СЗО: Антибиотичната резистентност е глобална заплаха

Заплашва както за общественото здраве, така и икономиката
29
СЗО: Антибиотичната резистентност е глобална заплаха
Снимка: Pixabay

Световната здравна организация (СЗО) обяви, че е силно обезпокоена от повишаващата се устойчивост към антибиотиците при хората, предаде БТА като се позова на ДПА.

Институцията публикува нов доклад, който разкрива "нарастващата резистентност към антибиотици за бактериални инфекции при хората" в световен мащаб.

Според експерти на СЗО антибиотичната резистентност е "глобална заплаха" както за общественото здраве, така и за икономиката.

По данни на организацията 1,3 милиона души умират всяка година, защото антибиотиците не са ефективни в борбата с инфекциите, от които страдат.

В Европейското икономическо пространство здравните последици от антибиотичната резистентност са сравними с тези от грип, туберкулоза и ХИВ/СПИН взети заедно, казват от Европейския център за контрол и превенция на заболяванията.

Според доклада на СЗО за антимикробната устойчивост "високи нива (над 50 на сто) на резистентност са докладвани при бактерии, които често причиняват инфекции на кръвта в болниците."

Отчетено е увеличение на подобни случаи с най-малко 15 процента в сравнение с нивата през 2017 г., казват още от организацията.

Това може да се дължи отчасти на "повишеното лечение с антибиотици по време на пандемията от КОВИД-19".

От СЗО подчертават необходимостта от по-добри данни, тъй като настоящата картина може да бъде изкривена заради ниското покритие на тестовете.

Китай например не е сред 127-те страни, които са дали информацията за базата данни на СЗО.

От СЗО казват, трябва да се предприемат незабавни действия.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


29
Още по темата: сзоантибиотици
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
След измамата Ковид СЗО значи Световна Заразна Организация.
28
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Още малко Wi-Fi и 5G и даже наркотиците и алкохолът ще спрат да действат. Антибиотик се изписва, при това навреме.
27
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Каква заплаха са антибиотиците, ако не действат?!? "Ваксините" да не би да действат? Гледам, че пробиотиците са супер хит. Тях може да ги сложите към бонбоните и дъвките. Освен това, никой не знае защо "не действат" антибиотиците. Колкото повече усложнения, толкова повече приходи за болниците и фарм-ите. Възможно е активното вещество да е намалено или заменено, с цел по-големи печалби.
26
1
 
9
 
! Отговори
По-скоро СЗО преди 1 година
Е глобална заплаха!
25
2
 
8
 
! Отговори
ШиЗиО, преди 1 година
нЕма кромиТ,нЕма факсини, нЕма папу! За потапяне в лава сте всички коVidари!!!
24
1
 
7
 
! Отговори
Наскоро преди 1 година
Моя близка си лекуваше детето БЕЗ антибиотици. 3 *** лекари - Не изписаха. Накрая - БАКТЕРИАЛНА пневмония. 14 дни антибиотик - и се излекува. Загуби 1 месец от училище. Дано се размине само с това!
23
1
 
7
 
! Отговори
Обективно преди 1 година
ВЕТЕРИНАРНАТА УПОТРЕБА НА ОГРОМНИ КОЛИЧЕСТВА АНТИБИОТИЦИ ВОДИ ДО ТОВА!!! АКО ЧОВЕК СЕ ИЗЛЕКУВА ОТ БАКТЕРИАЛНА ИНФЕКЦИЯ С АНТИБИОТИК - ТО МИКРОБИТЕ СА УБИТИ И НЕ МОГАТ ДА РАЗВИЯТ РЕЗИСТЕНТНОСТ!!! НО НА ЖИВОТНИТЕ СЕ ДАВА П.Р.О.Ф.И.Л.А.К.Т.И.Ч.Н.О.!!!
22
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
СЗО не е най доброто!, лекарите знаят какво да правят и кога какво да предписват!, да не им се бъркат в преценките и връзват ръцете чрез най различни организации!, а после да реват срещу лекарите за нещастни случаи! СЗО не са практикуващи лекари, а са чиновници без практика! Свобода за решенията на лекарското практикуващо съсловие, спасяващо животи!
21
0
 
