Как е изглеждал Тутанкамон – антрополог направи реконструция

Пресъздадена е дори бойната корона на фараона
2 дек 2022 11:14, Елка Василева
14
Как е изглеждал Тутанкамон – антрополог направи реконструция
Кадър: YouTube

Антропологът Андрю Нелсън от университета на Западен Онтарио установи как може да е изглеждал фараонът Тутанкамон и създаде черепна реконструкция, съобщи Phys.org.

Още по темата
Египетските власти са разрешили на специалиста да изследва мумията. Известно е, че през 1323 г. пр. н.е. тялото на фараона е било внимателно мумифицирано - мозъкът е бил изваден и вместо него е налята смола, а бузите са покрити с ивици насмолен лен. По този начин балсаматорите са се стремили да създадат по-естествена форма на лицето на мумията. Но това значително затруднява работата на Нелсън.

Специалисти изследват главата на мумията с компютърна томография, правят 3D модел на черепа на Тутанкамон със специализиран софтуер и го отпечатват с 3D принтер. След това ръководеният от Нелсън екип добавя слоеве мускули. Първо е направено лице без никакво изражение. Въз основа на него е изработен по-артистичен вариант. Пресъздадена е дори бойната корона на фараона - кепреш ,със змията. Нейните изображения често могат да се видят в древноегипетското изкуство.

"Мисля, че това е много по-реалистично от всичко, което сме виждали в миналото", отбелязва Нелсън.
(БТА)

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


14
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
0
 
! Отговори
Зевзек преди 1 година
На мене пък ми мяза на ранния Ахмед Доган.
9
0
 
0
 
! Отговори
Кире преди 1 година
На мен ми се струва, че чертите на лицето са прекалено женствени.
8
0
 
1
 
! Отговори
Македонски гени преди 1 година
Ясно се виждат македонските гени.
7
0
 
0
 
! Отговори
ПроСоТо преди 1 година
преди време мернах в "Тубата" едно интересно видео,в което се твърдеше,че Тут-Анх-Амон,или както в съвремието го наричаме "Тутанкамон",е всъщност Александър Македонски...Това изглежда нелепо,ако сравним годините,но...кой всъщност ни гарантира,че годините от Древността са точно такива?
6
0
 
0
 
! Отговори
Аменхотепката преди 1 година
Какви богове, бе, вие бодете ли се!
5
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До АнонименНа 40 съм, баща ми е археолог на почти 70 е и още си ги приема за хора, не е до възраст, а до четене на правилните книжки. Не твърдя, че цивилизацията им не е изключителна, напротив, но да ги смяташ за богове е леко прекалено.
4
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До историкКато минеш една възраст нагоре, ще си промениш мнението.
3
2
 
3
 
! Отговори
историк преди 1 година
На мен ми прилича на старец или поне на доста повече от 19 години, така, че май са се престарали и са направили модел на това как би изглеждал ако беше живял по-дълго.Някой коментира, че са богове, ще се изненадаш всъщност колко много приличат на теб и мен и как в личните си отношения са се вълнували от подобни неща като нас. Така, че иэда не ти се вярва, хора са! :) Но за да го разбереш трябва да четеш неща различни от официалната история и учебниците.
2
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това са богове. Ние нямаме право да ги принизяваме до нас, хората. По-добре да си останат такива, каквито са си. Без компютърни измишльотини.
1
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
За какво биха тия реконструкции,след като можеше да снимате нашето пълно копие на Тутанкамон-Бойчи Лоестото!