Тежки боеве около Северодонецк и Лисичанск

Русия опитва да отреже снабдяването на украинските военни
22 май 2022 17:36, Александър Попов
208
Тежки боеве около Северодонецк и Лисичанск
Снимка: БГНЕС/ЕПА

Продължават ожесточените сражения около градовете Северодонецк и Лисичанск в източната украинска Луганска област, голяма част от която вече е под контрола на руските въоръжени сили и подкрепяните от тях сепаратисти, предаде ДПА.

Генералният щаб на въоръжените сили на Украйна съобщи днес, че украинските позиции по цялата фронтова линия са подложени на артилерийски обстрел. Руските сили безуспешно са се опитали да щурмуват села северно, източно и южно от Северодонецк. Продължават тежките боеве и за населени места между Лисичанск и град Бахмут, в Донецка област на юг, пише още в комюникето.

Руската армия от дни се опитва да отреже украинските военни части около Северодонецк и Лисичанск от техните снабдителни линии откъм Донецка област, отбелязва ДПА.

Вчера руските сили са разрушили умишлено с 240-милиметрови минохвъргачки мост между двата града близнаци над река Северски Донец, казаха украински източници.

Те съобщиха за артилерийски обстрел и бомбардировки и в Донецка област.

Министерството на отбраната на Руската федерация обяви, че през последните 24 часа са били поразени близо 40 цели, включително пет оръжейни склада, в Донбас, предадоха ДПА и Ройтерс.

Руската армия е ударила с ракети и артилерия общо повече от 580 мишени в цяла Украйна, каза в редовната си сводка генерал-майор Игор Конашенков. Говорителят на руското министерство на отбраната отбеляза, че освен в Донбас, са били поразени цели в южната украинска Николаевска област.

Парламентът на Украйна удължи днес военното положение и общата мобилизация в страната с три месеца - до 23 август, предадe Франс прес.

Президентът Володимир Зеленски подписа съответните два указа на 24 февруари - деня, в който започна руската инвазия. Оттогава военното положение и общата мобилизация, въведени първоначално за по един месец, бяха удължавани два пъти за аналогичен период, припомня АФП. Новото удължаване е с три месеца.

На фона на ожесточените сражения в Донбас, Михайло Подоляк, съветник на Зеленски и член на украинската делегация в преговорите с Русия, изключи вчера възможността за договаряне на прекратяване на огъня и териториални отстъпки, отбелязва Ройтерс.

"Войната няма да спре, ако Украйна отстъпи и приеме руските условия. Тя просто ще бъде поставена на пауза за известно време", каза Подоляк. Той добави, че след това руските сили "ще започнат нова офанзива, още по-кървава и едромащабна"./БТА

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


208
Още по темата: войната в Украйна
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
133
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 150След като хохолите казаха, че азовци са пратени на курорт, а не са се предали в плен още ли им вярваш? Мемориала Бабин Яр си стои непокътна, нищо, че Зеленски обяви, че руските варвари са го унищожили. Онзи ден "убит"руски генерал връчва отличия. Бре! В началото на операцията героично загиналите и посмъртно наградени украински граничари от Змийски остров слизат живи и здрави от руски катери! Независимите експерти говорят за 20хил.украинци, срещу 10 хиляди"руснаци".
132
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 152------Хкрементче, няма дума "рашист", освен в украинските "медии"! На тях ли служиш? Всяка тяхна информация е ЛЪЖА! 29000 убити руснаци! Вярваш ли си?Май е време Русия да извади термобаричните огнехвъргачки!
131
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До бай дрън. Никой на Запад не се интересува от правата на хората в Украйна, защото такива няма. Нито за бългрите там нито за руси но хората се страхуват да го кажат. Може би и аз трябва да се страхувам. Ако хората имаха права нямаше да има война. Никой не напада демократична страна. Така мисля...
130
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До бай дрън. Въпроса ти е риторичен нали. Те трият всичко по умно. Отнемат достъп само защото човек е проумял че FCKPTN е бот което е очевидно, призовава към смърт на невинни жени лекарки дори манипулират лайкове и лансират троловете. Особено в почивните дни и нощната смяна. Отговора е ясен. Без коментар.
129
2
 
