Путин нарече санкциите срещу Русия "икономическо самоубийство"

Турция спира Швеция и Финландия за членство в НАТО
17 май 2022 20:45, Йоана Цонева
75

Руският президент Владимир Путин нарече санкциите "икономическо самоубийство", а решението за ембаргото над руския петрол буксува. Българският премиер Кирил Петков изрази категорична позиция, че ще има изключение за България. В Брюксел пък се провежда среща на военните министри, след решението на Швеция и Финландия да се присъединят към НАТО.

Още две седмици може да минат преди Европейският съюз да успее да се договори за шестия пакет от мерки срещу Русия. Унгария остава твърдо против ембарго над петрола от Русия, пише Bulgaria ON AIR.

"Унгария се нуждае от време, за да адаптира своите енергийни системи за нова инфраструктура и по-скъпи алтернативи на руския петрол", коментира върховният представител на ЕС по външна политика Жозеп Борел.

На среща с газовия и петролния сектор руският президент Владимир Путин сравни санкциите с инквизиция. Според него това е икономическо самоубийство.

Още по темата
"Днес виждаме, че по абсолютно политически причини, поради собствените си амбиции и под натиска на американското господство, европейските държави налагат все нови и нови санкции на пазара на петрол и газ. Това икономическо самоубийство, разбира се, е вътрешна работа на европейските страни", изтъкна руският президент.

На този фон - след вчерашното решение на парламента и правителството в Швеция за присъединяване към НАТО, Стокхолм подписа официално искане. Молбата за членство ще бъде подадена заедно с тази на Финландия. Голямата въпросителна тук обаче не е недоволството на Русия, а ветото на Турция. В Брюксел се надяват различията да бъдат преодолени. След външните министри на Съюза сега има среща на военните.

"Сигурен съм, че те ще получат силна подкрепа от всички страни членки, защото това увеличава нашето единство и ни прави по-силни. Става точно обратното на това, което Путин искаше да постигне - да намали разширяването на НАТО до границите с Русия", подчерта Борел.

Турският президент заяви категорично, че няма да подкрепи Швеция и Финландия. А според Люксембург, Анкара иска да изтъргува подкрепата за членство срещу американски изтребители.

"Съединените щати отказаха доставката на 100 изтребителя Ф-35, защото Анкара купи руски противоракетни системи С-400. Сега Турция иска Ф-16, което се обсъжда в американския Конгрес. Ердоган просто упражнява натиск тази сделка да се случи", отбеляза външният министър на Люксембург Жан Аселборн.

Утре Вашингтон очаква визитата на турския външен министър Мевлют Чавушоглу, като след него Джо Байдън ще приеме президентите на Финландия и на Швеция.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


75
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
67
0
 
1
 
! Отговори
Паню Баирски преди 1 година
Турците трябва да се изритат от НАТО.
66
0
 
2
 
! Отговори
Дидо преди 1 година
Най голямото мижитурка е Борил.
65
0
 
1
 
! Отговори
R.A.T.M преди 1 година
Мерят си мъжките достойнства Путин и Макрон. Влиза Зеленски и казва, а на Байдън е най-голям.
64
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Много хора по форумите имам чувството че не ходят да пазаруват. Може би американските НПОта не са им платили поради некадърността им. На Путин и на Русия се присмиват а не виждат гредата в своите очи. Инфлацията у нас и на запад е баснословна.
63
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Много хора по форумите имам чувството че не хдят да пазаруват. Може би американските НПОта не са им платили поради некадърността им. На Путин и на Русия се присмиват а не виждат гредата в своите очи. Инфлацията у нас и на запад е баснословна.
62
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До ми да, всеки сам си слага първия плюс.
61
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До ми да, sorosoidite изгониха 3 млн. българи. Това ми е кратката реплика.
60
1
 
1
 
! Отговори
ми да преди 1 година
Прав е съдейки по нас като държава или по скоро като индиански резерват наистина е прав ние не сме на дъното а под дъното застаряваща нация измираща от 9 на 6 милиона но ако махнем и гастарбайтарите които са по европа и са като икономически донори май не сме повече от 4 милиона та извода всеки сам може да си го направи
59
10
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Путин си мислеше, че запада не може без неговия нефт и газ, но се оказа, че той не може без техните пари. Скоро ще се чуди как да плаща заплатите в непроизвеждащата нищо Русия.
58
10
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Само дето Путин не споменава, че самоубития е Русия.
57
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не че ми пука особено какво има да каже джуджето, от некадърници акъл няма нужда да искаме.
56
2
 
6
 
! Отговори
Хюго Бос преди 1 година
Извикани на инструктаж от господаря им в САЩ.
55
10
 
9
 
! Отговори
Боголюбов преди 1 година
Този кандидат за световен император си въобразява,че санкциите са за нас - не бе,това рищ,та са за вас и вие много скоро ще усетите тяхната сила,защото те са на всички нива и в много посоки -това си заслужавате! С думите си изобщо не си мисли,че ще ни уплашиш!По-добре мисли как ще ги преодолеете вие там,а за нас не бери грижа !!!
54
8
 
8
 
! Отговори
Алекс преди 1 година
Другарят Вова да обясни защо всички автомобилни заводи в Русия не работят.
53
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До питанка Във дупката на Азов.
52
9
 
13
 
! Отговори
Светозар преди 1 година
Путин е труп ! Ама, още не го знае. Без значение от пропагандата и руските трроляги, руснаците тепърва ще почнат, да усещат санкциите. Просто още не са натръпнали, заради войната и краткия период от време. Но положението за тях няма да се подобрява, а само ще се влошава. Санкциите ще продължат години. Желязната завеса също. Ама, много години.
51
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Гост Те, немците могат скоро да минат и на фотокинеза, ама ние без сланинка не можем. Т.е , дойчовците ще питат има го, нема го, ще дойде, нема да дойде слънцето, ето го доде за 3 минути, ама ние е добре да си държим свинкята.
50
8
 
11
 
! Отговори
Путя не харесва.. преди 1 година
Пymлеp май не му харесва как се прави бизнес с китайците и kвичи на умряло.
49
7
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Прав е, самоубиха се в Русия. Сега идва глада и желязната завеса. Скоро интернета ще им спрат, ще се върнат във времето мобифоните и Ладите.
48
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Джуджето комик Володимер Зеленски WANTED.