Преговорите между Русия и САЩ продължиха над 7,5 часа

Рябков и Шърман ги определиха като откровени и директни
Обновена: 10 яну 2022 21:40 | 10 яну 2022 21:40, Веселина Йорданова
43
Преговорите между Русия и САЩ продължиха над 7,5 часа
Снимка: БГНЕС

САЩ и Русия завършиха преговорите си по сигурността в Женева, предадоха световните агенции. Разговорите продължиха повече от 7,5 часа на територията на постоянното представителство на САЩ в Женева. В хода на консултациите имаше няколко почивки.

След края на разговорите в 16.32 ч. местно време ръководителите на двете делегации Уенди Шърман и Сергей Рябков дадоха изявления за медиите. Пред медиите Рябков заяви, че Русия е казала на САЩ, че няма намерение да напада Украйна, предадоха световните агенции.

"Обяснихме на колегите, че нямаме и не може да имаме никакви планове, никакви намерения за нападение на Украйна, а всички мероприятия по бойна подготовка на войските, нашите сили са осъществявали в пределите на нашата национална територия. Няма основания за опасения от какъвто и да е сценарий за ескалация на напрежението в тази връзка", каза Рябков, цитиран от ТАСС.

Той заяви, че САЩ взимат много на сериозно руските искания във връзка с гарантиране на сигурността. Той обаче добави, че САЩ не трябва да подценяват риска от конфронтация, предаде Франс прес.

Рябков добави, че разговорът със САЩ относно гарантиране на сигурността е бил сложен, дълъг, много професионален, задълбочен, конкретен и без опити да се заобикалят острите ъгли, предаде ТАСС. Той допълни, че ситуацията с двустранните преговори не е безнадеждна. Ползата от провеждането в Женева на такива разговори е била в това, че за първи път двете страни са могли да поговорят по въпроси, които по-рано не са били повдигани и да назоват нещата с истинските им имена, което само по себе си има оздравителен ефект върху отношенията на Русия със Запада, смята Рябков.

Рябков заяви, че позицията на Русия относно гаранциите за сигурността е твърда, но Москва не е повдигала ултиматуми. Русия е разяснила на САЩ в Женева защо за нея е абсолютен императив да получи правови гаранции за неразширяването на НАТО, посочи заместник-министърът. Той каза, че преговорите между Русия от една страна и САЩ и НАТО от друга по въпроса за сигурността не трябва да се проточват месеци или години.
Според Рябков база за договорености между Русия и НАТО относно гаранции за сигурността има и Русия се обявява за продължаване на диалога. Русия няма да отстъпва от своите искания за гарантиране на сигурността, подчерта обаче Рябков, но добави, че баланс на интересите между Русия и НАТО може да бъде намерен и без да се налага Русия да се отказва от своите искания.

Заместник-външният министър заяви, че Русия ще вземе по-нататъшни решения в областта на гарантиране на сигурността след провеждането на другите две важни срещи тази седмица, тази между НАТО и Русия в Брюксел на 12 януари и тази на Постоянния съвет на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа на 13 януари във Виена. Заместник-министърът каза също така, че Русия ще продължи ученията на своя територия, независимо от възраженията на НАТО.

Рябков съобщи и че, на преговорите в Женева е била засегната темата за бъдещето на Договора за мерките за по-нататъшно съкращаване и ограничаване на стратегическите настъпателни въоръжения.
От своя страна ръководителката на американската делегация на преговорите Уенди Шърман заяви, че Вашингтон е повторил пред Русия предупрежденията си в случай на инвазия на Украйна, предаде Франс прес. Тя поясни, че преговарящите страни са обсъдили евентуални реципрочни лимити на ракетите и на военните маневри в Европа. Вашингтон обаче е предупредил Москва, че политиката на отворените врати на НАТО трябва да продължи въпреки руските искания, заяви Шърман.

"Представихме известен брой идеи, въз основа на които двете страни биха могли да вземат реципрочни мерки в съотвествие с нашите интереси в областта на сигурността и които допускат подобряване на стратегическата стабилност", заяви тя.

"Ние сме обаче твърди в нашето противопоставяне на предложения в областта на сигурността, които са напълно неприемливи в САЩ. Ние няма да позволим на никой да сложи край на политиката на отворени врати на НАТО", добави Шърман.

Тя разказа, че е повторила пред руския си колега, че всяка инвазия на Украйна ще доведе до значителни и огромни последици на Запада спрямо Русия.

Шърман съобщи, че е казала на Рябков, че Вашингтон няма намерение да преговаря по украинския въпрос, без да асоциира към тези разговори Киев, нито да обсъжда детайлно въпроса за архитектурата на сигурността в Европа без европейците.

 

Шърман каза, че засега Русия не е дала отговор на американското искане за деескалация на украинската граница. Тя обясни, че Москва би могла да започне тази деескалация, като изпрати в базите им своите военни, струпани по границата в последните седмици на границата.

Шърман съобщи, че е казала на Рябков, че САЩ са готови да продължат разговорите в скоро време, по-специално тези относно ракетите и ракетните системи, разполагани в Европа, предаде ТАСС. Тя обаче каза, че САЩ нямат намерение да обсъждат на преговори с Русия числеността на своите войски в Европа.