12
 
! Отговори
Бай Дрън преди 1 година
Искам да попитам нещо превеждащите статии и не само. Защо пишете Володимир, след като на български е Владимир? Питам, защото в Украйна българите с имена Владимир бяха преименувани на Володимир. Вие украинска медия ли сте или българска?
128
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До "Защитниците..." това го пускаш във всеки форум. Не ти ли е неудобно. Жертвите и разрушенията на Украйна са много повече но това явно не те притеснява. Ти не гледаш Украйна да е добре гледаш Русия да е зле. Боже пази.
127
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ГЩ на ВСУ защо никога не казва какви са жертвите от украинска страна. Факт.
126
14
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Защитниците на Украйна "изпратиха в ада" повече от 29 хиляди нашественици. През изминалия ден военните ликвидираха още 150 рашисти.Това се казва в съобщението на Генералния щаб на въоръжените сили на Украйна в социалната мрежа
125
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
149 какъв епитет и каква метафора. За Оскар си и ти
124
15
 
9
 
! Отговори
...до 147 преди 1 година
Вие русо-*** твърдите това вече от 3 месеца, как са се предавали с цели батальони украинците, как руснаците са мачкали по цялата фронтова линия, и за някакви прецизни ракетни удари бленувате...а истината я виждаме, освен няколко села в донбас и един металургичен завод, какво друго са постигнали непобедимите? Какво стана със славната армия около Киев?И ако е било тактическо изтегляне, както твърдите, защо не удариха в гръб Украинците които защитават Донбас, а направо ''запалиха'' към Русия.
123
5
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нощната смяна на американците пристига. Мисля да си лягам да не получа удар.
122
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До обективен абсолютно точно и обективно казано.
121
8
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До анонимен. Не падай духом. Сложих ти плюс за кураж. Не че заслужаваш. Обаче Русия и руснаците винаги побеждават. Бисмарк го е казал.
120
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Петко добре сега какво правим ние дето на практика недолюбваме Сащ чесно казано, но към украинците да кажем имаме милост не че заслужават ама е някак политкоректно а пък Сащ дано да се задават с тия милиарди дето ни ги взеха за бог да прости ей тъй на.
119
17
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Няма да успеят Руснаците. Прекалено много помощ имат Украинците за да загубят. Как мислите, че потапят корабите на Русия хора, които нямат флота и брегова охрана? Не е като САЩ да нямат дрони в това въздушно пространство и да не могат тези дрони да насочват ракети. Близко е до ума, че всички помагат на Украйна не само с пари и техника, а и с всичко останало. Ако беше сама Украйна без значение от финансирането да са загубили преди седмици.
118
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До дяконъ нищо не ти разбирам. Може ли да бъдеш по ясен.
117
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До "руснаците са"...Кой ти спусна тия опорки. За пари ли написа това злобно изказване. Който пише за пари в ада ще да гори. А който не пише за пари но е злобен без основание дано бъде още по тежко наказан но по божия воля.
116
3
 
9
 
! Отговори
дяконЪ преди 1 година
направо ги сцепваме.Татуасите идват към вас (у нас) после ще ги чистим и там......Нощен щурм ...Имаме попълнение и от тяхна страна, мдааа някои прогледнаха ?!?!?!Скоро Одеса21:0
115
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До анонимен.Тези западни фирми сигурно и данъци не плащат освен заплати. Монополистите оператори системно тормозят хората. Безразборно им вземат личните данни. Продават дълбокозамразено месо и други нискокачествени стоки и пречат на работещите български производители да си реализират продукцията.
114
29
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Руснаците са .. племе