Арктика се затопля, но полярните нощи стават все по-тъмни

Жителите на норвежки архипелаг се оплакват, че е потискащо
25
Арктика се затопля, но полярните нощи стават все по-тъмни
Снимка: Pixabay

Полярната нощ става все по-тъмна в затопляща се Арктика, предаде Асошиейтед прес.

В 10:40 часа в януарски ден два мощни лъча светлина от лодката на губернатора на Шпицберген пронизват пълния мрак над оградения от планини фиорд. Тя превозва детския хор на църквата на това отдалечено място, тръгнал към още по-изолирано арктическо кътче.

Това е полярната нощ на този норвежки архипелаг - толкова близо до Северния полюс, че Слънцето се намира на поне шест градуса под хоризонта от средата на ноември до края на януари.

За миньорите, изследователите и служителите в туристическия сектор от повече от 50 националности, които представляват по-голямата част от около 3000 жители на Шпицберген, първоначално е предизвикателство да се приспособят към живота тук - място без дървета и черно-бял пейзаж.

"Първият път, когато дойдох в Шпицберген, беше все едно отивам на Луната", казва преподобният Лейф Магне Хелгесен, който в продължение на десетина години до 2019 г. е пастор на местната църква. Тя е единствената в административния център Лонгирбюен.  Тогава полярната нощ се превръща във възможност да се забави темпото и да се оценят единствените проблясъци на естествената светлина - звездите, неуловимите вихри на полярното сияние и пълната Луна, която не се скрива по няколко дни.

На почти всеки прозорец има свещ или декорация във формата на звезда като знак за гостоприемство. В мрака фаровете на рядко преминаващи превозни средства и моторни шейни открояват очите на северен елен или светлоотразителните жилетки и ленти, които всеки носи, докато се разхожда или кара ски наоколо.

Сиянието е най-вече от снежната покривка. Това обаче се променя, тъй като Арктика, и особено този архипелаг, са обхванати от топли течения, температурите се повишават по-бързо отколкото в по-голямата част от останалия свят, намаляват снеговалежите.
             
Тази зима в Шпицберген валя дъжд няколко седмици след началото на полярната нощ.

"Когато настъпи тъмният сезон, сме свикнали да виждаме северно сияние, Луната, звезди и снегът да свети. Сега обаче стана мрачно и потискащо", разказва Еспен Ротеватн, директор на училище в Лонгирбюен. Той смята, че са необходими местни решения за изменението на климата. /Теодора Славянова, БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


25
Още по темата: нощарктика
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Бели нощи в цял свят, в Арктика тъмни!:))
20
0
 
8
 
! Отговори
Учень преди 1 година
То в предания, митове и някои научни среди се знае, че Шпицберген не е бил винаги в лед и сняг ;)
19
0
 
3
 
! Отговори
do 13 преди 1 година
НЕ и ако тази нщо трая няколко месеца....
18
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ако е вярно, че полярните нощи на това място са станали по-тъмни, значи това същото място се е отдалечило от Северния полюс. Под Северен полюс имам предвид мястото, където е единият край на оста на вътрене на планетата (другия съответно е някъде в Антарктида), а не това, което ни показва компаса. Наскоро научих, че е възможно да не са идентични, въпреки че ми звучи странно. Ако наистина Норвегия се е отдалечила то Аляска и западна Канада са се приближили. Дали Северна Америка ще стане полюс? :))
17
3
 
0
 
! Отговори
Ками магистралката преди 1 година
Много ли те поТиска шефа с оная си работа?
16
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
На тия в Шпицберген сигурно Осло им се струва, като тропическо райско място особено лятото. В Шпицберген и лятото е няколко градуса над нулата, докато в Осло си има лято, макар и по-хладно според нашите разбирания.
15
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ходил съм на Шпицберген, и то точно в Лонгирбюен. Наистина не мога да проумея защо трябва хора да живеят точно там. Просто не разбирам. Отвратително място.
14
0
 
3
 
! Отговори
Гошо преди 1 година
До aZ-ътЕ според теб нощем какво трябва де , тъмно или светло ?
13
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Потискащо било нощно време да е тъмно?!О, я у лево!
12
8
 
10
 
! Отговори
aZ-ът преди 1 година
До 11 Глупакът си ти, човека казва истината, правени са такива изследвания... Затова скандинавците са откачени, тъмнината се отразява зле на психиката и физиката. Затова и ония лочат като разпрани. Затова и им вдигнаха цената на алкохола... Дегенератите на севера, това са скандинавците
11
1
 
5
 
! Отговори
дo 8 преди 1 година
Защо пишеш глупости бе?!
10
2
 
12
 
! Отговори
aZ-ът преди 1 година
Ноща е тъмна... Ах каква нова либерална драма ... Веднага ново данъци и затваряне на компании за производство... Я веднага спрете да ядете месо ...
9
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Полярната нощ ставала все по-тъмна в оградения от планини норвежски фиорд. Полярната нощ ставала все по-светла в Руската Арктика. Русия е разгърнала строителството на редица ифраструктурни обекти по протежението на Северния морски път и те са осветени от хиляди изкуствени слънца. Кипи работа, ведро настроение - няма място за "мрачно и потискащо".
8
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Доказано е, че светлината, още повече естествената слъчева светлина, силно влияе на нервната система на човека. Хора, стоящи на тъмно няколко дена, полудяват. Хора, стоящи по нощите будни по нашите ширини, също изперкват. Много е кууул да си "нощна птица" и също толкова вредно за мозъка и въобще за здравето.
7
1
 
15
 
! Отговори
КУЛТ ПРОМЯНА КЛИМАТА преди 1 година
КУХОГЛАВИ, северното сияние е образуващо се вследствие на взаимодействието на заредени частици от слънчевия вятър с магнитосферата. Айде кажете ми какво пак сме виновни хората? Че пак го преплетоха в митологията на сектата на Климатичните Промени? И понеже култистите от сектата са пословично неинформирани и неинтересуващи се от реалности, даже имат безмерната наглост да напишат, че сиянието е от "снежната покривка".
6
2
 
17
 
! Отговори
До 1 преди 1 година
Естествено, че е лъжа"глобалното затопляне ".Подобни измислени статии са пропаганда и нищо повече.
5
1
 
8
 
! Отговори
Джон Кери преди 1 година
Дневна доза затоплизъм.
4
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Сиянието е най-вече от снежната покривка" ??? Я пак? От кое е сиянието? Жалки долни пропагандистчета? Да не би да е намаляло също понеже ядем много пържали? Да не е отслабнало магнитното поле на Земята, понеже караме много коли? Най-отчайващо е, че гретоидите даже представа си нямат какви дивотии им съчиняват!
3
6
 
8
 
! Отговори
Re: от 2 преди 1 година
Пазя прирозата повече и от вас! Ходя на риболов, пускам рибата обратно, винаги съм с чувал за смет, винаги правя по една оборка след вас, на вас, с вашите деца!
2
10
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Пука ми, нямам деца, нямам нищо! Но съм впечатлен, как и на тези, от които зависи, а имат деца, не им пука