Макрон говори с Байдън, връща френския посланик в САЩ

Джонсън пък призова френския президент да се вземе в ръце
Обновена: 22 сеп 2021 22:20 | 22 сеп 2021 22:20, Веселина Йорданова
28
Макрон говори с Байдън, връща френския посланик в САЩ
Снимка: БГНЕС, архив

Френският президент Еманюел Макрон ще върне следващата седмица френския посланик обратно в САЩ, след като американският президент Джо Байдън е признал, че консултиране с Франция преди обявяването на тристранния пакт в сферата на сигурността с Великобритания и Австралия, е могло да предотврати дипломатическия спор, съобщи Елисейският дворец, цитиран от Ройтерс.

Още по темата
Миналата седмица Франция отзова за консултации посланиците си в САЩ и Австралия, след като Вашингтон и Лондон подписаха с Канбера сделка за ядрени подводници, довела до развалянето на предишна сделка на Париж с Австралия за доставка на дизелови подводници на стойност 40 млрд. долара.

Макрон и Байдън проведоха телефонен разговор днес, в който двамата лидери са се споразумели да стартират задълбочени консултации за възстановяване на доверието, посочи в изявление Елисейският дворец.

Канцеларията на Макрон добави, че САЩ са се ангажирали също да увеличат подкрепата си за антитерористични мисии под егидата на ООН в региона на Сахел в Африка.

Двамата президенти са се договорили също да се срещнат в Европа през октомври, съобщи Белият дом.

"Оставете ме на мира" обърна се британският премиер Борис Джонсън към Франция, визирайки изразеното от Париж недоволство от тристранното споразумение за сигурност, сключено между Австралия, Великобритания и САЩ, предаде Франс прес.

"Мисля, че е време някои от най-скъпите ни приятели на света да се вземат в ръце във връзка с всичко това", заяви той пред медиите по време на посещение във Вашингтон. "Оставете ме на мира", добави британският премиер, като произнесе фразите "вземете се в ръце" и "оставете ме на мира" на смесица от френски и английски.

"Това е по същество голяма стъпка напред за глобалната сигурност", подчерта британският премиер. Той отбеляза, че новото споразумение "не се опитва да измести никого и не е враждебно към Китай например. То цели само да засили връзките и приятелството между три страни".

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


28
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
0
 
0
 
! Отговори
Нищо ново преди 2 години
Да прецакаш "най-скъпите си приятели" с 40 млрд. долара е голям успех за англосаксонците, дума няма.
17
0
 
1
 
! Отговори
Нафърфориха му го преди 2 години
и сега голямо реване пада. Каквото и да прави трябва да разбере, че бой и "тралала" не се връщат. Преглъщаш, и започваш да мислиш как да им го върнеш. Така е устроен света - око за око, зъб за зъб.
16
0
 
5
 
! Отговори
Додо преди 2 години
Всичко в партенка - и Макарона, и Биден са назначени, (а не избирани) служители на Глобо-Хомо Дийп Стейт и правят само това, което им се нареди от метастазите на Дявола - Ротшийлд, Сорос, Билдерберг и Сие отрочета на Принца на Лъжите.
15
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Макаронестия пак риве,франсетата все мрънкат за нещо мислейки,че са цветето на света ,че кой ще ти иска дизеловите ти подводници като може да има атомни бе ***...айде у лево.
14
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Макрончо извади ножа, ама той бил дървен и клекна ха-ха.
13
9
 
3
 
! Отговори
Хахаха преди 2 години
Макарон е подвил опашка ...ЕС трябва много да се пази от Китай.Само една строителна компания има дълг от 305 милиарда щатски долара.Миналата седмица акциите й са се сгромолясали с 90 % от стойността си.Китай е пред имплозия на гигантски вътрешен дълг ...то и затова дрънка оръжие...
12
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да, със сигурност е говорил с байден, няма съмнения...
11
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Байдън е говорил с Макрон?Хахах .Единственото изречение,което може свърже
10
2
 
18
 
! Отговори
Илюзионистъ преди 2 години
НАТО май ще се цепи, докато китайци и руснсци не им го нацепят два ката и приключим с този содомо-гоморски изперверзен свят.
9
1
 
9
 
! Отговори
една на ум преди 2 години
винаги имам едно на ум като работя с албионци или дори да говоря с тях. много бързо забравиха 74 година като ги приеха по милост в ЕС като болния човек на европа, раздирани от инфлация, безработица, стачки, терористични групи, бедност и мизерия как дръпнаха за имя няма 40 г. сеха изведнъж вече не им харесва. Албиона трябва да получи много сериозен и тежък урок в момента и ще го получи така че ще се чуди на кой свят се намиарт
8
0
 
16
 
! Отговори
Нищо не разбрах преди 2 години
от публикацията на Веселина. Хем Джонсън казва "оставете на мира" и "вземете се в ръце", хем подчертава, че "Това е по същество голяма стъпка напред за глобалната сигурност"???! Веселинке, върни се към темата за тенденциите в лакирането на ноктите през есента, там си по-компетентна.
7
1
 
7
 
! Отговори
нещастници преди 2 години
вмвсто да излязат от нато...
6
3
 
11
 
! Отговори
Асан преди 2 години
Не са карайте бийте са :)))
5
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
*** ми, дойди ми...
4
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Европа има как да си го върне и да им отхапе голям пазарен дял ;) Ама явно пак няма да стане :)))
3
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
най-скъпите ни приятели?!? Няма вечни приятели, има вечни интереси, не знаехте ли? А знаете ли, че докато тук се борим със всякакви бумащини, от Изток идват империи като Турция и Китай и скоро всичко ще се прави там, а ние ще примляскваме върху екологични и всякакви други норми и изисквания
2
5
 
21
 
! Отговори
Doktor bey преди 2 години
А! Макарона много бързо увря. Както му каза Ердо: Макрон, ти си за психиатър. Ти си болен мозък и ще ти намеря доктор.
1
5
 
22
 
! Отговори
Ха-ха преди 2 години
Бабиното пак прави сеири.А бе алоу,тия работи са за мъже,къде се месиш!Кога ли ще го овесят на Триумфалната арка...