Шърман добави, че на преговорите е бил обсъден въпросът за военните учения в Европа. Двете страни са обсъдили пътищата за установяване на взаимни ограничения на мащабите на военните учения на континента и за увеличаване на прозрачността относно тези учения на взаимна основа. Тази тема, според Шърман, ще се обсъжда и на разговорите НАТО-Русия в Брюксел в сряда.

Американската представителка определи разговорите, проведени днес в Женева като откровени и директни. Двете страни са се опитали да разберат взаимните си позиции, добави тя. (БТА)
 

 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


43
Още по темата: САЩрусия
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
0
 
5
 
! Отговори
КИРЕ преди 2 години
ШЕСТ ГОДИНИ УКРАЙНА НЕ ИЗПЪЛНЯВА МИНСКИТЕ СПОРАЗУМЕНИЯ-----ФРЕНСКИТЕ И ГЕРМАНСКИ ДЪРЖАВНИЦИ МЪЛЧАТ---ВЪПРЕКИ ЧЕ ТЕ ГИ СЪТВОРИХА И ПОДПИСАХА--ТОВА Е РЕЗИЛ
28
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Под Руските Знамена на Колена
27
11
 
5
 
! Отговори
Един от Юг преди 2 години
Щом алкашите казват че няма да нападът,чакайте в скоро време война!На алкохлизирани *** не се вярва, те правят точно обратното на това което казват!
26
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Врели - некипели ВСЯКА година. При "великия" Путин.
25
2
 
10
 
! Отговори
Врели - некипели преди 2 години
До Анонимен: "На година 400 000 млади руснаци напускат Русия" - коя година? За Елцин ли си чел? Че то сега всичко е затворено от запад за руснаци. И особено в КОВИД обстановка...
24
0
 
14
 
! Отговори
мда преди 2 години
Путин е добър човек-ще даде шанс на САЩ да оцелеят!Е,ако те не искат,то е друга работа.
23
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До АнонименМлади руснаци напускат Русия, но и зад граница остават руснаци верни на родината си. Купуват имоти в чужбина, създават семейства, правят деца и създават руски колонии. Аз руски просяк в Европа не съм виждал.
22
3
 
22
 
! Отговори
Пян_Гъ преди 2 години
Геополитиката е като сложна партия шах. Проблемите на САЩ - икономически, финансови, идеологически, расови и прочие - не им позволяват да се държат като през 90-те. Вече нямат ресурси и са втора цигулка. Русия ги изпревари във военно отношение. Ако не беше, отдавна да са я разпарчетосали. Светът вече не е същият.
21
11
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
На година 400 000 млади руснаци напускат Русия .
20
0
 
3
 
! Отговори
Крокодила Гена преди 2 години
До Анонимен 6 И ти като се събуди какво видя краката ти отвити и си бръкнал с два пръста в контакта.
19
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Русия се старае и прави най-доброто от себе си за да постигне с мирни средства дипломатическо решение на проблемите си. НАТО близо до границите на Русия е проблем за Русия и НАТО трябва да напусне тези граници. Ако САЩ не приемат мирните предложения на Русия, тогава ръцете на Русия са развързани за ответни действия. Тези действия могат да бъдат всякакви. На масата на президента Владимир Путин вече стоят оформени и завършени военно-технически решения.
18
4
 
21
 
! Отговори
Путин: преди 2 години
Ако балона НАТО се надува повече - може звучно да се пукне!
17
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"политиката на отворените врати на НАТО трябва да продължи въпреки руските искания" -- няма никакъв напредък, този Рябков кого иска да излъже? Преговори без ядрени ракети в Куба, и с бази на нато в полша и румъния? Някой се опитва да печели време, а другият не си е направил сметката докрая.
16
5
 
18
 
! Отговори
ОНЗИ преди 2 години
Военен съюз между Русия и най-мощната икономическа сила Китай обезмисля всякакви напъни на европейските и американски парвенюта !!! От друга страна при тези държави Русия и Китай няма и грам блъфиране - трябва да се внимава как се говори с тях !!!
15
6
 
14
 
! Отговори
нн преди 2 години
Тя те първа почва. Баба меца , т.е Русия се събуди. Времето на пияницата Елцин отдавна мина и дойде време когато НАТО и САЩ трябва да си обират крушите от източна Европа. САЩ и НАТО знаят, че Русия има огромен военен потенциал, а зад нея е Китай който никак не долюбва САЩ. Нещата са колкото прости , толкова с слажни.
14
1
 
16
 
! Отговори
Сигурността в Европа преди 2 години
Сигурността в Европа се договаря между Русия и САЩ. Васалът на САЩ - ЕС - беше унизително изключен. ЕС е незначителен.
13
4
 
4
 
! Отговори
Or a map преди 2 години
Да видите колко е голяма Русия.
12
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Никой не ви пречи да си държите задната врата отворена колкото искате.
11
5
 
7
 
! Отговори
Може да не съм прав преди 2 години
Ноо курса на долара тръгна надоли след тия 7,5 часа....
10
4
 
6
 
! Отговори
Путин е Велик! преди 2 години
Прави сами да си говорят като топ ЕС гейовете, така и локалните подражатели по сайта!