Северна Корея предупреди, че AUKUS ще доведе до "ядрена надпревара"

КНДР е против договърът между Австралия, САЩ и Великобритания
20 сеп 2021 19:20, Нели Христова
21
Северна Корея предупреди, че AUKUS ще доведе до "ядрена надпревара"
Снимка: БГНЕС

Северна Корея строго осъди новия пакт за сигурност между САЩ, Великобритания и Австралия, като заяви, че той може да предизвика "ядрена надпревара".

Представител на външно министерство заяви, че сделката AUKUS ще "наруши стратегическия баланс в азиатско-тихоокеанския регион".

Сделката предвижда САЩ и Великобритания да предоставят на Австралия технологията за изграждане на подводници с ядрен двигател, а целта й е да се противодейства на влиянието на Китай в оспорваното Южнокитайско море.

Пактът AUKUS беше обявен миналата седмица и освен подводниците, ще обхваща и крилати ракети, изкуствен интелект и други технологии.

"Това са изключително нежелани и опасни действия, които ще нарушат стратегическия баланс в азиатско-тихоокеанския регион и ще задействат надпревара в ядрените оръжия", заяви служител на външното министерство на КНДР.

Миналата седмица Северна Корея извърши два големи оръжейни теста - този на крилата ракета с голям обсег и балистична ракета.

Китай също критикува сделката, като говорителя на външното министерство на Пекин Джао Лицзян, заяви, че алиансът рискува "сериозно да навреди на регионалния мир ... и да засили надпреварата във въоръжаването".

Пхенян е на мнение, че е "съвсем естествено съседните страни, като Китай, да осъдят тези действия като безотговорни и опит за разрушаване на мира и стабилността в региона".

Сделката ще доведе до това САЩ да споделят своята подводна технология за първи път от 60 години, като преди това са я споделяли само веднъж с Великобритания.

Това означава, че Австралия ще може да изгражда подводници с ядрен двигател, които да бъдат по-бързи и по-трудни за откриване от флотите с конвенционални двигатели. Те могат да останат потопени в продължение на месеци и да изстрелват ракети на по-големи разстояния - въпреки че Австралия твърди, че няма намерение да ги пълни с ядрени оръжия.

Китай не беше споменат директно по време на обявяването на споразумението за сигурност. Лидерите на трите държави обаче многократно се позоваха на опасенията за регионалната сигурност, които "нараснаха значително".

Северна Корея също се позова на по-ранно изявление на Франция, която нарече сделката "удар с нож в гърба" и заяви, че пактът е довел до "сериозна криза" между съюзниците.

Франция е критична към пакта AUKUS, защото прекратява сделка на стойност 37 млрд. долара, подписана от Австралия през 2016 г. с Франция за изграждане на 12 конвенционални подводници. Франция казва, че е била информирана за пакта само часове преди публичното обявяване.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


21
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
1
 
0
 
! Отговори
Интересно преди 2 години
Подводниците които Австралия ще плати всъщност те ли ще ги командват или краварите?
19
0
 
1
 
! Отговори
Прави са! преди 2 години
От Севрна Корея за пореден път са прави относно краварите!
18
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тиху е жъълтур. Светът е на белите. Още ли живееш във филма, ще ти си нещо. Крадени технологии и до там. Утре запада,ще изкара следващото оръжие и ви свършва играта. Когато копираш винаги си просто 2ри.
17
3
 
10
 
! Отговори
Вуйчо Ваньо преди 2 години
Що е срещу сша се е добре....А щом и французите си изтеглиха посланици и дипломати от кравария смятайте.Само троловете се кланяте.За разстрел сте
16
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
По-жалки от ким са само българските му подръжници...
15
2
 
5
 
! Отговори
Вуйчо Ваньо преди 2 години
Русия каза ДА! Китай каза ДА! Така, че США е нормално да подвият опашката.Ще се съобразяват с дебелия Кимчо. Там няма да пипат попелета долни ;)))))Могат само да си лаят по медиите...хахахахахаха
14
2
 
1
 
! Отговори
Бонго Бонго преди 2 години
Пиууууууууууу.......пуффф по кюфтето
13
5
 
9
 
! Отговори
Вуйчо Ваньо преди 2 години
Северна Корея иска обединение с Южна,а за награда США изпепеляват буквално Пхенян пред 50те на миналия век.Северна Корея не е изтреляла нито една ракета срещу друга държава!!!! А США сипаха бомби над Виетнам,Сърбия, Афганистан,Ирак, Египет, Либия и Сирия....Факти.... И кой е лошия сега?!? Пак Северна Корея нали?
12
2
 
2
 
! Отговори
BatSot456 преди 2 години
Чак пък ядрена война
11
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нямаш пари да се надпреварваш бе чантрафил. За това се искат мангизи, с гол *** ли ще се опъваш на батковците. Ти си пътник вече. И Путин няма да ти помогне защото и той е вече гол и бос.Само китайците могат да те залъгват за паритет известно време.
10
11
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Северна Корея е права,никога досега не е хвърляла бомби в други държави и не е убивала цивилни,нито е ограбвала ресурси за разлика от щатите.Време е света да постави к.очината на мястото й там в дупката зад океана.Браво на Ким!
9
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До USAПо-малко пара в свирката ще ти е от полза.
8
8
 
10
 
! Отговори
USA преди 2 години
Никога не е имало стратегически баланс в Тихоокеанския регион, защото с космическа Америка никой не може да се сравнява, а най-малко феодалните диктаторски режими. Това джудже с високите токчета иска да си прави ядрени опити и другите да стоят със скръстени ръце. Пентагонът ще предостави на стратегическия си партньор Австралия не само ядрени подводници, но и космически технологии. Феодалите просто нямат шанс...
7
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Виждам перспектива за Р Корея да си прави ядрени опити в пустините на Австралия. Скоро.
6
11
 
11
 
! Отговори
Ким Чен Ун преди 2 години
А сте посегнали, а съм ви *** мамата
5
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Те си мислят австралийците ние сме далече, на завет. Но вече не. Вече има хиперзвукови ракети.
4
12
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Държавичката Австралия може да бъде унищожена буквално за минути с няколко ракети.
3
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да очакваме ли още паради с трактори които носят ракети......хахахаха :))) Иначе Ким отслабнал, не мога да го позная....хахахахаха :)))
2
17
 
10
 
! Отговори
Сашо от Варна преди 2 години
Ким е рядко интелигентен водач
1
11
 
16
 
! Отговори
Асан преди 2 години
Аустралия е въшка за Китай ше я изяде с парцалите :)))