82% от туркините не могат да си купят хигиенни продукти

Повечето турци имат пари само за най-основните неща
21 яну 2022 21:13, Нели Христова
45
82% от туркините не могат да си купят хигиенни продукти
Снимка: БГНЕС

Дамско бельо с червени петна: издигнаха го студентки по време на демонстрация пред Данъчната служба в Измир. „Нямаме пари за дамски превръзки, нямаме дори пари да се храним по два пъти на ден“, скандираха те.

Как дамските превръзки и тампоните се превърнаха в лукс

Студентки в турски университети протестират вече от месеци срещу драстично нарасналите цени на хигиенните продукти за жени. Те настояват да се отмени ДДС в размер на 18% върху тези продукти, защото те не са някаква луксозна стока, а насъщна необходимост. Всъщност би трябвало държавата да ги раздава дори безплатно, настояват студентките.

Лейланур Мавили, студентка от Анкара, се оплаква, че парите в портмонето ѝ от месец на месец губят покупателната си стойност. А нейната колежка Зейнеп Курт добавя, че от стипендията ѝ в размер на 800 лири 50 лири отиват за дамски превръзки. Тя обяснява и още нещо важно: дамските хигиенни продукти очевидно се смятат за нещо неприлично, след като се продават само на определени места, при това задължително в черни найлонови торбички.

Протестът на студентките срещу цените на дамските превръзки онагледява един много по-голям проблем: обезценяването на турската лира доведе до експлозия на всички цени, инфлацията в страната достигна небивало равнище за последните 19 години. В началото на годината бяха драстично повишени и цените на газа и тока - за домакинствата с 50%, а за фирмите дори с над 100%.

Повечето хора в Турция вече не се справят с поскъпването и в най-добрия случай имат пари само за основните хранителни продукти. Опашки се вият пред държавните пунктове за евтин хляб в Истанбул и Анкара. По пазарищата все повече хора, най-вече възрастни, след края на работния ден ровят в кофите за боклук и събират от земята плодове и зеленчуци, които стават за ядене. А в много супермаркети вече дори най-нормални стоки като бебешките храни, кафето или сиренето се подсигуряват електронно срещу кражби. А ако се върнем към дамските превръки, които поскъпнаха с повече от 50%: според проучване на една неправителствена организация 82% от туркините вече не могат да си позволят да си купуват хигиенни артикули.

"Използват листа, в които увиват чиста пръст"

Гинеколожката Ирмак Сарач твърди, че особено за сезонните работнички положението става направо непоносимо. „Научаваме, че жените са принудени да използват листа, в които увиват чиста пръст“, казва лекарката и също призовава държавата да раздава безплатно дамски превръзки и тампони. В Турция обаче е много трудно да се обсъжда подобно предложение, тъй като в обществото не се говори по теми, смятани за неприлични.

Протестиращите студентки обаче не губят кураж. "Ние не сме виновни за икономическата криза. И не искаме да носим последствията", скандират те пред Данъчната служба в Измир. "Дамските превръзки и тампоните не са лукс, та се основна потребност", повтарят младите жени.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


45
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Пълни глупости и щуротии. Купуват си на воля, а ние неможем да си платим тока. Може би ни очаква тази участ след някой и друг месец.
34
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А възможно ли е да са ги изкупили в Одрин българските туристи?
33
2
 
8
 
! Отговори
Елф преди 2 години
Голяма лъжа. Вярно е, че има инфлация и поскъпване . Но това за задължителни черни найлонови торбички, "чиста пръст, за кафето и сиренето е пълна лъжа.
32
4
 
1
 
! Отговори
Забремин ефенди преди 2 години
Поставям инжекции срещу дамски цикъл! 9 месеца пълна гаранция! После елате пак за втора доза препарат Мъдурна (собствено производство, качеството е гарантирано)!
31
1
 
6
 
! Отговори
Отговарям сериозно преди 2 години
До Младеж Лигнин от аптеката, сгънат по определен начин. Преди него - специално ушити многократни превръзки от тензух, които са си перяли и сушали.
30
5
 
4
 
! Отговори
ЧИТАТЕЛ преди 2 години
В Корана нищо не е казано за дамски превръзки, значи са неннужни.
29
8
 
2
 
! Отговори
Ебльо преди 2 години
До 37никъде не е казано, че не се продават. Нямат кинти кадънките, тей е като са едни мързелани и само се чудят кой да им го сложи
28
2
 
13
 
! Отговори
Аноним преди 2 години
Съвсем свободно и открито се продават в големите супермаркети, навсякъде.
27
2
 
1
 
! Отговори
Теди преди 2 години
Мимито Алексиевата и Данито Румънката срещу Корнелията бой ама бой - много се бият
26
15
 
2
 
! Отговори
Ами преди 2 години
Да се върнат в майка България, сигурно поне половината от тях са с български корени !
25
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Първобитните са били постоянно бременни. Сега са доста глезени.
24
7
 
6
 
! Отговори
Ебльо преди 2 години
да слагат гъбата от мивката за чинии. Изстисква я 2 пъти като се напълни и пак слага
23
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Парите за операции на носовете им в Истанбул, отиват за дамски превръзки. Това ли ви е справедливостта? Боко ще отиде с Чувалчето и ще им плати. Турция сега е само за евро и злато. Евтини жени, за един пакет превръзки са готови на турска ч.
22
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А презервативи купуват редовно и не се оплакват. Да спрат презервативите.
21
9
 
36
 
! Отговори
Реалист преди 2 години
Не ги мислете туркините, те си спазват хигиената.Обърнете внимание на некои български депутатки дето са толкова прости, че миришат на скумрия.
20
9
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Прави са,да ги раздават безплатно,това не е нормално.Ердо да подсигури жените,иначе тръгват инфекции.Ако толкова им е неудобно да се коментира,да ги раздават семейните лекари.То не че и нашата инфлация е за подценяване,но Кокорчо хвърля единствено празни приказки в пространството ,нямат никаква програма,пък и те са изключително финансово подсигурени.9 млрд. за 9 дни плячкосаха,преди това 9 млрд.кредити без отчет и това са милиарди ,с мерки никакви,ни за ток ни за цени.
19
13
 
17
 
! Отговори
факт преди 2 години
а ердоган иска да влиза в ЕС , ужас . тия 90% живеят в 15 век .
18
11
 
13
 
! Отговори
КараКонджул преди 2 години
Че кой им позволи да излизат извън харема? Поръчал съм на евнуха да купи всякакви памуци.
17
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
19 Неграмотен си .Не си за тук.Лека нощ!
16
12
 
9
 
! Отговори
Bay Ganyo преди 2 години
V BG jenite polzvat zlatni prevrizki....Ne razbiram zashto sa se pritesnili za turkinite v Turtsiya a ne gledat svoya rezil.....