Знаци, че страдате от комплекс за превъзходство

Неспособност за приемане на критика
21 окт 2021 19:20, Михаела Лазарова
20
Знаци, че страдате от комплекс за превъзходство
Снимка: Istock

Комплекс за малоценност е термин, който всички използват като нарицателно за хора, които се стараят да изпъкват, но нямат дадените качества за това. Има и друг вид комплекси, които издават прикриване на неосъзнатите недостатъци. Част от тях е комплексът за превъзходство.

Хората, които страдат от комплекс за превъзходство, са с изключително високо мнение за себе си. Те се стараят да показват превъзходството си над другите във всеки удобен момент. Съзнателно или не ги унижават. Държат се снизходително, въпреки че човекът срещу тях не заслужава подобно отношение. Поведението им често е оскърбително и кара хората около тях да изпитват неприязън. Отношението на страдащите от комплекс за превъзходство към другите обикновено отблъсква и ги десоциализира вместо да ги приобщава към останалите.

Комплексите за превъзходство обикновено са защитни механизми, които издават изключително дълбока несигурност в себе си, ранимост, слабост и чувство на неадекватност в някакъв смисъл, смята психологът доктор Хейли Шафир, цитирана от mindbodygreen.com. Според нея срамът в неудобни ситуации е толкова силен при такива хора, че човек използва всички механизми на защити, за да се представи като силен и несломим пред другите.

Хората, които страдат от комплекс за превъзходство всъщност са безкрайно слаби и страхливи, като демонстрацията на превъзходство е единственият начин да се почувстват силни. Често те си вярват и са дълбоко убедени в качествата си, без да могат да признаят пред себе си, че всъщност не ги притежават. Отричат докрай пред себе си очевидното. Това е начин да избягат от проблемите, които имат със собствената си личност.

Комплексът за превъзходство е клинична диагноза за психичното здраве, но теоретично може да се лекува или коригира чрез подходяща психологическа терапия, смята доктор Стерлин Мосли, асистент в катедрата по човешки взаимоотношения към Университета в Оклахома, пише mindbodygreen.com.

Какво точно представлява комплексът за превъзходство?

Човек с комплекс за превъзходство обикновено има прекалено уверена, преувеличена представа за себе си, която може да накара околните да го определят като надут, „въздух под налягане“, високомерен в много осезаеми мащаби. Хората, които страдат от този комплекс, се държат унизително и снизходително към останалите, демонстрират колко повече знаят и умеят, компетентни са по всички въпроси. Когато говорят за нещо го правят по начин, който да им помогне да изпъкнат. Думата им сякаш е последна.

Кои са най-отличителните признаци, че някой страда от комплекс за превъзходство?

1. Маниакална необходимост от контрол.

Стремежът към контрол не е случаен. Обикновено той е продиктуван от вътрешни механизми, коренящи се много по-далеч от самия контрол. Уверените личности не се стремят да контролират процесите около себе си, още по-малко хората в живота си, докато неуверените хора, страдащи от комплекс за превъзходство обикновено правят точно това. Опитват се да валидират собствения си живот и ценност чрез опити за тотално обхващане на ежедневието и мислите на хората около себе си. Постоянно ги ангажират със себе си, карат ги да изпитват вина за неща, за които нямат такава, показват им колко повече знаят от тях и с това ги задължават да им се доверяват.

Повече по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


20
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
0
 
4
 
! Отговори
Илето преди 2 години
Опасно е когато имате качества и ниско самочувствие, винаги ще сте пренебрегнат и това работи против Вас.
15
1
 
3
 
! Отговори
Илето преди 2 години
Когато Ви оценяват всички и Ви хвалят навсякъде и съответно и Ви завиждат.Тогава качествата Ви са факт и няма нужда да се изтъквате. Когато фактите говорят и боговете мълчат!!!! Излишното набиване в очите на останалите на днешно време довежда до негативни последствия,защото завиждат че в този живот никога няма да са като Вас.А който не е сляп вижда достатъчно.Увереният човек е лидер и той движи нещата, винаги му се получават нещата. Той не познава думите незнам, не мога,не става и мързи ме.
14
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Описват Бойко Борисов доста точно.
13
1
 
4
 
! Отговори
Абсолютно вярно преди 2 години
"Хората, които страдат от комплекс за превъзходство са дълбоко убедени в качествата си, без да могат да признаят пред себе си, че всъщност не ги притежават. Отричат докрай пред себе си очевидното. Това е начин да избягат от проблемите, които имат със собствената си личност. Когато говорят за нещо го правят по начин, който да им помогне да изпъкнат. Думата им сякаш е последна." - Изчерпателна характеристика на миссиррките от днеса. Замислете се и потърсете помощ, за да не си самозакриете сайта.
12
1
 
6
 
! Отговори
123 преди 2 години
Всеки втори е комплексар. Едни за малоценност, други за превъзходство, а трети си мислят, че всичко им е наред.
11
0
 
5
 
! Отговори
Асан преди 2 години
Имал пачки значи си Цар
10
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Раничко е за зеле още. След две три седмици ще слагам. Сега е времето на туршиите.
9
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ами който си няма зеле да си сложи бе колега. Не е трудно. Аз другата седмица ще слагам. Капарирал съм 40 кила.
8
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Но не всеки си има кисело зеле.
7
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Всеки човек има комплекси. Това е нормално.
6
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Зелето съм го сложил и наточих малко от домашната крушова за блясък в очите.
5
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
не се ваксинирате!
4
5
 
6
 
! Отговори
ехехехе преди 2 години
Царската трушия се прави без вода! И зелето не се"претака";!
3
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Все едно описаха проф. Близнашки! На лекциите по КП постоянно се самоизтъква и казва как написал Конституцията, нямал втори като него, че колегите му не са достигнали неговото развитие и дрън, дрън...
2
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Още един признак - ходи по селата и пуска *** клипчета във фейсбук.
1
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Сложихте ли зелето?