4
 
! Отговори
Обективно преди 1 година
АНТИБИОТИЦИТЕ НЯМА КАК ДА ДЕЙСТВАТ, КОГАТО ВЕЧЕ СИ В СЕПСИС!!! КЪСНОТО ЛЕЧЕНИЕ Е ПРИЧИНАТА - ТОГАВА И ЗА 14 ДНИ НЕ МОГАТ ДА СЕ ИЗЛЕКУВАТ, А И ИМУННИТЕ КЛЕТКИ СЪЩО СЕ УВРЕЖДАТ ОТ АНТИБИОТИЦИТЕ. ДОКАЗАНО НЕ ОТ МЕН! :)
20
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ГМО как се отразява на здравето,месото с хормони? Антибиотиците спасяват животи. СЗО,вие изобщо от медицина разибрате ли?
19
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нека да пестим и да се сложи край на конгресния туризъм, който априори е вкусна форма на корупция.
18
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Аз също съм ЗА РЕСТАРТ, институциите създадени след 2 СВ трябва да се ревизират и пригодят към условията на 21 век.
17
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
СЗО, ООН, Европейски парламент и т.н.трябва да се разпуснат, защото в 21 век има достатъчно сигурни електронни средства за комуникация и ТРЯБВА ДА СЕ ПЕСТЯТ пари, енергия и въглеродни емисии и тези ЗАД НИ ЦИ под наем могат да си седят по родните държави и да заседават онлайн под формата на контактни групи в рамката на националните институции.
16
1
 
7
 
! Отговори
Някой преди 1 година
Поправка в червени големи петна, а лекарите казаха, че е нормално.... После и взимах мънички детски сладоледи от Лидл и от него се избиваше така. Когато мина на изкуствено мляко и излезнаха червени сухи петна..... Всичко има в повече изкуствени съставки, стабилизатори, емулгатори и т.н. Мисля, че и мъжът ми вече не може да обработва млечни неща. Преди е нямал проблем..... А това ГМО съсипа и почвата и естествените нещо вече почти ги няма.
15
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
15-20 лв е посявка и антибиограма, има и по-евтини на пазара, Душко!
14
1
 
1
 
! Отговори
Някой към 8 преди 1 година
Това съм го учила и аз, че за най-новите антибиотик трябва посявка и тогава се знае. Сега разчитат, на широкоспектърни и широкоспектърно ги сменят ако не единият дават другия и т.н. Аз съм от малкото сигурно където са пили три пъти в живота си. Като малка се избих от главата до петите в пъпки и ме беше страх да пия после антибиотици. Дъщеря ми се изби от последната ваксина която мисля 3 пъти се бие напомня точно цялата в огромни черни петна. Има всички, но сега ме е страх...
13
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Бла, Бла, някои хора не могат да ядат пилешко, защото са алергични към пеницилин.
12
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Лапайте още с шепи тези *** накрая ще лапнете нещо друго, но на маняци няма как да се обясни.
11
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Правилно, ГЛУПОСТИ! Има цели континенти с хора, където нямат достъп до антибиотично лечение, защото доходите им са ниски, НО ВСИЧКИ ФЕРМИ БИ ЧАТ АНТИБИОТИЦИ НА ЖИВОТНИТЕ!
10
1
 
4
 
! Отговори
Някой преди 1 година
Да не говоря и за завода за лекарства в който работих Roche Diagnostik за лекарства за диабет и т.н. Там на какво се нагледах и преживях ви е бедна фантазията. Пълна безхаберност, абсолютна.... Трябваше да снимам всеки божи ден и да го пратя по всички служби въпреки, че е забранено да видят и тогава да мислят и говорят всички..... Вече всичко е гнусно защото няма компетентни хора който да управляват нищо. Почти всичко е тотал щета вече въпрос на време......