Заради недостиг на ток: Заводи в Китай затварят, градове гасят лампите

Очаква се дефицит на всичко - от текстил до електронни компоненти
Обновена: 27 сеп 2021 21:26 | 27 сеп 2021 21:00, Анисия Иванова
53
Заради недостиг на ток: Заводи в Китай затварят, градове гасят лампите
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Временно затваряне на фабрики и заводи от различни индустрии - от стоманодобивна, през фабрики за текстил до доставчици на Apple и Tesla. Спиране на уличното осветление в 14 града. Така изглежда ситуацията в момента в Китай, като се очаква мерките да продължат, а причината е една – недостиг на електроенергия, пише Bloomberg.

Втората най-голяма икономика в света може би е пред сериозна криза заради комбинацията от повишено потребление на ток, растящите цени на въглищата и природния газ и по-строгите държавни изисквания за производство на „зелена“ енергия, които ограничават възможностите за преодоляване на недостига.

Проблемите с електричеството идват на фона на сериозните финансови проблеми на най-голямата компания за инвестиции в недвижими имоти в страната - Evergrande, която е заплашена от фалит. Сезонът не е добър за китайската икономика.

„Изглежда политиците са готови да приемат по-бавен растеж през останалата част от тази година, за да постигнат целта за въглеродни емисии“, казва Лари Ху, ръководител на в Macquarie Group. Целта на правителството да е постигне 6% ръст на икономиката, което е два пъти по-малко, спрямо резултатие за първите 6 месеца на тази година.

„Целта за БВП от повече от 6% е лесно постижима, но целите на емисиите не са лесни за постигане предвид стабилния растеж през първото полугодие.“, казва още Ху.

Проблемът ще се задълбочи с идването на зимата, когато потреблението ще нарасне, заради нуждата от отопление на домовете и в заводите. По тази причина китайското правителство вече изпраща предупреждения до големите заводи, че трябва да намалят производството.

В Дзянсу, провинция близо до Шанхай, чиято с икономика е с мащабите на тази на Канада, стоманодобивните заводи са затворени. В съседната Джецзян са затворени около 160 предприятия, които са с високо потребление на електричеството. В 14 града в в северната провинция Ляонин бяха направени аварийни прекъсвания на електрозахранването. Един от най-големите производители на алуминий - Yunnan Aluminium Co., е ограничил дейността си.

Още по темата

В неделя компании, които произвеждат продукти на Apple Inc. и Tesla Inc, са спрели работа в някои от обектите си. Най-голямото съоръжение за производство на Apple обаче засега е останало незасегнато.

Много по-малки компании също започват да информират фондовата борса, че ще ограничат или спрат дейността си. Крайният резултат може да бъде недостиг на всичко - от текстил до електронни компоненти.

Спирането на електрозахранването създава несигурност за начина, по който производителите на електроника ще посрещнат засиленото търсене покрай Коледа и края на годината.

В опит да решат проблема, поне частично, от Китайската национална енергийна администрация (NEA) са наредили на въглищните и природните газови компании да увеличат производството си, пише Reuters. Целта е да се гарантира, че страната има достатъчно количества енергия, за да поддържа топлината на домовете през зимата.

Същевременно китайският президент Си Дзинпин миналата седмица заяви пред Общото събрание на ООН, че Китай няма да строи никакви централи, работещи с въглища, като част от плана на страната да премине към зелена енергия. Крайната цел на страната е да достигне до нулеви въглеродни емисии до 2060 г.

Целият анализ четете в Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


53
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
42
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Важното е зарядните станции за Тесла и други ел-автомобили да работят. Другото е бял кахър. И в ЕС ще е така. Ще си готвят хората в колите от акумолатора и ще спят там на топличко. Китай ще им направаят Тесла котлони и радиатори. Поне елекричеството за електрокари в ЕС се дотира
41
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Явно на някои умница целта е световна криза. Не случайно и нас ни превърнаха от енергийно независима страна в зависима. Затвориха блоковете на Козлодуй с производството на евтин ток и ни набутаха несигурните зелени енергии. Ще чакаме на слънце и вятър хахаха.
40
1
 
12
 
! Отговори
SS преди 2 години
Спре ли тока всичко се срива ! По умните си купуват агрегати и се запасяват с гориво и храна .Спре ли Китай да произвежда и изнася стока жална ни майка.Икономическата криза ще бъде жестока !
39
5
 
10
 
! Отговори
А бе преди 2 години
До 1776Китайците произвеждат всичко за което има търсене.Ако им е нужно население-ще си произведат в нужното количество,не е толкова сложно.Това не са джендърите в ЕС,дето забравиха как става размножаването.
38
1
 
