Софийски бизнесмен измамен с над 1 милион лева

Той бил подлъган да се регистрира в платформа за криптовалути
Обновена: 3 фев 2023 15:05 | 3 фев 2023 15:05, Елка Василева
87
Софийски бизнесмен измамен с над 1 милион лева
Снимка: архив, БГНЕС

Бизнесмен от София е измамен с над 1 милион лева. Сумата е превеждана по банкови сметки в продължение на близо четири месеца с обещанието парите да бъдат инвестирани в криптовалута със сериозна печалба.

Измаменият човек е бил подлъган да се регистрира в платформа за криптовалути. Обещанието е било, че парите му ще бъдат инвестирани в криптовалути и ще има сериозна печалба, предаде БНР.

В продължение на месеци средствата са били превеждани по сметки на финансови мулета. Така пострадалият от измамата е загубил над един милион лева.

По случая тече разследване в Главната дирекция "Борба с организираната престъпност" (ГДБОП).

Пред БНР началникът на отдел киберпрестъпност в ГДБОП апелира към хората да не се доверяват на подобни платформи. "Да внимават с кого комуникират, какви свои лични данни предоставят, да не се подмамват от оферти за бързо забогатяване или утрояване на техните финансови средства. Особен индикатор е това, че комуникацията се води в криптирани приложения, които после е изключително сложно за нас като правоохранителни органи да намерим хората, които са си чатили с нашата жертва", каза той.

Подобни измами се извършват от чужди граждани, обясняват от ГДБОП. А парите се изпращат на различни места в света. "Част от нашите разследвания, а и по данни на наши международни партньори извършители на подобни инвестиционни измами са от държави в регионите на Близкия изток, или Хонконг, Малайзия, Индонезия и Китай."

От МВР обясняват и схемата на измамниците. "Българските жертви са разпращали различни суми от рода на около 20 хиляди лева на различни банкови сметки в Лондон, Португалия, Полша, Турция, Хонконг и т.н., но накрая техните пари стигат до банкови сметки, контролирани от финансови мулета и други организирани престъпни групи, които изпират тези финансови средства. Хората, които извършват инвестиционната измама, са част от една организирана престъпна група, а хората, които изпират парите, естествено са в колаборация с първите".

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


87
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
74
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
МИ КАТО Е *** !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
73
0
 
14
 
! Отговори
Евробизнес преди 1 година
Този е бързобзабогатял бизнесмен поуредена Еропрограма. Няма начин сам спечелил оарите си бизнесмен да бъде толкова плиткоумен и наивен.
72
0
 
9
 
! Отговори
Банкеръ преди 1 година
Много шарани плуват в Българското блато.Банките такса взимат за да си държиш парите там.Инвестициите са рисковано начинание.Даже и акции да си купиш за един милион,на другия де дружеството ще си вдигне капитала и пак отначало.Тоя Шаран е трфеен направо 1 млн на гола кука.
71
0
 
19
 
! Отговори
Ралица преди 1 година
Поне напишете какъв му е бизнеса, че иначе статията ви е като хартиена бюлетина. Нещо с ремонт на ремонта от октопода герб ли е? Или наследник на БКП кадър? Кажете го кой е и с какво е заработил този 1 милион като е такъв балсама, че поне всички да знаем да отидем да му предложим сделката на живота му, все някой друг милион трябва да му е останал за още 3-4 опита.
70
3
 
12
 
! Отговори
Ралица преди 1 година
Тоя ще да е от герб. Обеща ли му пари без работа и той веднага налапал анадолският по стар бойко ханъмски обичай. Може и от *** да е, да е изпрал мръсните пари на някой руснак срещу шепа копейки.
69
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
През соца такива шушляци Чаровния ги въртеше на вход пред ЦУМ ама ставаше дума за 100-200 долара а сега дойде демокрацията и всеки балък има кинти та шлявенето е по-сериозно. Едно е същото, БАЛЪЦИТЕ.
68
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Криптото е супер-измама за ниско ЕнТЕЛЕгенти!Моята дефиниция за криптото е (Преливаме от пусто в празно и пишем я един халваджийски тефтер).Пълен жмел е жетона ама нали има мУдерни телете дето до вчера са тичали в двора на село ..
67
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Къв баламурник е бай ти Гааня, не е истина.Да ги беше превел на Нексо-кексо та поне да му ги гепят ЕнТЕЛЕгентно. Щеше да разбере след 1година поне.
66
1
 
6
 
! Отговори
Софийски "Б&quo преди 1 година
От котилото- чаламби, забогатели с протекцията на Българска Коменистическа Партия.
65
0
 
13
 
! Отговори
Умник преди 1 година
Милионер, а "прекаран" Каза ли ви Дедо ви Морз, че поне половината милионери са с едноцифрено IQ.
64
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Вдигнете данъците на богатите и бизнесмените. Парите трябваше да са взети като данъци.
63
0
 
19
 
! Отговори
Пенсионер преди 1 година
Лакомия ,наивност и простотия.Чудя се как с този акъл е събрал 1 милион лева.
62
4
 
6
 
! Отговори
ЕС преди 1 година
ООН,НАТО И СЗО СА НЕОФАШИСТКИ ГРУПИРОВКИ СЪЗДАДЕНИ ОТ ЕЛИТА ДА РАБОТЯТ ПРОТИВ ЧОВЕЧЕСТВОТО!!!ОТ 01.01.2024 ВИ СВЪРШВАТ ЧОВЕШКИТЕ ПРАВА,ПРОСТО КОЛОНИЯ НА СОРОС.ПЛЮЙТЕ СИ ПУТИН Т.ПАЦИ ДОКАТО ВРАГА НИ Е ЗАД ВРАТА
61
5
 
6
 
! Отговори
Така е преди 1 година
Краварите ви крадят по сред бял ден,а вие викате ура за фащ и есес!НЕ СЕ ЛИ ПОМЕТЕ ТАЗИ ЕВРОАТЛАНТИЧЕСКА П.МИЯ ЩЕ ИМА МНОГО БОГАТАШИ,КОИТО ЩЕ ОБЕДНЕЯТ,ДА НЕ ГОВОРИМ ЗА БЕДНИТЕ
60
0
 
10
 
! Отговори
До първия преди 1 година
И кое е съмнително?Ден през ден гърмят криптопирамиди дори и регистрирани,а нашите криптонексо да не би да са давали печалби или връщали активи?Нексо тепърва ще връща но само на американските клиенти,но реално са оперирали в целия свят.Установено е че когато техни клиенти си поискат депозита с лихвите им блокират акаунта.Лакоми измамници,като чичко си Дубайски.
59
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нарича се инвестиционен риск. Има го навсякъде. Другия път да сложи в имоти на Марс. Там ще удари кьоравото след 2-300 години.
58
5
 
10
 
! Отговори
65 преди 1 година
Криптото е измама и се използва за престъпления. ЕС, понеже е организирана престъпна група в лицето на наднационално то управление в брюксел, са решили и избрали една крипто "монета", уж да не е криминална, за да изперат трилиони "напечатани" фиатни евро без покритие. Това също е престъпление.
57
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Един бизнесмен в една платформа", тука много ми звучи като налагане на криптото като измама, което не е истина. Всичко в тая статия е доста съмнително.
56
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Кокорчо ли си тоз пишман бизнесмен ба?
55
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ако са му чисти парите ще си ги влага в криптовалути или в бизнеса който му е изкарал тези пари?