Българинът сви покупките, спад с 3% на търговията с храни

Потреблението през юни е намаляло с 1,4% спрямо май
41
Българинът сви покупките, спад с 3% на търговията с храни
Снимка: Pixabay

По предварителни сезонно изгладени данни през юни 2022 г. оборотът в раздел „Търговия на дребно, без търговията с автомобили и мотоциклети“ по съпоставими цени намалява с 1.4% спрямо предходния месец.

През юни 2022 г. оборотът в търговията на дребно, изчислен въз основа на календарно изгладени данни, запазва равнището си от същия месец на 2021 година.

Още по темата

През юни 2022 г. се наблюдава намаление на оборота спрямо предходния месец във всички големи групи: търговията на дребно с автомобилни горива и смазочни материали - с 2.0%, търговията на дребно с хранителни стоки, напитки и тютюневи изделия - с 1.4%, и търговията на дребно с нехранителни стоки, без търговията с автомобилни горива и смазочни материали - с 1.1%.

Намаление на оборота в търговията на дребно с нехранителни стоки, без търговията с автомобилни горива и смазочни материали е регистрирано при търговията на дребно с компютърна и комуникационна техника - с 6.1%, и търговията на дребно чрез поръчки по пощата, телефона или интернет - с 3.1%. По-значително увеличение е отчетено при търговията на дребно с текстил, облекло, обувки и кожени изделия - с 3.9%, и търговията на дребно с разнообразни стоки - с 1.1%.

През юни 2022 г. в сравнение със същия месец на 2021 г. се наблюдава увеличение на оборота при търговията на дребно с автомобилни горива и смазочни материали (с 3.3%) и търговията на дребно с нехранителни стоки, без търговията с автомобилни горива и смазочни материали (с 1.3%). Намаление е регистрирано в търговията на дребно с хранителни стоки, напитки и тютюневи изделия (с 3.1%).  

В търговията на дребно с нехранителни стоки, без търговията с автомобилни горива и смазочни материали е отбелязан ръст при търговията на дребно с текстил, облекло, обувки и кожени изделия - с 24.1%, търговията на дребно с разнообразни стоки - с 11.2%, и търговията на дребно чрез поръчки по пощата, телефона или интернет - с 8.9%. Оборотът намалява по-съществено в търговията на дребно с битова техника, мебели и други стоки за бита - с 4.1%.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


41
Още по темата: търговияхрани
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
0
 
5
 
! Отговори
До До 29 преди 1 година
Едното виСше не стигна ли за елементарна грамотност? Ако трябва да те взема на работа, с тая грамотност и три виСши да имаш, нямаше да стане. Иначе, в магазините цените си вървят нагоре. Пък в някои, пак европейски държави, падали. У нас кога?
35
1
 
12
 
! Отговори
123 преди 1 година
" Бием" по цени западна Европа, на заплати по-ниски от африканските.... И хич не е спекула! Измислената ни "инфлация" от 30% само за година, на фона на западноевропейската в пъти по-ниска какво е??? Спекула!!!
34
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Спях да пазарувам ,вземам само малко храна и толкова . В Германия , Малта и Италия е по-евтино , видях го с очите си
33
3
 
8
 
! Отговори
До 29 преди 1 година
Сачуствам ти защото съм на твойто положение. С две виши съм и две деца и работа за вишисти няма и съм безработен.
32
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Аз нямам пари за катък "Веселина", а пък за вас - не знам.
31
0
 
16
 
! Отговори
mazen преди 1 година
Спекулата е зверска. Ако българина имаше малко акъл, щеше да спре да пазарува за 1 седмица и тарикатите, много бързо ще се освестят. Ама няма акъл, дерЕ го всеки който поиска, а той си трае е мрънка.
30
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нищо не е свил българинът. Работа в магазин. Не спират да пазаруват. Чак опашки има. Говоря за софия все пак.
29
2
 
8
 
! Отговори
До 22 преди 1 година
С две работи съм и ни стига за издръжка на две деца!
28
2
 
8
 
! Отговори
Albi преди 1 година
И всичко друго е надуто. Добре, някои неща не са първа необходимост, като храна, сметки но се налага.Купувам от чужбина дрешки с доставка 2 пъти по-евтинко и по-качествено. Тук залежават по 10 години по складове, магазини. Като купиш се разпадат след 2 пранета. После пак трябва да се набуташ да купуваш доста солено излиза.
27
0
 
12
 
! Отговори
БАНко преди 1 година
СПАД В ОБОРОТА С 3 % !!! А КУПЕНИТЕ КИЛОГРАМИ , МЕТРИ , БРОЙКИ , ЛИТРИ .... СА 50 -70 % ПО МАЛКО !!! НЯКОИ ОТ ХРАНИТЕЛНИТЕ СТОКИ СА ПОСКЪПНАЛИ С 100 % ЗА ГОДИНА !!!
26
5
 
3
 
! Отговори
Ятаган преди 1 година
25, бягай при подрязаните да те прошнуроват, що дириш тук?
25
2
 
18
 
! Отговори
до 22 преди 1 година
"Като не ти стигат парите намери си работа" ........ Да разбирам ли, че като си намеря работа, автоматично ще ми стигат парите?
24
3
 
7
 
! Отговори
Христо преди 1 година
Тамън малко да заслабнат, че какви бидони се търкалят по улиците, не е за вярване.
23
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
По високата цена ограничава потреблението, докато се стигне нов баланс между търсенето и предлагането. При наличие на инфлация е нормално поскъпването на храните и намаляване на потреблението, от което следва застояване на хр. стоки и намаляване на производството на тези стоки. Реално спирането на икономиката на света заради пандемията ( опасна за 1 на 10000) и помощите на правителствата по света ( печатане на пари) прецака всички в името на сигурността :). Добре дошли в новия социализъм
22
20
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 123 (20) : Всяка цена дето не ти харесва е спекулативна? Прекалявате с тази думичка. Като не ти стигат парите намери си работа. На мен тези цени на са ми проблем.
21
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До От Вселената ....."Наденица? - това не е наденица!" ...... За наденицата не мога да се съглася - на снимката не е на фокус, и няма как да се оцени така еднозначно.
20
4
 
22
 
! Отговори
123 преди 1 година
Спекулативни цени, надути на 100%, замразени заплати! Какво очакват търговците, да си избият цялата инфлация от клиентите? Не са познали!!!
19
6
 
9
 
! Отговори
Дони преди 1 година
Простo бедния българин е по гръцко
18
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
при условие , че вдигнаха цените с по 100% минимум , то 3% е нищо ...
17
1
 
8
 
! Отговори
От Вселената преди 1 година
Такива ***, като горе на снимката не ям. Хляб? - това не е хляб. Наденица? - това не е наденица! Така не се прави нито хляб, нито наденица!