35
 
! Отговори
Ха-ха преди 2 години
Нещо ни работят здраво,ама де да видим!Как през 2019 при по-голямо производство имаше и ток и газ,а сега няма???След ковида пускат нови шокове за раята.Нямало заговор...Най-вероятно подготвят световно масово обедняване на населението.
37
5
 
12
 
! Отговори
1776 преди 2 години
Китай е със застаряващо население. До тук бяха с ,,големия бум,,. Бъдещето в Азия е на Индия. Има два пъти повече млади хора от Китай.
36
0
 
7
 
! Отговори
Бг турчин преди 2 години
Винаги намирам начин по принцип. Примерно като отида на село няма Интернет. Няма и обхват на Виваком. Слагам картата в един смартфон доста остарял и батерията му държи 15 минути. Свързвам го със зарядно и има едно място там има две чертички 3G. Пускам hotspot - смартфона става рутер и си имам wifi на село у дома. 1,5 mbps download но е достатъчно даже мога да гледам You tube. Има начини просто човек трябва да вярва и да бъде упорит.
35
3
 
4
 
! Отговори
Тулупа! преди 2 години
Най - безплатно ще ти е да се свържеш към комшията! Така правиме в Банкя
34
1
 
2
 
! Отговори
Бг турчин преди 2 години
4-5 хиляди не си струва инвестицията. Аз си падам малко любител на електрониката и мисля, че голям акумулатор 12V може да изкара да захрани телевизор, рутер, крушки и зарядно за телефони, телевизор за 5-6 часа вечер. През деня ще се зарежда когато няма никой у дома. Вярно хладилника е по "тежък". Пък и инвертора и на празен ход харчи електричество. Бойлера може да бъде на дърва но пералнята е проблем.
33
0
 
1
 
! Отговори
Red pill преди 2 години
И този под мене също е прав, ако ти е толкова малка сметката наистина, нямаш нужда от такава инвестиция.
32
0
 
0
 
! Отговори
Red pill преди 2 години
До Бг турчинЩе ти трябват няколко панела за тази цел. Изобщо не ти е вярна сметката. Мисли го по-скоро към 3 до 5 хиляди.
31
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
до: 32 --- С толко малко потребление не ти трябват никакви Слънчеви панели! Така или иначе плащаш не повече от 60-70 лв., ток на месец , което е горе-долу нормално!
30
1
 
17
 
! Отговори
Аз преди 2 години
Струва ми се,че тази зима ще е много трудна.
29
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До от Сидней Австралия добро чуство за хумор, малко черно, но добро. Имаме телеграм, видяхме какво стана там. Ти не пишеш от никаква Австралия.
28
6
 
1
 
! Отговори
от Сидней Австралия преди 2 години
До Кал-Ей, абе ти нещо шизофрения ли имаш, кой ни бил спрял нета в Австралия викаш? Поздрави от Сидней и се лекувай
27
1
 
6
 
! Отговори
Бг турчин преди 2 години
Май ще се наложи да похарча 500 лв. Вече го мисля сериозно. Слънчев панел 12V, който да зарежда акумулатор. Инвертор 12V на 220 V. Да работят хладилника, рутера, крушките (те са LED по 5W) и зарядното за двата телефона и единия таблет. Телевизора е LCD - 50W. Толкова е разходът ми за ток. Отоплявам се с камина. Само бойлера и пералнята които са на ток няма как да ги захраня с акумулатор.
26
0
 
12
 
! Отговори
To да е само там... преди 2 години
В няколко големи икономики , Британия например , сериозно се подема тази тема също. Британските политици пък обвиняват че нямало достатъчно вятър за генериране на енергия...и десетина причини още. Факта си е факт- вдигане на цените плюс криза
25
1
 
6
 
! Отговори
панчо преди 2 години
Днешните грешни или правилни действия или бездействия водят до утрешни позитиви или негативи това е при всеки един от нас както и при всяка държава.За да избегнат днешния проблем те не са направили нещо правилно в миналото и заради това днес търпят последствия
24
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ами тука нали имаме два реактора дет не ни трябват . Да им ги дадем да не на оставят без телефони и пластмаси :))) Бартер. Реактор за пластмасови играчки.
23
3
 
3
 
! Отговори
бай ганю преди 2 години
едва след криза настъпва период на събуждане наместване и реформи към ново днес и предстоящо утре.Китай няма спирка след такива временни незначителни препятствия а ще се адаптира по успешно от който и да е било друг