Чакат ни още години на скъпа енергия

Електроенергийният сектор трябва да се промени бързо
14 яну 2022 17:00, Нели Христова
57
Чакат ни още години на скъпа енергия
Снимка: Pixabay

Светът е изправен пред още години на високи цени на енергията и високи нива на емисиите, ако електроенергийният сектор не се промени по-бързо, след като миналата година търсенето достигна рекордни стойности, заяви Международната агенция по енергетика.

Икономическото възстановяване от пандемията, съчетано с необичайните метеорологични условия, е довело до скок на търсенето на електроенергия с повече от 6% през 2021 г. - най-голямото увеличение от 2010 г. насам, заяви МАЕ.

В абсолютно изражение увеличението от над 1500 тераватчаса е най-голямото досега, заяви базираната в Париж агенция в своя шестмесечен доклад за пазара на електроенергия. Това е довело до повишаване на цените до безпрецедентни нива, като емисиите от електроенергийния сектор са се увеличили със 7% през 2021 г. - исторически максимум, след като през предходните две години бяха намалели.

Въпреки че енергията от възобновяеми източници отбелязва "впечатляващ ръст", производството на електроенергия от въглища и природен газ достига рекордни нива, се посочва в доклада.

"При липса на по-бърза структурна промяна в сектора, нарастващото търсене през следващите три години може да доведе до допълнителна нестабилност на пазара и до запазване на високите нива на емисиите", заяви МАЕ.

Изпълнителният директор на МАЕ Фатих Бирол заяви, че емисиите от електроенергия трябва да намалеят с 55% до 2030 г., ако светът иска да постигне целта за нулеви нетни въглеродни емисии до 2050 г.

"Но при липса на сериозни политически действия от страна на правителствата, тези емисии ще останат на приблизително на същото ниво през следващите три години", каза Бирол в изявление. "Това не само показва колко далеч сме от пътя към нулеви нетни емисии до 2050 г., но и подчертава мащабните промени, необходими на електроенергийния сектор, за да изпълни критичната си роля в декарбонизацията на по-широката енергийна система."

Бирол също така предупреди, че високите цени на електроенергията "причиняват затруднения за много домакинства и предприятия по света и рискуват да се превърнат в двигател на социално и политическо напрежение".

На Китай се пада около половината от световния ръст на търсенето на електроенергия през миналата година. Страната се сблъска с прекъсвания на електрозахранването поради недостиг на въглища - проблем, с който се сблъсква и Индия.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


57
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Акциз на тока ще има за електрокарите. Производството на ток замърсява природата. Зареждането от битовата мрежа на електромобили ще бъде забранено. Ще се сложат специални щепсели с електромери и контрабандистите на битов ток за електромобилите ще бъдат съдени за ограбване на държавната хазна.
26
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
НОРМАЛНО Е ДА СЕ ВДИГА ТОКА.ПОДГОТВЯТ НИ ЗА ЕЛЕКТРО МОБОЛИТЕ,КВО ИСКАТЕ С 2 ЛЕВА ТОК ДА МИНАВАТЕ 500 КМ ЛИ??
25
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен # 43. Нищо не ви пречи ти и още няколко хиляди защитници на Украйна и Грузия да нарамите калашниците и да отидете да се биете за Украйна. Мисля, че няма да имаш много поддръжници - Готиното едно време Наде, Соломон Паси, Р.Плевнелиев и т.н. Останалите са на принципа Другари, дайте да дадем, но други да се бият. Само че баламите коронавирусът вече ги покоси. Останахте тарикатите.
24
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Струва ми се, че по начина, по който процедират ЕК, ЕП и партиите в него, Председателството на ЕС, този ЕС няма да просъществува дълго. Главна роля играят Германия, Франция, някои скандинавски държави и ЕНП под попечителството на германци. Още отсега има центробежни натроения, особено от източноевропейските държави, а сериозните гафове с природния газ и форсираната замяна на тока от АЕЦ-овете с ВЕИ принесъгласието на САЩ, Китай и Русия с това ни срива икономиката.Вижте отражението им в България
23
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нинова да внесе еФтин ток от СъвеЦкия Съюз. Стика се е омилквала на Путин, време е и той да и влезе в положение и да я свърши някаква.
22
6
 
4
 
! Отговори
ФАКТ преди 2 години
ПРИ ГЕРБ, НЕЩАТА ВЪРВЯХА ЧУДЕСНО! ТИЯ.... *** ХА ДЪРЖАВАТА, ОТ ВСЕКЪДЕ..... ХАХА ХАХАХААА.....
21
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Аз не мога да разбера,как токът произведен от българската АЕЦ,от български работници които получават български заплати трябва да е толкова скъп...то все едно го внасят от Нова Зеландия на батерии,такава му е цената...
20
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Всичко се развива както в сюжета на 1984. Прасетата са в стихията си
19
11
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Подмяната пак ви излъга!!!! В испания има 4% увеличение на тока, тука 300%-500%. Боко бил такъв, бил инакъв... сега добре ли живеете тъ.паци? Скоро ще дигнат и данъците тея некадърници.
18
1
 
16
 
! Отговори
В. преди 2 години
Забележете "Светът е изправен". Все едно идва астероид, а няма последици от безумната политика на Германия, от безкрайните саботажи на САЩ.
17
10
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Големи мошенци се оказаха Кокорчо и Кирчо. Гепиха пачките и сега се оправдават с международното положение
16
1
 
17
 
! Отговори
Жоро преди 2 години
6% увеличение на търсеното,като половината са от Китай. Но 30% увеличение на цената в Европа! Математика брат! Продължавайте да закривате ядрени ценрали и ще цъфнем та вържем.
15
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До преди месец всички се хвалеха как са ходили на протестите през 2020 и са се борили за справедливост. Напоследък повечето от участниците казват, че просто са минавили оттам и са надникнали да видят кой вдига толкова много шум. Интересно е, как се променят спомените на хората.
14
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Що така? Защо обедняхме, веднага щом хората от харвард започнаха да разпределят порциите?
13
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Цената на коловат енергия от газ усилено настига цената на киловат от нафта ,за промишлени потребители вече не е два пъти по ефтино а почти се изравнява така че се гответе да рипне и дизела ако минат на дизел
12
2
 
2
 
! Отговори
Dev преди 2 години
Средният нетен доход в нашия сектор е около 50 000лв годишно. До преди 2 години си беше горе/долу добре, но оттогава до сега цените на стоките, горивата, енергията се вдигнаха много. С двуцифрен процент. А заплатите ни не са помръднали.
11
1
 
4
 
! Отговори
анонимен преди 2 години
До пропуснали са ...... - може пък малко да се поспрат да се тъпчат в Европа с такова развитие на нещата. Интересно става, но дано не избие към бунтове и кървища.
10
2
 
6
 
! Отговори
анонимен преди 2 години
Пропуснали са в статията да ръчкат робите да се равъждат, защото кой ще плаща? Не тези, дето дефакто се плодят. Какво правим тогава?
9
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Значи докато енергийните системи не бяха свързани, в цяла Европа токът беше евтин. В момента, в който се либерализира пазарът, цените полудяха. Явно не енергията е скъпа, а има прекалено много спекуланти на клона.
8
1
 
4
 
! Отговори
Радой Ралин преди 2 години
Ми ще си го организирам - ти като искаш плащай и 5 лв. за литър бензин, щом си баровец!