Руски и китайски военни кораби за пръв път заедно в Тихия океан

Маневрите са на фона на напрежението между Китай и САЩ
23 окт 2021 14:34, Елка Василева
44
Руски и китайски военни кораби за пръв път заедно в Тихия океан
Снимка: архив, БГНЕС

Руски и китайски военни кораби за първи път патрулираха заедно в Тихия океан, предаде ТАСС.

Министерството на отбраната на Руската федерация съобщи, че мисията е започнала на 17 октомври и е приключила днес.

"Задачи на патрулирането бяха показването на държавните флагове на Русия и Китай, поддържането на мира и стабилността в Азиатско-Тихоокеанския регион, а също и охраняването на обекти на морската икономическа дейност на двете страни", се казва в комюникето.

Руското министерство на отбраната обръща внимание, че групата кораби "за първи път премина през Сангарския пролив" (протока Цугару).

Протокът Цугару, между главните японски острови Хоншу и Хокайдо, свързва Японско море и Тихия океан.

Руският Тихоокеански флот е участвал в ученията с 10 кораба, а китайската страна - с пет. Те отработили съвместно тактическо маневриране и преминали заедно над 1700 морски мили (около 3150 километра).

По-рано бе съобщено, че руските и китайските военноморски сили са провели заедно в Японско мори тридневни учения "Морско взаимодействие 2021", отбелязва ТАСС.

Маневрите бяха проведени на фона на напрежението между Китай и САЩ в Тихоокеанския регион.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


44
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Краварите вече трябва да свикват ! Автономните китайски подводни контейнери ще разширят обсега си и може за постоянно да се сблъскват с американските подводници!
33
1
 
0
 
! Отговори
Qanon преди 2 години
***, ползвай коректор, моля ти се! Излагаш се! Пише се "море", а не "мори"!
32
6
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тука некъв на лъм говори за Западна демокрация. Баща ти Сорос ли се казва бе промит мозък. Я кажи как демократично нападнаха арабските държави. Оня ваксинирания дето гушна букета разклати една епруветка пред ООН и вкупом англосаксонската демокрация нападна независима държава. Де се родихте толкова про сто незнам.
31
6
 
24
 
! Отговори
Отряд1 преди 2 години
Ако някой някъде реши да нападне Русия, не мислете, че Китай, Индия, Пакистан и Иран ще седят безучастни.... ако някой някъде реши да напада Русия, това ще постави краят на човешката цивилизация, тъй като една ракета води със себе си втора ракета, две ракети водят след себе си още две ракети и така за няколко часа можем да зачеркнем с изключетелен замах целият живот на планетата. Безос, Мъск - хвърляйте семенна течност в космоса с надежда да се "захване" на друго място...
30
26
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Разни варели из морето...
29
31
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
***. Цял живот против християнските свят и Европа. Сега вече лапатт на жълтитее гридии. Кога руснаците ще ги окачат на дърветата тея национални предатели.
28
10
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До АнонименКва демокрация ве брато? 90% няма с кво си платят тока... То хляб и сол яде, ама демакратичен в главата и свободен да избира... Хляб или сол... Гати мисленето, гати мизерията... Бедни хора с бедни мисли... Толкова след 25 години демокрация!
27
23
 
6
 
! Отговори
24 преди 2 години
До: 25 Дъвча ли? А сега докажи че "дъвча"! И докажи как "дъвча"! Още със зараждането на СССР е имало опити за демократично управление. Всичките са завършили с неуспех. Опити за демокрация в Русия има и сега. Пак, с пълен провал.В западни държави като САЩ демокрацията е жива! Но тя ще умре и там, ако не се защитава.Опити за ликвидирането и не липсват.
26
7
 
22
 
! Отговори
Христо Христов преди 2 години
До 16"Хербст подчерта, че санкциите могат да разрушат руската икономика." - то пък остана нормален човек да вярва на американците...
25
3
 
19
 
! Отговори
До 24 преди 2 години
Дъвчеш думата демокрация, също както неграмотният ти дтарец дъвчеше думата комунизъм. Ама си про'ст до го вденеш.
24
40
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Дреме ми какво може Русия. И на американците им дреме. Западният свят е демократичен, за разлика от източния.Щом руснаци и китайци обичат да си правят съвместни учения - нека си правят! Никой не им се бърка!Лошото е когато западни демократични държави провеждат военни учения, Русия се намесва и ги осъжда!!!?Защо???
23
9
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Русия може всичко!
22
19
 
6
 
! Отговори
Уточнение преди 2 години
До Анонимен 18 Може би не знаеш, че Хокайдо НИКОГА не е бил руски! НИКОГА!
21
8
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
16, пиндостанските заплахи са предназначени за слугите и васалите. Казват, че преди 10 дни в Москва, Виктория Нудълман се е молила Русия да отложи старта на дедоларизацияъа в продажбата на енергоресурси. За разлика от посланик Джон Хербст, Виктория Нудълман стои неизмеримо по-високо на служебната стълба на държдепа.
20
5
 
13
 
! Отговори
Гошо преди 2 години
До Анонимен18Е то колко руски е бил по ония времена на Екатерина друг въпрос Реално никой не е живял там може да се каже По тая логика и голяма част от тихоокеанското крайбрежие на САЩ също е била руска
19
10
 
31
 
! Отговори
РУССКИЙ ОККУПАНТ преди 2 години
Туку виж акостирали в Токио ...........за постоянно ! Тогава Япония ще се присъедини към Курилските острови !
18
7
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Гошо, политиката е изпъстрена със символика. Има огромен символизъм във факта, че група от 10 руски и 5 китайски кораби преминаха през Сангарския пролив (протока Цугару), който протича между главните японски острови Хоншу и Хокайдо. Може би не знаете, но остров Хокайдо не толкова отдавна беше руски остров.
17
17
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това изглежда като сцена от някой филм, където тримата главни герои Джон, Сергей и Чунгма На се съревновават кой е по по най, държейки по един нов в ръка. Накрая ще оцелее само един, защото другите двама обсъждайки как да прецакат третия са си заболи ножовете в гърбовете докато се прегръщат взаимно.
16
28
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Бившият американският посланик в Украйна Джон Хербст заяви, че САЩ ще наложат сурови санкции на Русия, ако Русия присъедини Украйна! Хербст подчерта, че санкциите могат да разрушат руската икономика.
15
23
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
САЩ и Европейският съюз излюзоха с изявления, обещавайки да продължат санкциите и да се борят за деокупация на Крим. В самата Украйна заплашиха, че ще отнемат полуострова от Русия.