НАП започва масови проверки за плащане на ДДС при внос

Целта е да се пресекат злоупотреби
12
НАП започва масови проверки за плащане на ДДС при внос
Снимка: БГНЕС

Стотици инспектори на НАП, съвместно с други държавни органи, започват масов данъчен контрол за стоки, облагани с ДДС при внос.

Данъчните ще следят на място прилагането на режимите за освобождаване от данък върху добавената стойност при внос на стоки, които се внасят в България от трета страна, но предназначени за друга държава членка на ЕС. При тези случаи ДДС не се заплаща в България, а в другата държава членка, което е предпоставка за измами, съобщиха от НАП.

Ще се контролира и „чистият“ внос, в при който стоките основно от Китай и Турция се внасят и ще се потребяват в България. Тук главният данъчен риск е ниската митническа облагаема стойност, на която стоките се обмитяват, но тяхната продажна цена обикновено е десетки до стотици пъти по-висока, като необлагането с ДДС на тази разлика ощетява сериозно бюджета.

В кампанията на НАП всеки внос на стоки от трета страна в България ще бъде проследяван от момента, в който бъде оформен пред митническата администрация, приходната агенция ще наблюдава движението на стоката, документите за последващите и препродажби, като ще бъдат извършени минимум 10 000 проверки на място в складове, търговски площи и счетоводни кантори. Основната задача на данъчните е да гарантират, че се плаща реален ДДС.

Инспекторите на НАП ще извършват пълен мониторинг на фирмите, които извършват внос чрез обмен на данни с Агенция „Митници“. Звеното „Фискален контрол“ ще следи движението на стоките на територията на страната, а ревизори ще анализират стотици хиляди фактури и препродажбите на вносните стоки, като ще бъдат проверявани вносители, търговци на едро и дребно и при открити отклонения от облагане ще бъдат възлагани проверки и ревизии.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


12
Още по темата: НАПДДСзлоупотреби
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
0
 
! Отговори
Алеко преди 2 години
Нещо минава ли през "Солунската митница" файдата е само за...хайдутина.
9
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
За 3 800 по Еконт за две години ме проверяват вече 7 месеца, тъй че тези не са интересни нека приключат проверката с мен пък тогава да му мислят
8
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да не забравите да обмитите стоките от алиекспес за по 1-2лв!!!
7
0
 
10
 
! Отговори
Сержант преди 2 години
НАП да започнат да проверяват хората без доходи живеещи в палати за милиони, без ден трудов стаж.
6
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Прах в очите:1- Стока не се освобождава без внесен ДДС. Ако има далавера, ще е от митнически рушвети.2- Облекчен режим за ДДС при внос се ползва за липса на задължения.3- При транспорт за трета страна - тира трябва да е запечата.4- Проследяването на плащането на ДДС ще зависи от страната в която пристига - значи пак не е по силите на нашия НАП.И последно - Какво стана с обещаните проверки на компании, пак атаката ще е срещу малкия бизнес, а не с/у Лукойл, ЧЕЗ, ЕОН, военни заводи и т.н.
5
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Скъпите коли са най голямата измама сега.Предимно внос от САЩ влизат като ударени и удрят по бюджета яко.
4
0
 
7
 
! Отговори
Кики преди 2 години
НАП да започне от Илиенци,! Навсякъде продават фактури от *** "търговци"!
3
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А Румен Спецов него кога ще го проверят за 1,5 млн лв неплатени ДДС? Защо само проверяваме и заклеймяваме другите, когато има нарушения?
2
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Пак ще тормозят малките фирми. Да ходят за рънчат Лукойл. Там милиард данъци годишно се краде!
1
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Лападжиите