите.

"Днес разговарях със служителите от ТЕЛК, проверили са кабинетите, където работят колегите, проверили са документите, но какво са иззели - не знам", заяви доц. Аркади Иванов, директор на IV градска болница.

В лечебното заведение има две ТЕЛК комисии. В тях работят по четирима души, които са дългогодишни служители на лечебното заведение.

"Единият ТЕЛК работи в момента. Другият работи, като единият от шефовете отсъства. Те са териториално към нас единствено и ние ги назначаваме като служители. Оттук нататък целият контрол върху дейността им е разпределен между МЗ и НОИ", уточни доц. Иванов.

От Министерството на здравеопазването отказват да разкрият повече подробности.
"Не можем да коментираме казуса, той е в ръцете на хората, които правят разследване. Мерки срещу такива неща ние винаги приветстваме. Това вреди на имиджа на цялата система", лаконичен беше зам.-министърът Димитър Петров.

Това е поредният случай на разкрита схема за фалшиви ТЕЛК решения през последните години. През 2019 г. бяха задържани петима души, продавали документи за нетрудоспособност, а тарифата беше подобна – между 1000 и 3000 лв. на лице.

По схемата са разпитани десетки свидетели, а разследващите не изключват възможността да бъдат проверени и директорите на трите здравни заведения.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


23
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
2
 
0
 
! Отговори
Митов преди 2 години
Откъде знаете, че решенията на ТЕЛК са неправомерни, медицински лица ли сте, секретар на МВР медицинско лице ли е? Може пари да се искат за правомерен ТЕЛК, а без пари да получите ТЕЛК с намален процент.
19
1
 
4
 
! Отговори
ТЕЛК експерт преди 2 години
Няма фалшиви " телкове" бе тикво!! Има фалшиви " НОИ- кове" и НЕЛК - ове"!!
18
1
 
8
 
! Отговори
Тия па преди 2 години
откриха Америка на картата....Сичк ото братя над 35 са с ТЕЛК-решения.Има и други тарикати.Системата си се въртиииии от десетилетия.А наистина нуждаещите се търпят подигравки и бюрокрация.
17
1
 
9
 
! Отговори
Лекар от ТЕЛК- Каспи преди 2 години
Ало, " разследващите"!! Я питайте докторите от Здравните комисии към регионалните поделения на НОИ ЗАЩО НЕ ОБЖАЛВАТ и БЛОКИРАТ " фалшивите" решения на ТЕЛК пред НЕЛК- София?? Схващате ли бе тикви???
16
2
 
8
 
! Отговори
Д-р Хаус преди 2 години
Всички коментари по отношение ТЕЛК системата са " коментари" на дървени тикви!! Ало, " разследващите"! ТЕЛК комисиите издават решения,но те не водят до автоматично получаване на пари и привилегии!! Тези решения са обект на контрол от Здравната комисия към НОИ!! Там също са лекари!! Тази комисия може да блокира решенията на ТЕЛК като ги обжалв пред НЕЛК- София!! Въпрос: Защо НОИ не обжалва тези фалшиви решения на ТЕЛК?? И какви решения взима НЕЛК?? Нека разследващите" насочат вниманието си към
15
1
 
4
 
! Отговори
Сузи преди 2 години
До Ивет Необлагаем с Данък общ доход - годишен, е 7920 лв. Ако лицето е на трудов договор, плаща осигуровки, но от облагаемата сума се вадят 660 лв /необлагаеми/ и остатъкът се облага с ДОД.
14
1
 
7
 
! Отговори
Ивет преди 2 години
Само да уточня, че осигуровки се плащат, а данък доход не, но до определена сума за година.
13
3
 
10
 
! Отговори
астора преди 2 години
Безсплатна винетка ,650 лв без даньци и осигуровки 2лв за преиздаване на лична карта- пенсия 305-370лв. По лошото е човек който има инвалидност за 85% И НЕ ПОИСКА ДА СИ ПЛАТИ МУ ДАДОХА 60% е това е за сьд
12
6
 
