СЗО: Не е нужна масова ваксинация срещу маймунска шарка

Необходими са добра хигиена и безопасно сексуално поведение
24 май 2022 08:16, Елка Василева
70
СЗО: Не е нужна масова ваксинация срещу маймунска шарка
Снимка: архив, БГНЕС

Световната здравна организация (СЗО) не смята, че установяваните в последно време случаи на маймунска шарка извън Африка налагат масова ваксинация. Според нея мерки като добрата хигиена и безопасното сексуално поведение ще са ефективни за овладяване на разпространението на заразното заболяване, каза високопоставен представител на СЗО, цитиран от Ройтерс.

Ричард Пебоди, който ръководи екипа на европейския клон на организацията за високорисковите патогени, заяви в интервю за агенцията, че наличните доставки на ваксини и лекарства са сравнително ограничени.

Той каза това в момент, когато американските Центрове за контрол и превенция на заболяванията обявиха, че се подготвят да ваксинират близките контакти на хора, болни от маймунска шарка, отбелязва Ройтерс. Също вчера Германия заяви, че разглежда различни варианти, а Великобритания предложи ваксини на някои здравни работници.

Властите в Европа и Северна Америка проучват над 100 потвърдени и предполагаеми случаи на маймунска шарка. Засега не е установена причината за най-голямото разпространение на инфекциозното заболяване извън Африка, където то е ендемично. Много от заразените, но не всички, са мъже хомосексуалисти, отбелязва Ройтерс.

Франс прес посочва, че това, което озадачава и тревожи експертите, е едновременната поява на случаи в редица държави, най-вече в Европа. При това заразените не са пътували до Африка.

Основните мерки за овладяване на разпространението на маймунската шарка са проследяването на контактите и изолацията, каза пред Ройтерс Пебоди. Той се аргументира, че вирусът не се предава много лесно, нито е причинил засега сериозно протичане на заболяването. Освен това ваксините, използвани срещу маймунската шарка (по принцип те са срещу на практика изчезналата едра шарка), може да имат някои сериозни странични ефекти, обърна внимание представителят на СЗО.

В САЩ засега е потвърден един случай на човек с маймунска шарка - в щата Масачузетс, посочва Франс прес. Четири други случая са анализирани, но е много вероятно също да са на това заболяване - по един в Ню Йорк и Флорида и два в Юта. И петимата са мъже, пътували в чужбина.

Здравните власти в Мароко междувременно съобщиха за три предполагаеми случая на маймунска шарка.
/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


70
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
49
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
54, мимунко, квото си написал предполага че ваксажийчетата не се заразяват от ковид. Точно обратното е, не само че се заразяват с ковид, ами и много повече от неваксинираните нормални хора. Защо ли? Защото ви е унищожена имунната система, мимунко. Дано ти уври чуттурата и да схванеш. А дано, ама надали!
48
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Плоскоглавите неразсъждаващи невярващи в науката антиваксъри пак ще изфабрикуват конспирации около маймунската шарка. Нищо че СЗО не препоръчва тоя път ваксинация. СЗО винаги е виновно.
47
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Плоскоглавите, неразсъждаващи, невярващи на науката или на реалността ваксизависими пак ще търчат да се набодат с няколко инжекции. Доживотни абонати за боци-боц.
46
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Друго си е да видиш циреите по цялото тяло. А то с ковид, не виждаш. Как да видиш, че бъбреците не работят, или белият дроб не работи, или как не работи сърцето, или пък енцефалита. Антиваксъра-конспиратор иска око да види, ръка да пипне. ***!
45
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ми не е нужно, само на джендърите. Те обичат да се "боцкат"
44
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Аааа, не е честно така. Едни ще се ваксинират, други не! Трябват още "тревожни случаи" за началото на панаира.
43
13
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Света без САЩ,НАТО,ЕС и СЗО отива на кино.Няма да може да пишеш тук такива недоимъчни неща.А този път ако стане пандемия ще.си.първия за ваксина,не за нещо друго,а заради мехурчетата които са гадни и стават на гной.И другото важно е че умират до 10%.На практика ако стане у нас и се заразят 100 човека ,10.умират.А като Ви познавам този път ще сме прави в света,а не втори.Зано отиде в Русия тази болест.За да спре тази война ненужна на никой.
42
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ако бъде унищожено всичко от теб изброено,света ще загине скоростно.
41
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Засега не е нужна,но като гледам нещата май ще стане. И този път хората панически ще се ваксинират,не за нещо друго ,а защото тази шарка е видима ,не е като ковида да го тестваш.На простия човек му трябва това.Катп види тези мехурчета на живо ще се наака.Докато при ковида манипулаторите лесно манипулират хората без мозък,защото не се вижда.
40
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Как не е нужна масова ваксинация. Помислете за БИГ ФАРМА, ами че тя ще фалира.)))
39
19
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Швеция , 9 млн ваксинирани от 11 млн население. Един болен от шарката, върнал се наскоро от Африка. Обаче според конспираторите , файзер ваксината е виновна. Бааах ти ***....те!
38
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не се говори и за убер ваксините - тези, дето те предпазват от ЦЯЛО семейство вируси, както и бъдещи мутации, с 99.99 процента сигурност. Свят без настинка и грип, хич не им се харесва.
37
0
 
11
 
! Отговори
анонимен преди 1 година
Значи, мерките на България трябва да включват тестване на хора пристигнали наскоро от Африка, мъже и жени правили секс с лица от африкански произход или от рискова група/сещате се за кои говоря/,доброволно ваксиниране на хората от тази група. Останалите да пазим лична хигиена и да си живеем живота. Никакво затваряне ,маски и други простотии. А! И да се забрани гей парада. Ще пламнат и после ще страдаме всички.
36
4
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Я кажете дали всички заразени с шарката са ваксинирани срещу Ковид. Ей така питам от любопитство :)
35
5
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
САЩ, СЗО, ЕС, НАТО - агресори, воюващи срещу човечеството. Трябва да бъдат унищожени!
34
3
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тестват почвата за нова глупост, която да пробутат. Ама хората не им се връзват вече. Една и съща карта не се играе в два поредни хода. Много трудно хората в следващите 10-20 години ще се закачат на същата кука. Така работи човешката психика, ама рептилите не се отказват, защото се имат за богове. Бог е само един и ще ги накаже всичките, които тероризираха света през последните 2 години. А ако наесен пак тръгнат постарому, ще има убити политици и изринати правителства този път.
33
3
 
23
 
! Отговори
SS преди 1 година
Искам зелени сертификати за всички хомосексуални за това ,че са здрави и не разнасят болести ! Така както искаха от нас чесните и почтени люде ! Спомняте ли си каква злосна кампания се водеше за тия които не искаха да се ваксинират и как ни наричаха антиваксари ? И как едва ли не ни вменяваха вина ,че разнасяме болеста ? Иначе ,ако се стигне до нов локдаун този път ще има непредсказуеми последици ! ПРЕДУПРЕЖДАВАМ !
32
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 33 - Хм, дам ... СЗО придоби повече власт от някой големи държави, Файзер си качи цените на акциите с 80%, като в момента стурва повече от България, но да, няма проблем. Изобщо никой не злоупотреби със ситуацията.
31
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Интересно, как го решиха след МАСИВНА негативна обществена неприязъм ... Не си мислете, че има нещо случайно - правят си яко проучваня за това, което "ще мине" и кое "може да ни коства работата, свободата и живота, защото алчните ни *** искат повече власт и пари", така че действат много внимателно.
30
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
.... Но зомбитата може да се дупчат по желание.