Цените продължават на растат, по-скъпо сирене, олио, кашкавал

Краставиците скачат с 9%, кайсиите с 4,3%
220
Цените продължават на растат, по-скъпо сирене, олио, кашкавал
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Индексът на тържищните цени (ИТЦ), който отразява цените на хранителните стоки на едро в България, се повиши тази седмица с 1,03 на сто до 2,064 пункта. До началото на август ИТЦ повече от месец практически не се променяше, като се движеше в границите 2,029 - 2,039 пункта. От две седмици обаче цените се повишават, отчита Държавната комисия по стоковите борси и тържищата (ДКСБТ).

Базовото ниво на индекса - 1,000 пункта - е от 2005 г.

Оранжерийните домати тази седмица поевтиняват с 6,0 на сто до 2,37 лева за килограм, а цената на оранжерийните краставици скача с 9 на сто до 2,30 лева за килограм.

Картофите поскъпват с 4 стотинки и се продават по 1,10 лева за килограм. Цената на морковите пада със 7 стотинки до 1,13 лева за килограм на едро. Зелето се търгува по 0,87 лева за килограм.

Ябълките поскъпват с 1 стотинка и се продават по 1,43 лева за килограм. Цената на лимоните се вдига с 11 стотинки до 3,10 лева за килограм, на прасковите се повишава тази седмица - с 2,5 на сто до 2,07 лева за килограм, а кайсиите поскъпват с 4,3 на сто и се търгуват по 2,42 лева за килограм.

Кравето сирене прибавя 1,9 на сто и вече трайно остава над нивата от 10 лева за килограм, като се търгува по 10,51 лв. за килограм, а кашкавалът тип "Витоша" се продава по 15,80 лева за килограм.

След като поевтиня в средата на юли, олиото и тази седмица поскъпва с 0,4 на сто, като се търгува по 4,96 лева за литър.

Пакетче краве масло от 125 грама  се търгува без промяна по 2,82 лева. Пилешкото месо поевтинява с 2 стотинки и се търгува средно по 5,95 лева за килограм. Захарта поскъпва с 8 стотинки се продава по 2,36 лева за килограм в края на седмицата, а брашно тип "500" поевтинява с 4,4 на сто и се търгува по 1,29 лева за килограм. Оризът отстъпва с 1,1 на сто и се търгува по 2,70 лева за килограм. Яйцата поскъпват с 2 стотинки и се продават по 0,29 лева за брой.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


220
Още по темата: сиренеценихранидомати
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
161
0
 
2
 
! Отговори
ТЕ СЕГА РУНДЬО .... преди 1 година
...ШЕ ВИ ЗАКАЧИ НА КАРУЧКАТА НА "ГАЗПРОМ" И ПУТИН.... И С КАМШИКА ДИЙЙЙЙЙ , ТА ЧАК ДО ЕВРАЗИЯТА......ха,ха,хааааааа
160
0
 
2
 
! Отговори
Ха, ха,ха,хааааааааа преди 1 година
Промяна , бе...Промяна , Промяна ,бе.....СЕГА И ХАЛКАТА ШЕ ВИ СЕ ПРОМЕНИ---Кирчо и Кокорчо ше ви я стегнат якоооооо...!!!!
159
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
НЯМА АМЕРИКАНСКИ СЛУГИНАЖ- КРЕПОСТНИ СМЕ НА КРЕМЪЛ
158
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Някой може ли да ми каже защо краставиците растат в сезона, когато буквално се ритат по земята, понеже всяка градина има прекалено много? За доматите се оправдаха, че били ги затваряли в буркани, което не е вярно, защото за това се ползва друг сорт, но както и да е. А за краставиците какво е оправданието? И тях ли слагат в буркани? Крадливи спекуланти, ще дойде Видов ден и за вас....
157
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Разсипа ни този американски слугинаж. На есен слагаме българоотговорна партия и ги съдим.
156
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Интересно.Преди седмица -2 имаше изказване че сме купували слънчоглед от Украйна на безценица и било дъмпинг, а олиото отново е тръгнало нагоре. Вече 5лв.А знаете ли в Турция миналия месец беше 3.50за литър.Купих си 5л туба и мисля от тия ****д*али да не си купувам скъпо!
155
8
 
6
 
! Отговори
! преди 1 година
Ревахте за Европейски живот!!! Ами живейте го, ЧЕСТИТО!!!Ревахте за псевдо демокрация!!! Ами наслдете и се( дженддъри, педалчетаа,право на изор имате някакъв изобщо, различно мнение и директно сте нацистт и на клада).Ревете още и искайте още...ще ви дадат,ще ви дадат и още как :))))))))
154
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Проблема е в София и големите градове, в малките градове е друго. Цените на зеленчуците са по-ниски, защото много производители зареждат директно магазинчетата и/или продават сами. Може даже и сирене, яйца и мляко да си купувате от земеделските стопани. Зимата нещата се поизравняват защото се зарежда от борсите, но през останалото време е по-евтино.
153
4
 
5
 
! Отговори
Кире Кокорчо преди 1 година
Сега българите няма да са зависими от Русия ... Що ще купувате евтино бе хора, като може да купите и скъпо. Така ни финансирате и ние нема да крадем директно от бюджета, корупцията ще намалее та ние сме един файтон хора.... Да продължим промяната - само хора на промяната ще бъркат в държавната каца за мед.
152
4
 
7
 
! Отговори
Споко,мъдурковци! преди 1 година
Споко,другаре мъдурковци! Едва сега започва агонията на българския суверен ! Няколко хиляди проституиращи е.аха майката на Българуия за 10 г. напред ! Е, всички си бъркаха в носа докато Про 100Киро и Кокорчо усмърдяваха ефира с лъжи и простотии! Сега очаквайте студ, глад и празни джобове , осигурени ви от " Продължава промянатга" ! И то мнооого дълги години !
151
1
 
17
 
! Отговори
Интересно ! преди 1 година
Цените растат- неконтролирана инфлация- упадък на морал,дисциплина, ценности - фалшива съдебна система,защитаваща престъпниците, а не обществото от тях - бившата Държавна сигурност е овладяла институции и органи - хората блеят и горчиво ще плачат ,когато се озоват отново в комунистическото блато !
150
5
 
11
 
! Отговори
ПП преди 1 година
Продължаваме с промяната ! Като спечелим изборите още по смело ще продължим към по големи висоти на цени и стандарти по харвардски.
149
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А можеше и по-зле да е. Тренирания българин знае къде да отгледа децата си но не и в България.
148
0
 
36
 
! Отговори
123 преди 1 година
За Бога, братя, не купувайте! Само това ще принуди алчните прекупвачи и търговци да свалят цените, а не само от време на време да пускат по някоя измислена промоция, от която несъмнено също печелят добре. Купувайте само най-важното и оставете стоката им да изгние, за се скапе.
147
11
 
11
 
! Отговори
Герб са номер 1 преди 1 година
Честита Промяна!
146
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен Важното е банани ,банани има ! И демокрация ,до шия ,че и нагоре
145
4
 
11
 
! Отговори
Българин преди 1 година
Вън продажниците от България! Само тогава ще се върнем към нормални цени.
144
7
 
17
 
! Отговори
Пенсионер преди 1 година
Малко ви е. Октомври пак си ги изберете, и колкото и да ви боли ще търпите защото и олиото ще е още по скъпо.
143
2
 
19
 
! Отговори
Бачкатор преди 1 година
Държавниците ни си УВЕЛИЧИХА ЗАПЛАТИТЕ ... Ние бачкаторите какво чакаме още ?
142
9
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Дано тоя месец още цените станат непоносими само в скапана софия