8
 
! Отговори
ЦИНИК преди 2 години
Тва е да си тарикат дняшно време ! Скуби дръжавата колко можеш.От не питате по колко милиона зимат партиите кът супсидии ? И ко праат толкоз ? А дупетатите по колко скубят от заплати ? Кой сий тарикат сякък съ упрая .
11
5
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Директора не знаел... айде бе. Все едно аз да не знам какво се случва в моята къща. Още повече че се оправдава, значи и той е в кюпа. Ако наистина не знаеше - веднага ще да ги уволни всичките дисциплинарно и от утре съд и затвор. Ама как ще ги уволни, нали и него веднага ша го изпеят. Той оня рошавия го каза в парламента - всички са навързани като свински черва...
10
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нищо не се е променило,хем си работят хем си получават.За да не разбере селото директно вьв банкова сметка получават.Тия ще ги накараш да гласуват за друго.За сьдебни дела друго.
9
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Твьрдия електорат на дуписе по селата с години си получават пенсийката.Пращат ги вьв Пловдив лежат там малко и хоп хайде жив прав.
8
1
 
18
 
! Отговори
ГайБаньо преди 2 години
Ромеите се правят на хахави,че да взимат мангизи,а хората,които реално имат нужда остават назад е класацията.Жив пример.Мой съсеешд,който остана без крак под коляното,минава ТЕЛК и получаваше пари за 100% инвалидност.На последната комисия е получил 75%,защото имал протеза и можел да се движи нормално,че даже и да работи.Но нов крак не му е поникнал.Факт!
7
2
 
17
 
! Отговори
от Плевен преди 2 години
Направете една справка в Плевен и ще се убедите колко са хората с ТЕЛК. Там където докторите са най податливи на корупция, там и процента на лицата с ТЕЛК е най голям! Тези хора по цял ден водят развратен начин на живот, техните пенсии са доста големи за стандарта на Дъражавата, те са вечно из големите магазини, тези които и работещите не могат да си позволят да влезат камо ли нещо да купуват. А защо е така?
6
1
 
13
 
! Отговори
циник преди 2 години
Споко, скоро ще се затрият всички пенсии- и ТЕЛК и нормални. *** ще изядат гостоприемника. Ще стане като едно време - имаш богатство - живееш, нямаш - не живееш.
5
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Много фалшиви телкове има,редно е вместо да създават разно комисии менте и да харчат пари създайте една комисия която да разследва телковете обаче преглед наново без збачение кой какви документи има.Ще се хванете за главата и българи и ромели страшно нещоо е.
4
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Комисиите работят с документи. Да проверят кой е издал епикризите при хоспитализациите. Веднъж източвали касата с фиктивно лечение, клиентът е бил на почивка и после пак от бюджета инвалидна пенсия и всичко останало. Преди 5 г.влачеха наистина болни хора в инвалидни колички, та с очите си да ги видят. За фалшивите само с парите и готово. Сега всичко е по документи и стройна система на организация. И пак ще се разминат само с едно мъмрене пред строя и язък за пушилката.
3
5
 
23
 
! Отговори
от Плевен преди 2 години
При нас в Плевен, жк Сторгозия има бая хора които са уж с ТЕЛК, но те си водят редовен полов живот, по цял ден киснат из локалните кафената; майка с дете от ТЕЛК, тя пък по цели нощи будува от безделие под блока - пиене, разврат и клюки! Тези които имат над 40 стаж, те вземат мизерни пенсии, но други, теза с ТЕЛК, те паразитират върху нас. И, до кога това ще продължава? А проверки на хората с ТЕЛКови решения кога ..? Питам и знам, че отговор няма да има.
2
1
 
34
 
! Отговори
О хо хо преди 2 години
ФАЛШИВИ ТЕЛКОВЕ СЕ ДОКАЗВАТ ЕДИНСТВЕНО С НОВО ОСВИДЕТЕЛСТВАНЕ И ДЕЛО В СЪДА! НЕ С МЕДИЙНО ПЛ.Ю.ЕНЕ.
1
12
 
4
 
! Отговори
Лаик преди 2 години
Каквото и тия с истинските...... просто не ги заслужават, здрави са!!!